problém s diskem ? - Vista
Zdravím,
snažím se vyřešit ségře problém s notebookem, který se zasekává, jedná se o HP Compaq 6730s s Vista Basic a projevuje se to tak, že notebook náhodně přestává na pár vteřin reagovat způsobuje to sekání zvuku, videa i kurzoru. Ze servisu jsem dostal info, že by jsme se měli zaměřit na disk. Reklamace je dost problematická, protože ségra žije v Holandsku a bez kompu se neobejde.
Chtěl jsem začít zjištěním SMARTu, to se nám ale nepodařilo. Zkoušel jsem HDTune 2.55 a EverestUltimate 4.50 ale ani v jednom se pod Vista Basic informace o disku nezobrazovaly. Prostě prázdno. Disk je to 320GB "Toshiba mk3252gsx".
Nevíte jak zjistím SMART pod Vistou ? Sám používám na obou kompech XP a s Vistou moc zkušenosti nemám.
Re: problém s diskem ? - Vista
To je divný, mě pod Vistou Business 32 i 64 HD Tune normálně chodí, nemáš nějakou zastaralou verzi?
HDTune je verze 2.55,poslední free verze ze stránek http://www.hdtune.com/.
Pod vistou chodí, ale pokud je tam ňákej divnej řadič / AHCI tak to HDtune vidět nemusí. Doporučuji přepnout do IDE modu nabootovat ňáký live CD a otestovat to tam. Přesně tyhle syndromy totiž může mít i červ, pravděpodobnější než disk.
Zkoušeli jsme čistou instalaci systému + všechny updaty + pár základních aplikací, takže červ je nepravděpodobný. Ani Avast Home nic nenašel. Problém je v tom, že ona i komp je v Holandsku a vytvoření LiveCD atd. bude asi nad její síly. Spíš jestli neexistuje nějaký spolehlivější program na zjištění SMARTu.
Tohle asi nevyřešíš. Smart je jedna věc, ale 80% disků co umře, umře tak že minutu předtím má smart ok. Když umírající disk poznáš předem dle smartu, tak to más spíš štěstí.