-
Přetaktování Intel Core 2 Quad CPU Q8200 2.33GHz
Zdravím, jsem v oblasti počítačů úplný laik a proto se i obracím na toto forum.
Mám tento počítač: Intel Core 2 Quad CPU Q8200 2.33GHz, 4GB RAM, graf karta GeForce 9500 GS, monitor 22" širokoúhlý (obdélník ), Visty home premium ...
Létam na MSFS a ty jsou tak trochu specifické. Od "kolegů" jsem se dozvěděl že na maximální výkon v FlightSimulatoru 2004 potrebuju větší frekvenci procesoru, ptž FS2004 umí brát pouze jedno jádro. No, a na FS X mám prý zase příliš slabou graf. kartu.
Doslechl jsem se, že je možné procesor přetaktovat a tím se pomalu dostávam k mému dotazu.
Půjde to takto vyřesit na mém PC? Jak to probíhá? Jaká jsou rizika?
Dostal jsem taky odkaz na jednu stranku o pretaktovani, ale moc se v tom nevyznam. http://pctuning.tyden.cz/jak_na_to-p...oru_core_2_duo
Diky za kazdou radu.
S pozdravem, Filip
-
Re: Přetaktování Intel Core 2 Quad CPU Q8200 2.33GHz
Minimálně je potřebné uvést zde tip základní desky,rizika jsou jen tehdy pokud to dělá dítě v předškolním věku a zcela náhodně.Nevím kam až potřebuješ taktnout ale ani s větším OC tohoto CPU by neměl být problém,každopádně uveď co nejpodrobnější popis sestavy,samotné přetaktování je u některých desek možné přímo z Windows, u některých je třeba po startu PC a následné detekci velikosti ram,zjišťování HDD stisknout tlačítko DELETE,u několika málo tipú desek je to jiná klávesa.Dostaneš se do tzv BIOS kde provedeš potřebná nastavení se kterými ti tu jistě bez problémú poradí lidé kteří v tom mají velké zkušenosti.
-
Citace:
Původně odeslal
Gestler
tip
ach jo.. já už se na ty hrubky nemůžu dívat.
tip = rada, může být tip na dobrý kup desky
typ = označení druhu, může být typ desky
-
děkuju moc za tipy...
zde uvadím odkaz http://h20195.www2.hp.com/V2/GetPDF.aspx/c01635803.pdf na nějaký podrobnosti ohledně počítače.. typ desky tam přímo není napsán, ale nevím, třeba si s tím poradíte ;) doufám, že to takle stačí..
díky moc, filip
-
Pokud sem to nepřehlédl tak tam o desce nic není,problém bude pokud tam HPčko cpe Intel desky,těm se do OC asi moc chtít nebude.
To berraneck:Já tě nenutím se dívat,jak sem tu někde na fóru četl,existuje možnost vyhradit si právo nečíst múj příspěvek,když se ti nezdá:)Nic ve zlém-mír
-
Citace:
Původně odeslal
Filla
Ta sestava je dost nevyvazena a nevhodna na hry, ale to uz jsi asi zjistil.
Podle specifikace je v tom deska ASUS IPIBL-LB. Takze by to mozna pretaktovat v BIOSu slo.
HP a6741cs-m Product Specifications:
http://h10025.www1.hp.com/ewfrf/wc/d...roduct=3875364
Nez zacnes neco resit, zkus alespon jak ti pobezi MS FSX trial, odhadem bych rekl, ze i na tve slabsi grafice by to melo jit nastavit na snesitelnou framerate.
http://www.microsoft.com/games/fligh...downloads.html
-
Aha, tak zrovna jsem se docetl, ze deska je sice ASUS IPIBL-LB, ale ma zamceny BIOS od HP, ve kterem udajne nejde pretaktovat.
-
Jedině to taktnout přes setFSB ale nečekej zázraky http://www13.plala.or.jp/setfsb/
-
děkuju moc, zkusím to a uvidím...
to Gestler: "nečekej zázraky" - to myslis v jakym rozmezi? ze treba jen na 2.5 nebo kolik? ;)
-
Citace:
Původně odeslal
Gestler
Který chipset stáhnout ?... Když mam P45/P43 (q8200)
-
nestaci proste stahnout verzi 2.x a neresit kterou verzi stahovat? To platilo snad jen u verze 1.x
-
1 Příloh-a(y)
Citace:
Původně odeslal
jimmy
nestaci proste stahnout verzi 2.x a neresit kterou verzi stahovat? To platilo snad jen u verze 1.x
Tak jinak, co tam dělat nebo nastavit. - Clock Generator tam má být co ?.
