Re: Kniha pro MS Excel VBA
Kniha to sice není, ale mrkni na toto, sám odtamtud čerpám:
http://dataspectrum.cz/index.htm
http://pavel.lasakovi.com/znalosti/p...w/excel-makra/
Uvidíme, co na to ostatní, samotného mě tahle problematika zajímá.
Tak my v práci s VBAčkem děláme docela bez problémů a u zákazníků nasazujeme systém, jehož nedílnou součástí VBA makra jsou, na Excelech 2003 i 2007. Nějaké rozdíly mezi Excelem 2003 a 2007 možná budou, ale neřekl bych, že budou nějak dramatické. A rozhodně bych netvrdil, že pokud se naučíš VBA pro Excel 2003, tak ti bude pro 2007 k prdu... Ono VBAčko je víceméně plus mínus stejný, můžou se ti změnit akorát tak práce s některými objekty, to se doučíš vždycky a rychleji to najdeš na netu než v knížce. Jestli ses s VBAčkem předtím nikdy moc nesetkal, tak ti "verze 2003" i "verze 2007" dá totéž a je IMHO celkem jedno, na které se to budeš učit...
@mejla : Prochazim si ty linky, ale nevim clovece... Prvni se mi zda zatim mimo moje moznosti a znalosti... Druhy se mi naopak zda zamereny spis na excel obecne, coz az tak nepotrebuju, jde mi v tehle fazi uz ciste o makra... V kazdem pripade samozrejme K+
@David : Tak to je dobre vedet ty rozdily. Tim padem muzu rovnou mrknout po knize na 2007 (prosel jsem 3 knihkupectvi a ani jedno totiz nema 2003 v nabidce, vsude je jenom 2007). Na netu to najdu rychleji to je mozna pravda, ale chtelo by to nejakou stranku kde jsou zacatky atd. Vystupy z googlu jsou vesmes fora ruzneho druhu, coz se hodi az uz neco vim, ale takhle si vygooglim neco a pak na to cucim a netusim. V tomhle smeru si myslim, ze kniha bude lepsi a net pouzit jenom na doladovani problemu. Kdyby te neco jeste napadlo tak dej vedet...
Jinak jsem zatim nasel http://www.pitonyak.org/AndrewMacro.odt pro OpenOffice...
Hele na rovinu - jsi začátečník co se VBA v Excelu týče? Pokud ano, pak jak jsem psal, dá ti 2003 i 2007ková knížka +/- stejné základy. Mám 2003 doma a 2007 jsem prolistoval, pokud se potřebuješ naučit VBAčko a přemýšlíš o tom, jestli při učení podle 2007 budou tvé znalosti "zpětně kompatibilní" do 2003ky, tak ti říkám, že v drtivé většině případů ANO. Naučíš se to stejně dobře jak podle 2003 tak 2007. Pokud narazíš na problém že by ti fakt znemožňovalo práci něco, co je v Excelu 2007 jinak, tak takovou specifickou záležitost poměrně rychle vygooglíš. Ale ruku na srdce - my s kombinací Excel + VBA + OLAP technologie v práci děláme manažerský informační systém, součástí mojí práce jsou i makra v Excelu a zatím jsem se nesetkal s tím, že bych si musel vyloženě "dávat bacha v čem to píšu".
Zkusím se ti poohlédnout, jestli tu někdo někde nemá soupis rozdílů mezi 2003 a 2007, což je klidně možné. Pokud by šlo o veřejný dokument, tak bych ti ho případně pak mohl zaslat.
Jo jinak ohledně těch knížek - předpokládám, že se bavíme o těch "bichličkách" od J. Walkenbacha?
Zacatecnik ano.
Walkenbach ano (http://www.kosmas.cz/knihy/143608/mi...ce-excel-2007/).
Nejsou rozdily? Ok to jsem chtel vedet.
Tim se dostavame prakticky uz jenom k tomu : Walkenbach ano ci ne? Je to dobra kniha?
Ad Walkenbach - ta kniha určitě není dokonalá a záleží i na čtenáři, já jsem si jí kupoval jako člověk, co umí na nějaké řekněme středně pokročilé úrovni programovat v pár jiných jazycích a potřeboval jsem si "osvěžit" co a jak se dělá specificky ve VBA v Excelu. A docela mě ta kniha nezklamala. Samozřejmě že jde o to, co v tom člověk hledá, pokud by tě to nezajímalo moc "do obecna" a hledal jsi spíše konkrétní řešení některých konkrétních běžných úkolů, tak na to existuje tuším taky od Walkenbacha lepší kniha, jakási "kuchařka"...
