spolehliva levnejsi MB, kvalitni raid
zdravim,
rad bych koupil desku do serveru, bude v nem nejake c2d minimalne e8400
nekde mam tusim asus ASUS P5B PREMIUM a celkem spokojenost, nicmene raid se mi moc nezda, uz to ze deska ma dva radice jeden pouze s vnejsim konektorem na disk (dost uchylne..) stala cca 1500,- s dph
takze bych se rad zeptal zda-li byste mi mohli poradit nejakou obdobu, ktera se bude nejlepe jeste nejakou dobu prodavat abych ji mohl pouzit i na budouci pc..
jde mi o spolehlivost cenu a pritomonost slusneho raid radice (ne zadny luxus, stejne se bude provozovat jen mirror)
diky za rady
Re: spolehliva levnejsi MB, kvalitni raid
Pokud to má být server a ne "server", tak serverovou desku a serverový chipset. Předpokládám ale, že jde o spíš o domácí řešení, v tom případě doporučím cokoliv Asus/Gigabyte/Intel, pokud možno s minimem opičinek a slušným chlazením.
Na RAID se nemá smysl dívat, všechno to jsou SW fake-raidy, takže buď použiješ SW RAID v Linuxu, nebo investuj nějakou tisícovku do externího řadiče. Pro mirror se dají sehnat HW řadiče už kolem 1.400,- (tak nějak jsem před časem kupoval Promise)
Nez externi raid za par stovek tak to snad na SOHO pouziti radsi intel fake raid. Zatizeni CPU pri RAID1 bude minimalni a v pripadne poruchy neni absolutne problem sehnat nahradni mobo.
Jinak ale osobne bych se klonil k mdadm linux sw raidu.
samozrejme jde o levny "server" pro real servery pouzivam ibm serverove reseni
no a aspon vhodny chipset bys poradil ? desku si predstavuji do 2k
a jak sem rikalchci raid [dobre rikejme tomu pseudoraid :)] a stabilitu
bude to tohle:
Core 2 Duo E8500 3,16GHz
A-DATA 4GB (Kit 2x2048MB) Vitesta Extreme Edition DDR2 800MHz CL4
2x Barracuda 7200.12 250GB HDD
Gainward GF8400GS 512MB DDR2 567/700MHz
Citace:
Původně odeslal
NeMeM9aA
Nez externi raid za par stovek tak to snad na SOHO pouziti radsi intel fake raid. Zatizeni CPU pri RAID1 bude minimalni a v pripadne poruchy neni absolutne problem sehnat nahradni mobo.
Jinak ale osobne bych se klonil k mdadm linux sw raidu.
No "za par stovek" to bude stejny smejd jako na desce, doporucoval jsem HW RAID.
A pokud nastane problem, nemusi shanet ani jiny radic, ani novou desku - bavime se od zacatku o R1, takze pri problemu staci zapojit single disk a data prectu kdekoliv.
jak sem psal melo by se to vejit i s deskou kolem 2k... :)
do 2k s raid radicem sem nasel snad jen ds3-lr gigabyte s chipsetem p43 za necelych 1800,- u czc.. nicmene neni skladem, a jelikoz je to starsi model tak nevim zda-li vubec jeste bude :( jinak to vidim napriklad na asus p5q l-e
Citace:
Původně odeslal
Chihuri
Core 2 Duo E8500 3,16GHz
A-DATA 4GB (Kit 2x2048MB) Vitesta Extreme Edition DDR2 800MHz CL4
2x Barracuda 7200.12 250GB HDD
Gainward GF8400GS 512MB DDR2 567/700MHz
Mozna by pomohlo specifikovat k cemu ten server bude. RAMky volis jako by jsi chtel taktovat, disky mi rikaji, ze to zadny file server nebude a grafiku nechapu uz vubec - integrovana by imho bohate stacila.
no přesně... buď chceš výkoný PCčko, který dejme tomu nechceš vypínat a mít v něm RAID nebo chceš server.