-
PC sa samo výpína
Bratranec mal jedno staršie PC ktoré vraj nejak nefungovalo, tak bolo 2 roky v pivnici. Vraj sa vypínalo. Zistil som že sa zasekáva tlačítko zapnutia, ale okrem oho všetku funguje ako má. Aktualizoval som Windows zálohoval som všetky staré veci a odniesli sme PC k tete. Tam ho dva dni používame z ničoho nič sa zrazu vypne. Tlačítkom to nie je, lebo medzitým som prehodil zapínanie na tlačítko resetu. U mňa komp bežal 2 dni bez problémov, u nich 1,5 dňa a potom začal haprovať po nejakom čase sa nečakane vypne. Najprv niekoľko hodín, neskôr behom pár minút. Pozeral som či sa nenafukujú kondenzátory, ale tie sú OK. Doska je Aopen MX46-533V s integrovanou grafikou, CPU, 1.7GHz Celeron bez OC, nejaký 40GB disk Maxtor a napalovačka. Skriňa nejaká noname, zdroj tiež. Zdá sa mi že problém bude v zdroji, ale čudné je to že u mňa doma (7 ročná novostavba v BA, dosť dobrá elektrická sieť) sa problém neprejavuje, u známych na vidieku (elektroinštalácia je v poriadku) a pred tým u bratranca v Budapešti tiež v novostavbe áno. Čo myslíte, mám skúsiť iný zdroj, alebo bude problém v doske? Napadlo ma že by sa mohlo CPU prehrievať, ale kontrola teploty a vypínanie sú v BIOSe vypnuté. Odsledovať teplotu cez OS som neskúšal, ale na CPU je chladič ktorý by mal podľa mňa bohato stačiť (točí cez 4000rpm). Nejaké nápady?
-
Re: PC sa samo výpína
chladič cpu dole, vyčistiť, nahodiť novú pastu. u sb/nb takisto. vytiahnuť jednu pamäť ak sú v páre, prípadne hodiť do vedľajšieho slota. premerať 3-5-12V vetvy na zdroji, či nemá niektorá priveľký pokles. premerať baterku, prípadne rovno vymeniť. vypojiť periférie nepotrebné k behu (napaľovačku, usb, firewire). updatovať bios všetkého čo ide. vypojiť a zapojiť všetky káble, prípadne vymeniť ak máš nejaké záložné. preinštalovať win a aktualizovať všetky ovládače.
-
doporučím na zdroji zkontrolovat kondenzátory + zjistit možné rušivé vlivy a výkyvy v síti
-
Premerať nedokážem nič, nemám s čím a nepoznám nikoho elektrikára. Ak bude niečo so zdrojom, tak jedine kvôli tomu že je citlivý na sieť, ale je čudné že na dvoch miestach nešiel a u mňa doma fungoval dva dni bez problémov.
Čo sa týka RAM, je tam aktuálne 256+512MB, ale problém je aj s jedným modulom. Toto by som vylúčil, nakoľko kým Windows ide nie je žiaden problém. Ak je problém s RAM PC sa vôbec nespustí, alebo neskôr zamrzne OS.
Nafúknuté kondenzátory boli prvá vec ktorá ma napadla, sú v poriadku, pozeral som aj z boku. Inak rozobral som aj celý komp, jediné čo som nedal dole bol chladič CPU a samotné CPU, lebo som nevedel ako ho mám odmontovať. Myslím že to je ešte Socket 478. Napadlo ma že ešte odsledujem teploty, ale to sa najprv budem musieť dohodnúť s tetou že kedy pustíme komp a cez VNC budem nejakým softom sledovať teplotu. PC je z BA 80km ďaleko. Aký soft doporučujete na sledovanie teploty?
-
na premeranie vetiev zdroja elektrikára nepotrebuješ, stačí ti najlacnejší voltmeter, 12/5V zmeriaš aj na molexe, možno budú nejaké údaje aj v biose. Na meranie teplôt som kedysi dávno používal motherboard monitor (mbm5370), ak má v databáze chipset tak dokáže prečítať všetky dostupné senzory.
-
Voltmeter nemám a kvôli tomuto ho nebudem kupovať. MBM vyskúšam. :)
-
jenom písnu jednu zkušenost ;)
bratránkovi se taky jednou z ničeho nic začal restartovat komp sám od sebe. Vše se zdálo OK. Nicméně odkrytoval jsem zdroj a byl dost zaprášený, tak jsme ho vzali do dílny, vyfoukali jsme prach kompresorem a od té doby vše šlape v poho. Byla tam asi nějaká tepelná ochrana, která byla zanešená prachem a tudíž se nechladila, takže to furt schazovala, po odstarnění prachu k ní mohl čerství vzduch a bylo po problému. Pak jsem se s tím setkal ještě v práci u jednoho letitého kompu. Pomohlo totéž. Tak ho zkuste jenom vyčistit/vyfoukat, za to nic nedáte a třeba to pomůže ;)
-
Hm, síce som zdroj nerozoberal, ale pri čistení som sa snažil cez otvor vysať z neho čo najviac prachu. Ak nezoženiem iný zdroj, je to jedna z možností, ale nevrím tomu že by bol na vine prach. PC bolo dávnejšie pomerne málo používané, čo sa dalo vidieť aj v case kde bolo prachu menej ako v mojom PC po troch mesiacoch.
-
Klasický vysavač toho moc nepobere, kor ještě přes mřížku. Zkus aspoň ten kompresor. My jsme použili ten kompresor, co se používá při stříkání pistolí. Takže u normoš "domácího" bych zkusil párkrát podržet palec na hadici, aby se natlakovala a párkrát tam pšouknout :D Ale opatrně, aby se něco neumylo z tišťáku, co tam mělo zůstat.
-
Případně si zajít do obchodu a za přijatelný peníz koupit plechovku se stlačeným vzduchem. Souhlasím, že vysavačem to fakt nejde vyčistit.