-
viacero reproduktorov na jednom zosiku
Mozno bude moja otazka banalna, ale v elektronika sa velmi nevyznam a potesilo by ma, keby mi niekto vedel nieco fundovane vysvetlit>
a/ Je mozne zapojit do zosilovaca ktory ma vystupy iba na 5.1, este naviac 4 dalsie reproduktory?
b/ a maju dokonca aj inu impedanciu?
Ozrejmim situaciu>
Mam Logitech z 5500 na nenarocne pocuvanie hudby, ktore su umiestnene v obyvacke. Dostal som sa ale k reprakom k domacemu kinu Panasonic. Tieto by som chcel napojit /predne aj zadne/ na vystup Logitechov ako PREDNE a dat do kuchyne, aby som mal ozvuceny cely byt:D .
Pytam sa, je to technicky mozne, neznici to zosik?
Zapojenie na vystupoch by bolo nasledujuce>
Front 1+1 + 1+1 /Panasonic/
Center 1
Rear 1+1
dakujem
-
Re: viacero reproduktorov na jednom zosiku
Rozhodně potřebuješ přepínač na obě sady reproduktorů, který zajistí, že zároveň budou k zesíku připojeny vždy jen jedny bedny. I tak ale ještě ověř, že ty "nové" bedny mají impedanci stejnou nebo vyšší, než stávající (logitechy), abys nepřetížil koncové stupně zesíku.
Pokud chceš, aby ti hrály oboje, není řešením je zapojit paralelně, protože bys tím získal nižší impedanci a tak bys značně koncový stupeň zesíku přetížil. Dalo by se to zapojit sériově (tj. zesík + ... repro1 + ... repro1 - ... repro2 + ... repro2 - ... zesík -), ale zřejmě by to nebylo úplně ono, zaprvé by to hrálo výrazně tišeji (impedance by se sečetla) a asi by to i zkreslovalo, protože impedance je frekvenčně závislá a podle toho by se taky měnil průběh signálu procházející jednotlivými repro v sérii.
Takže
1. Pokud dvě sady a přepínat, tak koupit nebo vyrobit přepínač na koncové výstupy zesíku.
2. Pokud dvě sady hrající zároveň, tak rozdvojku na zdroj signálu a jeden odpovídající zesík pro každou sadu repro.
-
Marty
ja som mal predstavu aby hrali vsetky naraz, tj aby som sa mohol priebezne prechadzat z obyvacky do kuchyne a nazad a vsade vsetko ozvucene:mweheh:
Takze navrhujes "rozdvojku na zdroj signálu a jeden odpovídající zesík pro každou sadu repro", ale to nie je prave najlacnejsie riesenie, aj ked mas asi pravdu a zneje to logicky.
Co by sa mohlo stat, keby som ich vsetky rovno napojil tak ako som na zaciatku pisal?
Myslis ze by sa mohol zosik odpalit? Lebo ma dost velky vykon,
a pokial by som hlasitost nedaval moc do extremu, tak preco by mal byt nejaky problem?
takze take jednoduche ako som si to predstavoval to asi nebude..:rolleyes:
este nieco > neviem ci je jasne, ale zosik chcem pouzit iba jeden - ten v Logitechoch.
Asi si myslel ze chcem zapojit aj zosik z Panasonicov?- to nie, lebo by to bolo prilis zlozite a az taky vykon nepotrebujem..
-
Poslechni Martyho a nehraj si s ohněm. Paralelní zapojení by téměř jistě znamenalo smrt koncových stupňů zesilovače, protože výsledná impedance by se snížila.
Nižší impedance znamená vyšší zátěž na zesilovač, do reprobeden teče vyšší proud a je vyšší tepelná ztráta na koncových tranzistorech, která by pro ně skoro určitě byla fatální (např. 4R bedna způsobí o 50% vyšší tepelnou ztrátu oproti 6R bedně).
edit by marty, asi jsi myslel paralelní.
-
Dismembered
v poriadku, beriem, ja sa v tomto nevyznam. Ale ma to prekvapilo, lebo ten zosik ma 500w RMS, tak som myslel ze to utiahne bez problemov.
Este som zistil ze povodne repro maju 8ohm a tie nove 6ohm..
-
Zesilovač v Z-5500 nemá 500W/8Ohm ani zdaleka, je to jen reklamní blábol. Ten chladič by takovou tepelnou ztrátu neuchladil.