Ale jestli jak píšeš, jsi začátečník a když si teď něco vygooglíš, tak do toho jen zmateně koukáš, tak bych ti Walkenbacha doporučil. Jak jsem již naznačil výše, záleží na čtenáři a ta kniha určitě není "dokonalá", ale nic lepšího a obsáhlejšího specificky na toto téma na našem trhu neznám.
Jak jsi na tom s programování v jiných jazycích - stačí cokoliv, třeba i Pascal, nebo C++/C#, prostě jen jestli znáš základní konstrukce (cykly, podmínky atd.)?
Pascal si pamatuju asi nejvic ze vsech jazyku :). Jako kdysi jsem se snazil i C++ ale z toho nevim uz nic. No a pak uz jenom trocha html, to zna dneska asi vetsina.
Cykly, podminky atd si trofnu rict, ze znam.
Rozhodne nepotrebuju vysvetlovat co by delalo napr.
Kód:
repeat
i:=i+1;
writeln ('test cislo ',i);
until i=4
Snad mam spravne syntax :)... uz je to taky nejaka chvilka...
Ale jo, logiku programu (cykly, podminky, nejaka deklaracni cast atd) asi chapu.
Jj myslím že i syntakticky to máš dobře, ale o to ani tolik nešlo, spíš o to, jestli tušíš, že nějaké takové konstrukce v programování jsou, tušíš, na co se používají atd. Jinak jsem teď Walkenbacha vytáhl z knihovny (2003ka) a musím říct, že je to tam popsané docela fajn. Do stránky (cca 190) je tam spíš takový obecný úvod, o Excelu obecně, o vzorcích a dalších možnostech řešení úloh (neboli ne na vše je nutné brát hned makro) a od strany 190 začíná vlastní "kurs" VBA, který jde od naprostých základů programování (proměnné, podmínky, cykly...) přes programování funkcí, procedur a jde to až po pokročilejší techniky a práce s typickými objekty Excelu (kontingenční tabulky, grafy atd.).
Řeknu ti to takhle - nezaručím ti, že tam najdeš odpověď na všechny své otázky, nicméně můžu s klidným svědomím prohlásit, že když budeš umět 2/3 toho, co ve Walkenbachovi je, tak máš velmi, velmi slušný přehled a znalosti o programování ve VBA v Excelu...
EDIT: a HTML bych moc nepovažoval za "programovací" jazyk :-D
Citace:
Původně odeslal
D_a_v_i_d
Jj myslím že i syntakticky to máš dobře, ale o to ani tolik nešlo, spíš o to, jestli tušíš, že nějaké takové konstrukce v programování jsou, tušíš, na co se používají atd. Jinak jsem teď Walkenbacha vytáhl z knihovny (2003ka) a musím říct, že je to tam popsané docela fajn. Do stránky (cca 190) je tam spíš takový obecný úvod, o Excelu obecně, o vzorcích a dalších možnostech řešení úloh (neboli ne na vše je nutné brát hned makro) a od strany 190 začíná vlastní "kurs" VBA, který jde od naprostých základů programování (proměnné, podmínky, cykly...) přes programování funkcí, procedur a jde to až po pokročilejší techniky a práce s typickými objekty Excelu (kontingenční tabulky, grafy atd.).
Řeknu ti to takhle - nezaručím ti, že tam najdeš odpověď na všechny své otázky, nicméně můžu s klidným svědomím prohlásit, že když budeš umět 2/3 toho, co ve Walkenbachovi je, tak máš velmi, velmi slušný přehled a znalosti o programování ve VBA v Excelu...
EDIT: a HTML bych moc nepovažoval za "programovací" jazyk :-D
Hehe tak super... K+ pro tebe a navsteva knihkupce zitra :D
EDIT : No tak K+ ne... pise mi to ze musim rozdat vic bodu nebo co... sorry...
Citace:
Původně odeslal
Koudy
Hehe tak super... K+ pro tebe a navsteva knihkupce zitra :D
EDIT : No tak K+ ne... pise mi to ze musim rozdat vic bodu nebo co... sorry...
Tak až dáš karmu ještě někomu jinýmu tak se sem pak vrať no :wink: Já si asi půjdu taky zítra projít někam do knihkupectví toho novějšího Walkenbacha abych zjistil, jak moc se to liší. Ale jestli tak "dramaticky" jako 2000 vs. 2003, tak to bude celkem jedno, jestli máš 03 nebo 07 :-D