Stále svítící DVD mechanika v notebooku HP Compaq 615 a neustálé nabíhání OS Vista
Ahoj, tak jsem pořídil kamarádovi nový notebook HP Compaq 615. Včera jsem ho poprvé rozbalil, dal adaptér a připojil do sítě, zapl a začal průvodcem instalací Vist, poté jsem nainstaloval antivir, aktualizace do vist a nějaké další prográmky (ICQ, přehrávače, atd.). Počítač jsem několikrát kvůli programům a aktualizacím restartoval. Nakonec jsem chtěl nahrát ještě Office 2007, mechaniku jsem normálně otevřel tlačítkem, vložil cd a nainstaloval, ale po instalaci jsem chtěl cd vysunout tlačítkem a nešlo to, tak jsem najel na ikonu dvd-romky a dal nabídku vysunout a cd se vysunulo. Poté jsem měl již všechno nachystáno a notebooka vypnul.
Přišel jsem ke kamošovi a počítač vybalil a zapnul. No začalo to být docela zajímavý!
První obrazovka samotný nápis Compaq se načítal velmi dlouho a asi třikrát problikl Caps Lock a pak se začali teprv načítač Visty (takže tak 30s prodleva než se něco začalo dít), DVD-mechanika stále svítila a Visty nabíhaly a nabíhaly jakoby furt, ale nic se nedělo. (jenom běžel dole ten zelený proužek).
Zkoušel jsem poté i poslední známou konfiguraci či nouzový stav a stále to stejné, běželo to, ale nic se nedělo. Musel jsem činnost notebooku ukončit hlavním zapínacím tlačítkem.
Dále jsem si všiml, že při spouštění notebooku, tam byla nabídka na Recover pod F11. Tak jsem to zkusil, spustil se takový prográmek na obnovu a zjištěný nějakých chyb, napsalo mi to, že to opravdu něco našlo a že se to pokusí opravit, něco to udělalo a počítač opravdu najel, měl jsem radost! (všiml jsem si ale, že se po spuštění těch vist, nainstalovala DVD mechanika - dost divný). Když jsem chtěl mechaniku otevřít manuálně, tak to nešlo, zkusil jsem tedy znovu najet na ikonu mechaniky a vůbec nešlo nahodit ani tu nabídku, napsalo to, že mechanika není dostupná (nebo něco v tom smyslu). Tak jsem si říkal, že to zkusím vypnout a znovu zapnout (ale to byla asi chyba, měl jsem asi jen restartovat). Po vypnutí a zapnutí, stále dlouhý start biosu, svítící mechanika a znovu jen nekonečné nabíhání Vist). Zkusil jsem znovtu tedy ten prográmek F11 - Recovery, ale on se mi již tentokrát ani nenahrál, prostě to skočilo rovnou na spouštění Vist. Takže ted nevím co dál. Nestihl jsem si ani vytvořit Zálohovací DVDčka, ze kterých bych zkusil systém nahrát znovu, ale když mi zas nefunguje mechanika, tak nevím. Otevřít ji mohu tak maximálně sponkou.
Máte nějakou radu, nebo to vidíte rovnou na reklamaci notebooka? :(
Re: Stále svítící DVD mechanika v notebooku HP Compaq 615 a neustálé nabíhání OS Vist
zkusil bych ji fyzicky odpojit, mohla by být vadná nebo špatně nastavená - na reklamaci to samozřejmě je (pokud se to nechytí po novém připojení mechaniky)
Re: Stále svítící DVD mechanika v notebooku HP Compaq 615 a neustálé nabíhání OS Vist
A jak ji mohu fyzicky odpojit??? nepouruším tím nějak záruku?
tak notebook už je na reklamaci, tak jsem zvědav s čím příjdou....
každopádně včera jsem si s tím ještě hrál a podařilo se mi tu mechaniku jako tak nějak rozjet, cd-čko v ní bylo, se i točilo, ale nějak divně....
pak jsem to cd vytáhl a chtěl mechaniku zavřít a ona se pořád a pořád otevírala.... no prostě hotovo
Takže doufám, že to budu mít co nejdřív doma a v pořádku.
Ahoj, tak notebook se do týdne vrátil z reklamace. Na vině byla opravdu optická mechanika. V servisu ji vyměnili a vrátili mi notebook zpět. Vše už je v pořádku.
mno, ted nechci zacit nejaky flame, ale docela by me zajimalo, jak by choval nejaky normalni OS (XP, linux....). Aby se OS rozbil kvuli vadne SATA mechanice mi pripada ponekud podivne...
Windows lahnu bez ohladu na verziu. Linux s ohladom na verziu - novsie verzie jadra su odolnejsie. Uz som tahal vadnu mechaniku z HP servera, nejaky inteligent v nej nechal aj CD (ktore sa to pokusalo precitat). Bol tam nejaky hnusny RedHat s ich prehistorickym jadrom - nepadlo to cele, ale spomalilo sa to tak, ze to bootovalo mozno 15 minut.
ano, umim si predstavit, ze se silne zpomaly boot, resp. kdyz je v systemu vadny disk, tak linux vypisuje hlasky typu reseting SATA a pod, ale nejak nevidim duvod k poskozeni OS do te miry, ze uz ani chudak nenastartuje. To musi byt nejaka nova "featura" , podle hlasky "its not a bug, its a feature".
Staci, aby bol nejaky bug v driveri radica a pri probleme na jednom porte sa nedostanes ani na ostatne porty. Niekedy to nemusi byt ani bug. Ked mas na tych ostatnych portoch systemovy disk, tak si v prdeli. Jadro sice bezi, ale kazdy proces sa pri nejakej poziadavke na data z toho disku zablokuje a nikdy sa k tym datam nedostane.