Nepleť si ale pojmy - výkon je vždy dimenzovaný na nějakou zátěž, což je (zjednodušeně řečeno) jmenovitá impedance reproduktorů. Pokud jsou tam použity 8Ohm reproduktory, pak je dost velká šance, že je dimenzovaný právě na 8Ohm, tedy každá nižší impedance způsobí vyšší zátěž a vše co z ní vyplývá (viz výše).
Běžné integrované zesilovače jsou dimenzovány na 4Ohm zátěž, u těch Logitechů tomu ale nevěřím, protože tam není počítáno
s tím, že by se používalo jiné než dodávané repro a samozřejmě všechno stojí peníze.
-
Vše podstatné bylo řečeno, prostě pokud nechceš riskovat, nezkoušej to.
Pokud chceš, aby hrálo všechno najednou, pořiď druhý zesilovač.
-
Uplne v pohode to moze zapojit do serie. Bude to hrat akurat tichsie voci ostatnym repram. Zosiku vyssia impedancia absolutne nevadi a pokial sa nevyuziva jeho maximalny vykon, len povedzme 30-50%, tak netrpi ani s ekvivalentne nizsou (paralelne zapojenie). Koncovym stupnom bude tiect prud na ktory je stavany.
Elektricky ciste a bezpecne, paralelne zapojenie by bolo, keby ku kazdej bedni pridal do serie vykonove odpory, tak aby vysledna impedancia serio-paralelneho zapojenia bola na svorkach koncaku 8 Ohm. Opat by to hralo tichsie voci centru a subwooferu. Aj to sa da riesit odpormi pridanymi do serie pre zmenu k centru a subwooferu repram. Odpadol by tiez problem s kablami..
Kupovat zosik je uplna zbytocnost. ;)
Jedina nevyhoda pouzitia odporov su tepelne, neakusticke straty v nich a mozny vplyv na zvuk (indukcia - strata vysok), ale predpokladam, ze sa nebavime o high-ende.
Koniec koncov, vyskladat sa to da k dokonalosti aj z bezindukcnych uhlikacov. :)
Najidealnejsie by asi bolo zapojit repra do serie a pridat odpory len cetru a subwooferu, ale ak sa da hlasitost C & W nezavisle regulovat, tak aj tie odpory su zbytocne.
-
Citace:
Původně odeslal
AmOK
Elektricky ciste a bezpecne, paralelne zapojenie by bolo, keby ku kazdej bedni pridal do serie vykonove odpory, tak aby vysledna impedancia serio-paralelneho zapojenia bola na svorkach koncaku 8 Ohm. Opat by to hralo tichsie voci centru a subwooferu. Aj to sa da riesit odpormi pridanymi do serie pre zmenu k centru a subwooferu repram. Odpadol by tiez problem s kablami..
Kupovat zosik je uplna zbytocnost. ;)
Jedina nevyhoda pouzitia odporov su tepelne, neakusticke straty v nich a mozny vplyv na zvuk (indukcia - strata vysok), ale predpokladam, ze sa nebavime o high-ende.
Koniec koncov, vyskladat sa to da k dokonalosti aj z bezindukcnych uhlikacov. :)
Najidealnejsie by asi bolo zapojit repra do serie a pridat odpory len cetru a subwooferu, ale ak sa da hlasitost C & W nezavisle regulovat, tak aj tie odpory su zbytocne.
Tak ty jsi borec! :mweheh:
Přidávat odpory do série nebo paralelně k repro s cílem vyrovnat impedanci na původní nominální hodnotu je kravina největšího kalibru. Je vidět, že vůbec nevíš o čem mluvíš, sorry - ale tohle mě fakt zvedlo ze židle.
Takže pro vysvětlení - impedance je frekvenčně závislá a když už bys ji chtěl kompenzovat, tak musíš i kondenzátorem a cívkou, jenže opět díky frekvenční závislosti s třema diskrétníma součástkama vykompenzuješ akorát tak velký kulový, nebo jen pro jednu frekvenci.
A není pravda, že sériové zapojení neovlivní výsledek - kromě toho, že to bude hrát tišeji, to bude zcela jistě taky zkreslovat jednotlivé frekvence, právě proto, že repra v sérii budou zcela jistě mít jiný průběh impedance v závislosti na frekvenci.
Víc se k tomu snad radši vyjadřovat nebudu a tazateli-autorovi tématu doporučuji tvé rady ignorovat.
