FTP a nepripojeni - advise me
Doma jsem si nastavil FTP,vsude jinde vzdy fungovalo,ale kdyz se pripojim ted,
tak se tam vubec nedostanu...ftp ani neukazuje,ze se nekdo snazi pripojit.
Router doma neni,takze tam nic nastavit nemuzu,ale pravdepodobne to souvisi bud s providerem nebo s IP adresama,muzete mi to vyjasnit a pripadne poradit,jestli se s tim neco da delat?
Dik.
Web ukazuje,ze mam interni IP a IP ven pridelene providerem:
Vaše interní IP adresa je : xx.x.xxx.xxx
Vaše IP adresa je : xx.xx.xx.xxx
Re: FTP a nepripojeni - advise me
spusť si příkazový řádek (je to v příslušenství, nebo Start - spustit - cmd) a okopíruj sem to, co ti vypíše příkaz ipconfig.
Pokud chceš maskovat adresu, tak první dvě (nebo tři) nech původní a za"x"uj jen zbytek. Ze samých x není poznat, zda jsi v privátním nebo veřejném rozsahu.
Pro porovnání pak ještě napiš, jestli se ti na stránce http://ip.iol.cz/ zobrazuje stejná IP.
Vzhledem k tomu, ze pomer x je v obou adresach ruzny, tak je jasne, ze jsou to dve rozdilne adresy.
A jediny duvod pro to, aby tyto dve adresy byly rozdilne je to, ze ta interni je privatni, tedy neverejna a tedy z internetu nepristupna.
Takze jedina moznost je dohodnout se s poskytovatelem na presmerovani urcite portu na tvou privatni adresu. Zalezi na poskytovateli, ale velmi pravdepodobne je, ze toto rozchodit nepujde.
Pripadne by mohlo pomoci,pokud by poskytovatel nabizel pevnou ci verejnou IP adresu?
Pokud je ma terminologie spravna...
Ano, pomohla by verejna adresa.
Verejna znaci, ze je pristupna z venci, z internetu.
Pevna znaci, ze budes mit stale stejnou adresu a tato adresa nebude nikdy pridelena nekomu jinemu.
Tyto dve veci se mohou tedy libovolne kombinovat.
Toto mi napsal provider:
Udelali bychom to takto:
1) dostal by jste verejnou adresu prekladem.
2) na nasem prijimaci na Vasi bytovce Vam udelame preklad pro porty FTP
3) bude potreba, aby zarizeni s FTP serverem melo pevnou IP adresu, kterou vyjmu z DHCP rozsahu.
Chapu to takto:
Pokud to chapu spravne,pripojovat se n a FTP budu pomoci IP,kterou vidim venku na internetu a kterou si mohu zjistit na kdejakem webu a vy mi prenos presmerujete na mou interni adresu na port uzivany pomoci ftp?
Data ktera jste mi poslal si mam zadat do sitoveho pripojeni?
Port ktery budu uzivat je libovolny,ci ho mam vybrat?
EDIT:
Port ok,necham 21.
IP mi pridelil 82.xxx.xx.xx
A toto mam nastavit do sitoveho nastaveni FTP serveru:
IP 10.x.xxx.2
maska 255.255.255.0
brana 10.0.205.1
DNS 192.168.100.100
Nejdriv jsem myslel,ze to mam vyplnit do sitoveho pripojeni pocitace - nastaveni sitovky...ale to se mi zacalo zdat jako blbost - uz kvuli te ip adrese...jenze v mem G6ftp serveru mohu nastavit jen ip adresu...asi tu na kterou se to ma jakoze smerovat pokud se budu pripojovat na tu verejnou pres dany port...
Holt nejsem Ijťák,no :-)
FTP je na tohle bohuzel jednim z nejproblemovejsich protokolu, jelikoz nerespektuje poradne OSI model a micha jabka s hruskama.
0) Do sitoveho pripojeni pocitace, kde bezi FTP server nastavis ty udaje, ktere ti poslal poskytovatel, tedy:
IP 10.0.205.2
maska 255.255.255.0
brana 10.0.205.1
DNS 192.168.100.100
To by pro normalni aplikace stacilo, ale jelikoz se jedna o FTP, tak zacina veda, zalezi na tom, jak chytre zarizeni ma poskytovatel. Je nekolik moznosti:
1) Nejchytrejsi zarizeni, zvladne jak dynamicke forwardovani portu, tak preklad adresy -> tim to pro tebe hasne a melo by to fungovat.
2) Pokud zarizeni neumi dynamicke forwardovani portu, tak je potreba dohodnout jeste dalsi porty pro datovy prenos ( FTP pouziva najednou 2 spojeni, jedno ridici, to bezi na portu 21 a druhe datove, to bezi na nahodnem portu a druhe strane je sdelen prave pres ridici kanal ).
3) Pokud zarizeni neumi zmenu adresy ve FTP spojeni, tak je potreba v tom FTP serveru ( program ) nastavit verejnou adresu:
IP mi pridelil 82.xxx.xx.xx
Vetsinou situace byva takova, ze by melo stacit nastavit vyse uvedene adresy jak z bodu 0), tak z bodu 3) a dynamicke presmerovani portu by fungovat melo.
Předpokládám, že když píší, že mu udělají překlad portů FTP z veřejné IP na jeho privátní, tak zvládnou NAT i pro datový provoz.
Je zvláštní, že mají DNS server v jiném (taky privátním) rozsahu sítě. Možná používají 10.x.x.x pro klienty a 192.168.x.x pro servery, ale je to první provider, u kterého to vidím.
Případně lze použít pasivní režim FTP a pak jdou data na portu 20 a řídící na 21.
monsoon si zaslouží K+
Zadana data jsem nastavil do sitoveho pripojeni, z venku se pripojuji na IP,kterou mi sdelil.
Myslim: 82.202.xx.xx
A nic...server stale jako by off a v nem neni ani videt pokus o pripojeni...
V FTP jsou v menu tyto polozky:
Multi IP use - pridal jsem jak tu interni tak i verejnou do seznamu...
Passive mode - zkusil jsem napsat verejnou ip 82.xxxxxxx
Dynamic IP - zkusil jsem zaskrtnout,at si to hlida
Nic z toho nepomohlo...hm hm.
Budeš potřebovat asi někoho dalšího na testování, který bude zkoušet se na to FTP připojovat z internetu
Doporučuji nainstalovat a spustit Wireshark a sledovat, co ti tam přichází za pakety.
Do konfigurace FTP nepiš tu veřejnou IP! O překlad se postará providerův NAT.
Multi IP Use vypni a nech tam jen interní
Passive mode - to je jedno, zda zapneš nebo vypneš, prvně se stejně kecá po portu 21 a mód se řeší až při přenosu dat.
Dynamic IP nech taky vypnutou - máš přece statickou (zadanou napevno), ne?
Jop,mas recht...ale zacal jsem laborovat,pac to neslo...
Nastesti se pak technik uvolil a priznal,ze mi na poprve nadiktoval spatnou verejnou IP :-)
Uz to jede...diky vsem za komenty a orientaci v problemu.
Mike