Neni jinej nástroj co by uměl samotnej multiplier ?...
-
No,musíš otevřít skříň a mrknout na desku,najít brouk s označením "něco jako winbond W83667" a podobné(tenhle je na mé desce) jeho označení naklepeš do toho políčka Clock Generator,pak by měl prográmek ukázat současnou FSB,následně by mělo jít krokovat po 1MHz nahoru i dolú,laborace už je na vás,toto nastavení ale musíte zopakovat po každém spuštění počítače budete-li chtít OC.Já sem takhle taktoval naposled Celerona D a šlo to celkem dobře ale C2Q vážně nevím...neznám ani ten konkrétní procesor,nevím jak jde taktovat...prostě zkus a uvidíš.
-
Tak sem hold asi blbec. z toho výběru u CG nemam na desce určitě nic. Jiná alternativa ?.
-
To je vážně divný,podívej se znova,opiš si to a zkontroluj,pokud je tvuj chipset podporovanej,mělo by to jít.
-
tipuju ze to je svab cca 1,5 x 1,5 cm, hledej okolo horniho PCI-E...
-
Na ASUS IPIBL-LB je clock generator CV190BPAG. Jestli přímo tento není v nabídce setBSB (nevím) nebo jiném podobné programu, tak bych zkusil jiný, co nejvíc označením podobný. Při nejhorším to zařve chybu nebo zatuhne...
Edit: tak by ten clock generator měl být podporován (SetFSB Version 2_1_87_0)
http://ceemic.pri.ee/download/oc-sof...7_0/setfsb.txt
-
spis je problem, ze vime ze se jedna o desku Pegatron s P45 cipsetem a nic vic poradne k tomu... rozumej presne oznaceni ;)
-
označení: IPIEL LA , jedinej větší "šváb" :Fintek F8000 G840LAF FM2812.1
Hold jsem se zasekl na sestavě v podpisu :rolleyes:
-
Nějaké fundované nápady ?
-
pokud se nenajde ten svab, tak je kazda rada draha.... okolo tech hornich PCI-Ex nic vazne neni? co takhle udelat fotku ve vyssim rozliseni te desky?
-
Po delší době se vracím k tomuto tématu. Přešel jsem na Windows 8 a od té doby se mě samovolně mění frekvence CPU mezi 1,89 Ghz až 2,3 Ghz - je to pro mě poměrně novinka, netušil jsem že to desktopovej procesor umí, vyvstává tedy oztázka jestli existuje nějaká utilita, která by uměla tohoto využít a přetaktovat CPU "za letu" Tak jak se to kdysi dělalo s XP-M. Netušíte ?
-
dle meho nazoru je to Enhanced Intel SpeedStep (EIST). Ten umoznuje procesoru, poud neni vytizeni, snizit nasobic na nejnizsi povolenou hodnotu vyrobcem (2,33GHz = 333 * 7, ale u frekvence 1,89GHz to moc nevychazi...). Nebo ze by to CPU nejak throttlovalo? Teploty mas jake?
-
Citace:
Původně odeslal
jimmy
dle meho nazoru je to Enhanced Intel SpeedStep (EIST). Ten umoznuje procesoru, poud neni vytizeni, snizit nasobic na nejnizsi povolenou hodnotu vyrobcem (2,33GHz = 333 * 7, ale u frekvence 1,89GHz to moc nevychazi...). Nebo ze by to CPU nejak throttlovalo? Teploty mas jake?
Teploty core0: 42C core1 = 36C teď mě to skáče při využití 10-30% 1,96 - 1,99 -2,01 - 2,03 - 2,06 - 2,08 - 2,1. Při spuštění speedFanu tam na chvíly bylo i 0,9 Ghz... ještě to zkusim zatížit ve hře, ale mam pocit že při BF3 to jede na maximum 2,33.
-
Ahoj, tuším že některé desky nejenom snižovaly násobič, ale uměly i snížit fsb. Nevím teda jestli to byla přímo HW záležitost desky nebo jestli to nebylo nějakým softem, ale už jsem se s tím setkal. Bohužel paměť mi nějak neslouží, tak neřeknu přesně. Zkus se podívat jestli nemáš nainstalovanou nějakou takovou utilitku a na bios, jestli tam není povolená nějaká takováto funkce.