-
Paralelni zapojeni imho je mozne. Odpalit by to nic nemelo - integrovane zesilovace obvykle maji nejakou ochranu. Je ale mozne, ze prave kvuli tomu se budou repra vypinat nebo chrcet, pokud to bude velka zatez..
-
Citace:
Původně odeslal
Marty
Tak ty jsi borec! :mweheh:
Ano Marty, som borec... :p
Skladam reprobedne cca 20 rokov, viem si sam a bez tabuliek vypocitat hornu, dolnu pasmovu priepust a zapocitat do navrhu vyhybky aj impedancnu charakteristiku drivera v bode deliaceho kmitoctu, dokonca aj fazovy posuv, takze tvoje "pro vysvětlení" ma pobavilo.
Zlozil som aj zopar zosikov, cca 4 elektronkace, mozno do 10 integracov, ale to ma nebavi..
Niektore mnou na zakazku zlozene repra (Focal a Dynaudio) boli merane v akustickej komore Slovenskeho rozhlasu a ked zlozis nieco s rozsahom prenasaneho pasma 38Hz - 16kHz +-3dB v celom rozsahu, tak mozme diskutovat o teorii.. Protokol uz bohuzial nemam, je to cca 10-14r dozadu, ale aspon aktualne foto (moje dvojpasma in progress), aby si ma nenazval pre zmenu klamarom. :mad:
Kvalita zvukoveho prednesu pri tych Logitechoch a jej ovplyvnenie druhym s prepacenim shitom, resp. odporom v serii je si myslim dost nepodstatna vec. Ked sa tak vyznas, tak si mohol aj dodat, ze najpodstatnejsi je posluchovy test.
Ked sa Majovi1 zvuk nebude pacit, tak to jednoducho rozoberie, aj ked ja si to nemyslim. Tvoj prvy prispevok bol OK, reagoval som na to "riskovanie" a odpalovanie.
Idem cvaknut tie rozrobene bednicky... Pekny den.
-
Nikdy nezapajat na zosilnovac reproduktory s nizsou impedanciou ako je predpisana. Nikdy. Ani s tym "ze to nebudem davat nahlas". Odpalis to, ani si neuvedomis ako. Specialne tieto lacne hracky nemaju ochranu vobec ziadnu, byva tam humus typu TDA2030(A).
-
Asi by se to nemělo, ale používáme s bráchou už možná 5 let mizerný 5.1 od Geniusu s 6 nebo 8 Ohm zesilovačem a k tomu 4 Ohm repráky a nic se zatím neusmažilo. Ťuky, ťuk na dřevo :).
-
Citace:
Původně odeslal
AmOK
Ano Marty, som borec... :p
...
Idem cvaknut tie rozrobene bednicky... Pekny den.
Já nezpochybňuju, že jsi něco postavil, o tom se tu ale nebavíme (já mám taky na triku pár zesilovačů atd.).
Potom fakt nechápu, proč navrhuješ kompenzovat impedanci odporem? Vždyť to je nesmysl.
Ad zkreslení při sériovém zapojení - máš pravdu, že je pravděpodobné, že odezva v daném frekvenčním rozsahu repro bude -3dB zhruba rovná, takže se to nemusí nijak projevit - tedy poslechový test ano. Jenže původní dotaz zněl čistě teoreticky, takže rada zněla taky teoreticky :)
Takže sorry jestli jsem se tě dotknul, ale trvám na tom, že zapojit odpor k impedanci s cílem ji kompenzovat je přinejmenším hodně krátkozraký přístup, a to předpokládám uznáš...
-
Sorry za kvalitu snimok, telefon. Farba je len prebrusena zakladna.
http://img405.imageshack.us/img405/9261/snmka063.jpg
http://img444.imageshack.us/img444/4676/snmka062.jpg
Full size:
http://img59.imageshack.us/img59/7784/snmka060.jpg
http://img408.imageshack.us/img408/1715/snmka058.jpg
Tu vpravo mi lakosi dodrbali mal to byt klavirny lak.., okrem cierneho zbruseneho laku vsetko moja praca, 18mm MDF lepena epoxidom, perodrazka na niektorych miestach vystuzena, rozmer: 21x21x95, vaha 15kg bez reprakov a vyhybky.
