wd 160GB is dead,je nejaka sance na data?
cau sem tu prvne a nejsem moc sbehlej,chci se zeptat,jestli je nejaka sance na data z disku sata wd 1600jd, kdyz po zapnuti pc se roztoci,do peti sekund se "resetuje" znovu se roztoci a znovu na chvili zastavi,takhle 5x a pak se prestane tocit.na jinem pc dela to same. v pri nabehu pc je tam nejak zminka o disku-je vypsan nazev disku, ale jelikoz se netoci,tak se neobjevi ani na jinym pc v tento pocitac.disk je malo pouzivanej pred mesicem preinstalovanej,pac uz byl asi nacatej,ale od ty doby 2x bezel a ted prd.tak ja jen cim by to mohlo byt,jestli to je mech. zavada, nebo elektronicka nebo co.dik
Re: wd 160GB is dead,je nejaka sance na data?
Citace:
Původně odeslal
Boya
cau sem tu prvne a nejsem moc sbehlej,chci se zeptat,jestli je nejaka sance na data z disku sata wd 1600jd, kdyz po zapnuti pc se roztoci,do peti sekund se "resetuje" znovu se roztoci a znovu na chvili zastavi,takhle 5x a pak se prestane tocit.na jinem pc dela to same. v pri nabehu pc je tam nejak zminka o disku-je vypsan nazev disku, ale jelikoz se netoci,tak se neobjevi ani na jinym pc v tento pocitac.disk je malo pouzivanej pred mesicem preinstalovanej,pac uz byl asi nacatej,ale od ty doby 2x bezel a ted prd.tak ja jen cim by to mohlo byt,jestli to je mech. zavada, nebo elektronicka nebo co.dik
Tak podle popisu to vypada na elektroniku, podle povahy zavady (takhle od boku se to blbe strili) tam muze byt mozna nejaka jednodussi oprava typu vymena elektroniky, pokud by to neslo, tak je potreba se zamyslet nad hodnotou tech dat, protoze se priprav na to, ze profi firma zamerena na zachranu dat si da cenu slusnejch par tisic...
Jeste, jestli chapu dobre, tak je to systemovej disk, zkousel jsi ho dat do jineho PC a NEDAT ho jako bootovaci? Ja vim, ze je to na pohled kravina, ale me se takhle (kdyz nemusel bootovat) jeden kolabujici disk "chytil" a jeste jsem z nej data dostal... Kazdopadne hodne zdaru!
Já jsem jeden kolabujici disk zachranil a opravil reviizi elektroniky, viz http://4um.overclocking.cz/showthread.php?t=64786
No, ale tohle vypadá mnohem pravděpodobněji na hlavy ("klepavka") - rozjezd, cvak cvak cvak cvak cvak, rozjezd, cvak cvak cvak cvak cvak, rozjezd, cvak cvak cvak cvak cvak, STOP.
Nevím o nikom, komu by se z tohoto stavu podařilo disk oživit. Takto odcházely staré WD AC (zejména 2/31600).
U disků, které sice cvakaly, ale ještě běžely, jsme data zachraňovali podchlazením HDD (zkopírovat kousek, zpět do lednice, další kousek, zas do lednice, poslední zbytek, v zimě se pak disk vyhodil i s kabely za okno). Není to bezpečné.
A opět musím zdůraznit ZÁLOHOVAT, ZÁLOHOVAT, ZÁLOHOVAT. Když se něco vy*ere, už je pozdě.
Citace:
Původně odeslal
peta303
A opět musím zdůraznit ZÁLOHOVAT, ZÁLOHOVAT, ZÁLOHOVAT. Když se něco vy*ere, už je pozdě.
To sice rozumově víš, ale většinou na to dlabeš, dokud se ti nevys*re něco skutečně hodnotného a nenahraditelného :-)
U sebe to žeším duplicitní zálohou u fotografií (doma + po tátově vzoru druhá kopie u něj) a když jsme likvidoval všedchna stará CD a dával dohromady asi dvacet DVD s tím, co stálo za to ponechat, taky jsem si říkal, že docela riskuji - v době mezi nakopírováním všeho, roztříděním a vypálením na DVD se mohlo stát ledacos - a to jsem ty zálohy dělal skoro rok.
No poslední dobou jsem zjistil, že na ty skutečně hodnotné věci osobního charakteru (pracovní mám zálohovány na serveru v práci, který je zase zálohován jinam :wink:) by mi pomalu stačila 16 GB flashka, fotek je nějakých deset giga a "školní" tvorba za ty léta plus dokumenty (důležité) a pár pitominek se do těch zbylých šesti giga v pohodě vleze :-) Asi zainvestuju a budu mít zase trošku klidnější spaní, protože když jsem se nedávno přesvědčil, jak snadno se z nepozornosti dá během pár sekund "zlikvidovat" externí "zálohovací" disk...... :-D To se člověk tak labužnicky protáhne, až zaboří nohu do drátů za PC, pak s ní cukne, a disk je na zemi a už dělá jen cvak-cvak-cvak-cvaky-cvak :-)