MSI x58 PRO-E - teplota IOH, VCore
Včera jsem konečně dal dohromady svůj nový stroj a byl jsem trochu zaskočen následujícími věcmi:
Teplota IOH je 87°C, což je na můj vkus opravdu hodně - takto vysoká teplota byla i na default.
VCore mi lítá taky dost, pokud bylo nastaveno na Auto, tak deska posílala CPU dokonce 1.34V bez mrknutí, nevím co si o tom myslet, úplně standardní mi to nepřipadá (podotýkám, že už šlo o OC CPU). Pokud mám VCore nastavené manuálně na určitou hodnotu řekněme 1.2V, tak v zatížení odběr stoupne o 0.05-0.07V.
Ještě před pár týdny mi doma dřímal soc. 775 Gigabyte P35DS4 s E6600, ale podobné chování jsem nespozoroval za celou dobu, co jsem měl PC založené na tomto socketu.
Opravdu se jedná reálná čísla u X58 desek nebo je to konkrétně problém MSI?
1 Příloh-a(y)
Re: MSI x58 PRO-E - teplota IOH, VCore
X58 Northbridge pecie riadne imo vseobecne. Na mojej Rampage 2 Gene sa splhal po pretaktovani k 80 stupnom uplne bez problemov. Vyriesil som to zatial pridavnym vetrakom 40x40 s maglev loziskom na 5V priamo na NB - teploty momentalne pri 4.2GHz su stale okolo 60. Osobne by som tipoval podla obrazku, ze spojenie SB-NB-napajacie mofsety jednym heatpipom s pomerne chabym rebrovanim nie je najstastnejsia kombinacia.
edit: po lepsom prezreti obrazka beriem spat to spojenie SB-NB-Mofsety, ale tak ci tak zostava to chabe rebrovanie pri tak vysokom tepelnom vyzarovani. Kolko mas IOH voltaz ? prihodim o chvilku foto toho NB fan bastlu.
edit2: len spekulujem - ale nemoze skakanie voltaze suvisiet s "turbom" ? ked CPU pri single thread aplikacii pretaktuje jedno jadro ? + cely speedstep a ostatne power saving featury by mohli spravit take velke skoky v napajani, ked porovnas idle vs full load single thread app
dalsia vec je v com to pozeras. mne asus probe napriklad ukazuje bludy na 100% pri cpu temp, a obcas na voltazach - IOH vyskoci na 6V, ICH 12V a podobne.