Repra Focal JMlab: Titanium Tioxid TC90TDX a Kevlar 6K4411
Vyhybka pre stredobas 12dB na oktavu, vyskac 18dB/okt. Deliaci kmitocet 3 - 4kHZ, toto este nemam doriesene, vyse 2 roky som bohuzial na tie bednicky nemal cas. :(
edit Re: Aaaale pohoda, ved o nic nejde (vdaka aj za tu K-..), ja sa len snazim nepisat, ked neviem a potom sa ma to dotkne, ked nieco trochu ovladam.. ;)
Mozno moja rada vyznela hlupo, ale pisal som, ze neriesime high-end. Tiez som radil primerane k tym repracikom.
Treba skusit a pocuvnut, to je vzdy prvorade. Vela krat nieco vypocitane na papieri hralo horsie, ako vyhybka odhadom. Dokonca raz som musel otocit do protifazy stredak namiesto vyskaca. 3 pasma, slepy test a zopar ludi, co maju usi, ale pocula to aj moja hlucha zena, ze to ma zapojene podla teorie "kanalovy zvuk".
-
Hlas ze zahrobi... :)
Amok:
Stavej si repropeden kolik chces, zesilovacu taktez. Kdyz je navod, ci jiz provereny postup, nevypovida to nic o teoreticke znalosti veci. To, ze pripojujes odpory (diskretni soucastku s minimem parazitni indukce ci kapacity) do obvodu stridaveho proudu a cekas, ze tim budes vyrazne menit "impedanci", je blahove. Na tom nemeni ani fakt, ze se spajel mraky stavebnic se zesilovaci.
I zjednoduseny stredoskolsky ohmuv zakon ti napovi, ze kdyz pripojis dva impedancni prvky do paralelniho zapojeni tak pomerove snizis celkovou imepdanci. To, ze ty to pripojujes k zesilovacum, pricemz pripojujes sestavu s vyslednou impendanci nizsi, nez je povolena na koncovem stupni zesilovace je jen tvuj risk. Ze ti to zesilovace vydrzi je vec druha, holt rezervy existujou ale nejsou vecne. Obecne ses pak hazarder...
Ten odpor pripojeni seriove s menicem je akorat hezky topny clen, mozna v oblasti nizsi frekvenci to zesilovac zachrani, ale to co se za harmonicky slozky signalu na nem ztrati ti ani ozvucnice od bose nezachrani ;)
To co rikal Marty je na miste...
Jinek jdem foukat bubliny: Stavba, kratkodobe i pronajem profi audio techniky, navrh a stavba wooferu, a PA ozvucnic. Spajeni par DIY lowgain zesilovacu postavenych na LM3886 (tedy zadna stavebnice ale jen IO a soucastky dle uvazeni a i tak je to nuda, protoze ten obvod umi defacto vse sam) a rozhodne se nepovazuji za experta v teto problematice. Mylit se je lidske, poznavani je prirozene .. takze se uklidnime :)
-
Arteee, najskor si pozorne precitaj, co som napisal. Ja nijakou variantou impedanciu neznizujem, naopak, zvysujem ju, lebo odpor nie je frekvencne zavisly tak ako cievka reproduktora. Okrem poznamky, ze odpory do serie by nebolo treba, keby sa volume zablokovalo na 30-50%.
A s tymi stavebnicami a wooferikmi, ti taktiez zelam vela uspechu. :)
edit: Btw, ja sa za experta tiez nepovazujem, ale riesime tu nejake "chrcitka" a to este takym sposobom, ze vsetci su mudri do takej miery, ze ostatne prispevky ani poriadne neprecitaju.
Tiez tu radsej koncim, kym z toho nevznikne flame. Aj tebe pekny den.
-
Citace:
Původně odeslal
AmOK
edit Re: Aaaale pohoda, ved o nic nejde (vdaka aj za tu K-..), ja sa len snazim nepisat, ked neviem a potom sa ma to dotkne, ked nieco trochu ovladam.. ;)
Mozno moja rada vyznela hlupo, ale pisal som, ze neriesime high-end. Tiez som radil primerane k tym repracikom.
Treba skusit a pocuvnut, to je vzdy prvorade. Vela krat nieco vypocitane na papieri hralo horsie, ako vyhybka odhadom. Dokonca raz som musel otocit do protifazy stredak namiesto vyskaca. 3 pasma, slepy test a zopar ludi, co maju usi, ale pocula to aj moja hlucha zena, ze to ma zapojene podla teorie "kanalovy zvuk".
Nj, já jsem taky za život nasekal tolik prasáren a taky to nevadilo (např. před bratru 15 lety TDA2005 či co v můstku a na tom v sérii na kanál 3 4ohm repro... a taky to hrálo a neshořelo).
