hra cez internet - ako narocne je naprogramovanie?
Zdravim Vas,
kamos ma poziadal, ze ci by som mu nenakodil jednoduchu client-server hru pre lokalnu siet a neskor mozno aj pre internet...
pouzivatelia by mali jednoduchych klientov (nie cez web), ktory by si sami tahali pre seba updaty, komunikovali so serverom len textovymi retazcami a zobazovali jednoduchu 2d grafiku (len nejake .jpg), nerobili by sa tu ziadne vypocty ohladom logiky hry (to by robila serverova aplikacia)
o vsetko by sa starala jedna serverova aplikacia, kde by sa dialo vsetko potrebne...
uz som semo-tamo volacopokodil v C# , C++ alebo JAVAe, ale vzdy to boli len nejake stolove aplikacie...
prosim, mozete mi poradit, ako narocne je taketo programovanie, pripadne napisat nejake linky na stranky a fora, ktore sa tymto trosku zaoberaju ???
velka vdaka...
Re: hra cez internet - ako narocne je naprogramovanie?
Podle toho co pises ti staci (velice zjednodusene) zhruba nasledujici:
Open()
Print
Close()
;)
Obecne navazat session po siti je easy, vymenovat si pak nejaky data taky, horsi to zacne byt v okamziku, kdy zacnes resit synchonizaci, latence ...
Tuším, že ještě za dob mých (nedlouhých :-D) studií na FEL ČVUT jsme něco takovýho "spáchali" dokonce v Práskalu, taky komunikace pomocí textových stringů, a nebylo to nic složitýho...
Pokud půjde o turn-based hru, tak je to IMHO fuk, pokud ale nějakou "realtime", tak tam fakt může, jak píše Jezevec, vyvstat problém se synchronizací, latencema atp :-)
No jestli to chceš udělat pořádně, tak to je práce "nad hlavu" :) Pže server client, budeš muset řešit vlákna, přihlašování klientů na servery, synchronní a asynchroní zprávy,....dobře si rozmysli koncept.
Z mého pohledu (minutu nad úkolem přemýšlím) bych to dělal jen do složitostí "Dámy".
Hru složitosti dáma (asi i horší) jsem dal i jako semestrálku za noc i s vlastním síťovým protokolem ;)
Pokud to chceš trošku slušné a nevymýšlíš nějaké vlastní vychytávky, použij radši cizí framework a máš po problémech
Zbytečně by jsi objevoval znovu Ameriku
Citace:
Původně odeslal
mike.pr
Hru složitosti dáma (asi i horší) jsem dal i jako semestrálku za noc i s vlastním síťovým protokolem ;)
Pokud to chceš trošku slušné a nevymýšlíš nějaké vlastní vychytávky, použij radši cizí framework a máš po problémech
Zbytečně by jsi objevoval znovu Ameriku
sqele... a kde sa mozem k nejakemu takemu frameworku dostat ??? Pripadne nejake stranky,co sa tomu venuju ???
To je kus od kusu podle toho, co chceš programovat.
Třeba poměrně dobrý obecný je RakNet
Ono to neni ani moc slozite, kdyz pouzijes primo API DirectX. Alespon kdysi byly v SDK baliku i nejake priklady pouziti.
A pokud budes komunikovat jen nejakymi jednoduchymi text prikazy, tak to nebude ani zadny velky problem s cistym API jak v C, C# nebo Java. Na to ti imho vystaci uplne zakladni priklad pouziti Client-Server komunikace pres TCP/IP sockety (client socket, server socket) - ale samo zalezi, co to ma byt za typ hry, jestli tam budes resit rychlost a synchronizaci..