Limit na frekvenciu v CPU
V tualatinoch, konkretne v ich Celeronon 1200 som sa stretol s limitom na frekvenciu ktory koncil niekde na 120 mhz fsb.
Pri kontrole statistik stvrojadrovych procesorov som si vsimol ze vacsia cast z nich (socket 775) aj na dobrej doske s dobrym OC, v dobrom kuse koncila na hranici tesne pod 500mhz fsb, pricom tak koncili cpu nezavisle na svojej vlastnej frekvencii (cpu s multiplikatorom 9,5 skoncil rovnako ako cpu s multiplikatorom 8,5)
Existuje predpoklad ze intel obmedzuje svoje CPU aj inou formou nez len zamknutym multiplikatorom a samotnym limitom jadra, a teda ze existuje limit na FSB ktory je vytvoreny nejakou formou umelo.
Stretli ste sa s niecim podobnym?
Re: Limit na frekvenciu v CPU
Tento jev je znamy pod oznaceni fsb wall.
Nemyslim si, ze by to bylo umyslne. Preci jenom lidi, kteri taktuji je naproste minimum a Intelu by nestalo za to implmentovat nejakou techniku pro omezeni taktovani pres FSB.
Neco jineho je preci jenom multiplikator, kde se pri jeho odemceni stavalo, ze procesory byly prodavany ve velkem tretimi firmami.
Mno zatial neviem čo si o tomto jave mám myslieť. Dvojjadrá na rovnakej báze dosahujú výrazne vyššie fsb frekvencie, kdežto u štvorjadier je to inak, a to aj v prípadoch kde by boli očakávané vyššie FSBčka.
Myslim ze tu v sekci toho bylo vic nez dost napsano - problem 4-jader je mj i to, ze vlastne jde o spojeni 2ks 2-jader, "slabe misto" pro taktovani je prave tento spoj. U lepsich desek se pak daji nastavovat GTL (nekamenujte me, jestli to neni uplne presne) urovne, aby dochazelo k co nejmensimu "sumu" pri teto komunikaci mezi obema dvoujadry.
hmm. tak toto uz rozhodne dava vacsi zmysel. stretol som sa aj s tvrdenim ze je to vyhradne teplotou a tym ze sa stredne jadra proste smazia, ale nemohla to byt pravda u niektorych konfiguracii ktore vykazovali vcelku nizke teploty ( to aj kvoli tomu dusiku) a nebolo mozne sa ani v najmensom dostat nad tento limit.
Po nejakej GTL urovni sa urcite v biose dosky pozriem. zatial to vyzera ze som tu ziskal dalsi zaujimavy hint.