Já bych to rozseknul tím, ať to klidně zkusí, ale je velké riziko, že to odpálí - asi tak.
-
Na audiowebu přesně o tomhle (připojení repro s nižší impedancí než je specifikace zesilovače) byla před pár měsíci diskuse a přesně jako tady tam byli zastánci (do poloviny hlasitosti bez problémů) a odpůrci (sračk*idní součástky v zesilovačích hoří jedna radost - obrazně).
Takže výsledek je asi takový, že si z toho každý vezme to, co mu bude zdravý rozum přikazovat :)
Je ale minimálně zajímavé, že mezi odpůrce patřili ti, kteří do konstrukce skutečně vidí a vědí, co je v běžných spotřebkových zesilovačích (např. sinclair - Aldax, servisní technik NADu).
Marty, díky za opravdu, samozřejmě jsem to otočil :) Ach jo.
Arteee tebe už jsem tu neviděl leta páně, jsem rád, žes ožil!
-
Citace:
Původně odeslal
Dismembered
Arteee tebe už jsem tu neviděl leta páně, jsem rád, žes ožil!
Neožil, jen jsem do něj kopnul přes ICQ tenhle odkaz - on tyhle témata rád, viď, Arteee? :mweheh:
-
Odporcovia su ti, co tie vyhorene zosilnovace potom opravuju.
-
Citace:
Původně odeslal
Marty
Neožil, jen jsem do něj kopnul přes ICQ tenhle odkaz - on tyhle témata rád, viď, Arteee? :mweheh:
To ano, ale forum tak nejak nepravidelne procitam. Zel bohu uz jsem nekde jinde, jak i ostatni se v kompu uz tolik nehrabu, audio bohuzel slo stranou taky. Nejak me to prestalo bavit, kdyz to co jsme my vymysleli se bezne dostava na pultech. uz to neni DIY ale komerce... ;)
2Amok: Ty si precti poradne co sem psal, ja sem o tom, co mi vytykas ani sluvkem nepromluvil. Jen sem napsal, ze "celkova" impedance se snizi v pripade paralelniho zapojeni dvou impedancnich soucastek (tak jak hovori ohmuv zakon). Takze ja problemy se zrakem skutecne nemam :mweheh:
Jinak ano, kdyz snizim impedanci zateze na koncovem stupni, tak koncovy stupen bude schopen dodavat signal bez destrukce do takove hlasitosti, snizene v pomeru snizene impedance, neb v ten moment ma na sobe ztratovy vykon rovnajici se jeho maximu, ze .. o tom taky mluvi ohmuv zakon ... Udavane zatizeni se uvadi pri maximlanim vykonu, co zesilovac umi dodat, kdyz mam volume stocene (tedy vystupni napeti neni na urovni maximalniho) neznamena to, ze nedodavam maximum vykonu do menicu, neb vykon ma dve casti, napeti a proud, ze... Pak tvoje teorie samozrejme funguje. Jenze nepocita s kamaradem, ktery si to bude chtit pustit vic nahlas ... "lup a je ticho"...
Konec.
Vsak mi si tohle s Martym prakticky vyzkouseli, ze, jiste si vzpominas na muj 1KW na silvestra, tam ten prikon nezvladaly pojistky, koncaky jo, byly predimenzovany, no dosly pojistky prisel hrebik, pak to nezvladly ani konce :-D
-
Citace:
Původně odeslal
Arteee
Vsak mi si tohle s Martym prakticky vyzkouseli, ze, jiste si vzpominas na muj 1KW na silvestra, tam ten prikon nezvladaly pojistky, koncaky jo, byly predimenzovany, no dosly pojistky prisel hrebik, pak to nezvladly ani konce :-D
Jo, to byly časy :mweheh: a nebyl to hřebík, ale vrut, nic jinýho po ruce nebylo :mweheh:
-
Ahojte, takze sa ozyvam po pol roku ako sa veci maju. Urobil som si to po svojom a zapojil do Sub Logitech /8ohm/ nakoniec repraky nasledovne:
Front 2x1/pôvodne, 8ohm/ + 2x1 /Panasonic 6ohm/
Center - nič
Rear 2x1 /Panasonic 6ohm/
A ono to funguje bezproblemov, chladic sa mi nejaky horuci nezda byt, ale je pravda ze zasa prilis hlasno to nevytacam, predsa len bytovka nepusti.
Zivotnost ukaze cas;)