-
Ricoh GXR
http://www.dpreview.com/news/0911/09111001ricohgxr.asp
tak co hovorite na konkurenciu m4/3? :) mne osobne sa to zda ako totalna marketingova blbost, hlavne za tie peniaze ....
• Body: €459
• VF-2 viewfinder: €249
• GF-1 flash: €269
• A12 50mm lens: €670
• S10 24-70mm lens: €370
obycajny kompakt s 3x zoomom a priemernou svetelnostou za 800 euro, k tomu za dalsich 700 50/2.5 objektiv...
-
Re: Ricoh GXR
obskurní systém který skončí v odpadkovém koši historie? :)
-
Rozhodně mě to zaujalo, jako vždycky oceňuji sílu s něčím takovým přijít a inovaci obecně. Mohl by to být první krok k něčemu dalšímu, co bude postavené tak, jak si dlouho myslím, že by mělo (a co tohle rozhodně není). Imho jsou potřeba minimálně 3 základní moduly (těla, snímače, objektivy), 2 jsou málo a tímhle pojetím imho špatně - zásadní problém vidím v tom, že v jednom modulu jsou sloučené dvě skupiny, které jsou z pohledu zastarávání přesně na opačných stranách spektra, tj. snímač a okolní elektronika (nejrychlejší zastarávání) a objektiv (nejpomalejší zastarávání).
Samozřejmě s tímhle souvisí i cena. Modularita má přinést za nějakou cenu nějaké benefity a já aktuálně vidím především vysokou cenu - prostě pokud si za cenu Ricohu (tělo + malý snímač se zoomem) můžu koupit zároveň výborný kompakt se zoom objektivem a DSLR kit, nebo za cenu Ricohu (tělo + APS-C snímač s 50 mm eq. sklem) koupit zároveň výborný kompakt se zoom objektivem a m4/3 tělo s 40 mm eq. (výměnným) sklem, pak tam prostě nevidím pro běžného uživatele smysl - může si za stejnou cenu koupit jak obdobný modulární systém, tak i druhý nemodulární. A jistě, build a ovládání budou jistě velmi dobré (je to Ricoh), kvalitou výstupu však konkrétní moduly přebijí příslušnou konkurenci těžko. A ono je opravdu dost paradoxní, že se často diskutují náklady na in-lens IS vs in-body IS a Ricoh uvede in-lens snímač a spol.
Tím "neběžným" userem, pro kterého to je, je imho stávající uživatel / milovník Ricohu, nebo nadšenec, kterému se na tomhle systému něco hrozně zalíbí (teď nevím co).
Takže zajímavé ano, to je, ale aktuálně mi to přijde (předběžně) spíš jako kuriozita (nedokážu si představit reálné benefity), případně vývojový krok.
Tady krátké video z which.co.uk: http://www.youtube.com/watch?v=spbMQ960j8U
-