Program pro automatizaci fakturace
Chtel bych timto znale problemu pozadat o radu.
Stojim pred problemem zautomatizovat pausalni fakturaci.
Zajiste existuje nejaky system, nebo nekdo resil podobny problem, takze nez me prosim zacnete odkazovat na G.. zkuste prosim poradit primo, nemam na tento problem moc casu, takze by mi dost pomohl konkretni tip.
Jedna se o vytvoreni databaze, ktera by automaticky vytvarela podklady pro fakturacni program Stormware Pohoda. Do vyexportovaneho dokladu napr v pdf vlozila razitko, uzamkla pripadne zasifrovala a odeslala mailem na email klienta, ktery by si opet vytahla z databaze.
Reseni muze byt freeware ci placene (rozumna cena)
Mozna ze problem vysvetluji docela nemotorne, bohuzel v dane oblasti sem da se rici laik, mozna na to nejdu zcela od lesa a cely system lze zrealizovat jednoduseji, nebo pro nej existuje hotovy produkt, ci vse zvladne primo Pohoda.
Predem diky vsem za kazdou vecnou a ucelnou radu.
Re: Program pro automatizaci fakturace
Čekáš od hloupého účetnictví pokročilé featury workflow, kterými disponují až velké ERP systémy.
Nevím, jestli náhodou do Pohody neexistují nějaké addony, jako například do Money S3 - tam by se možná něco takového našlo. Konkrétně zde tedy neporadím, v této cestě.
Ale alternativou (poněkud neohrabanou) je naskriptovat si to nějakým automatizačním softíkem. Opruz největšího kalibru, ale s tím se předpokládám počítalo při výběru účetnictví. Řešení to ale do jisté míry je.
Víc asi nepomůžu...
No tak začal bych u toho, že bych zavolal na nějakou linku výrobce Pohody a zeptal se přímo jich... Zase tohle by mohlo umět i něco jednoduššího než "velké ERP" :-D Pokud celý proces končí tím nalezením mailu adresáta a odesláním "kompletní" faktury do mailu druhé strany, tak by to IMHO nějaký addon mohl umět :-)
Argu, pokud nemáš placenou podporu u Stormware (Pohody), klidně bych tam cinknul za tebe, páč mne to taktéž krapet zajímá...
abra (tu jsi asi myslel) je podle mych zakazniku asi nejlepsi system na nasem trhu, tim myslim dobry produkt za dobre penize. pohoda je pry strasna.
Diky za vsechny podnety, na Abru mrknu, bohuzel to ale momentalne potrebuji resit v ramci pohody.
Atreides: jestli na neco prijdes, dej urcite vedet.
Pokud ma nekdo jeste nejaky tip, klidne piste.
Tem co mohhu zasilam pozdravy ;) ostatnim, az to pujde.
Dekuji.
Citace:
Původně odeslal
Arg
Jedna se o vytvoreni databaze, ktera by automaticky vytvarela podklady pro fakturacni program Stormware Pohoda. Do vyexportovaneho dokladu napr v pdf vlozila razitko, uzamkla pripadne zasifrovala a odeslala mailem na email klienta, ktery by si opet vytahla z databaze.
placene (rozumna cena)
zkusím to trochu jinak než ostatní
- Jak tu DB vytvoříš a kdo do ní bude zadávat podklady?
- Bude-li to manuálně - co když budou často chybné?
- Co bude DB obsahovat (jen metadata nebo i contenty (naskenované objednávky, etc.?)
- Je to jen automatická aktivita (trigger apod.) nebo to doho rozhodování budou chtít (teď nebo v budoucnu) zasahovat uživatelé?
- Zkus ten proces popsat přesněji... Je to DB -> Pohoda -> PDF -> Razitko (jake? časové? obyč.obrázek?) -> MAIL nebo jinak?
Co znamená rozumná cena?
- Podklady do databaze rucne, zadavat budou 1-2 lide.
Jedna se o stovky az tisice zaznamu, vice ne. - Chybne nebudou, ta databaze se jednou vytvori, prekontroluje a nasledne se jiz budou jen doplnovat dalsi zaznamy v malem poctu.
- Bude obsahovat pouze metadata.
- Nejlepe automaticke, ale zasah uzivatele bude obcas nutny, ruzne zmeny, upravy, dohled, atd. Resp. system by mel byt stejny, jen bude treba obcas upravit data.
- Zkus ten proces popsat přesněji... Je to DB -> Pohoda -> PDF -> Razitko obyč.obrázek -> MAIL (presne jak si popsal)
Abych to jeste upresnil, jedna se o automatizaci pro malinkateho :) zivnostnika jemuz klienti plati pausalne za poskytnute sluzby. Tento cely proces, se dela z duvodu uspory jeho casu. Proto bylo i uvedeno "rozumna cena" mysleno asi radove tisice. Jestli se v dane veci pohybujes a si ochoten poradit, tak muzeme vice SZ ci icq. Samozrejme, pokud by sme to nejak spolu dotahli do funkcni podoby rad se odvdecim :)
Diky.
Citace:
Původně odeslal
Arg
- Podklady do databaze rucne, zadavat budou 1-2 lide.
Jedna se o stovky az tisice zaznamu, vice ne. - Chybne nebudou, ta databaze se jednou vytvori, prekontroluje a nasledne se jiz budou jen doplnovat dalsi zaznamy v malem poctu.
- Bude obsahovat pouze metadata.
- Nejlepe automaticke, ale zasah uzivatele bude obcas nutny, ruzne zmeny, upravy, dohled, atd. Resp. system by mel byt stejny, jen bude treba obcas upravit data.
- Zkus ten proces popsat přesněji... Je to DB -> Pohoda -> PDF -> Razitko obyč.obrázek -> MAIL (presne jak si popsal)
Abych to jeste upresnil, jedna se o automatizaci pro malinkateho :) zivnostnika jemuz klienti plati pausalne za poskytnute sluzby. Tento cely proces, se dela z duvodu uspory jeho casu. Proto bylo i uvedeno "rozumna cena" mysleno asi radove tisice. Jestli se v dane veci pohybujes a si ochoten poradit, tak muzeme vice SZ ci icq. Samozrejme, pokud by sme to nejak spolu dotahli do funkcni podoby rad se odvdecim :)
Diky.
No v dané problematice se pohybuju, určitě se pobavit můžem :-) Ale pokud jde o tisíce neviděl bych ani jako řešení případné addony, protože tyhle menší účetní softy trpí "cenovým syndromem" a jakmile je u addonu slovo workflow :-D bývá to mastný... Ale třeba bude Pohoda vyjímka, nechci nikomu křivdit, neznám každý účetní softík do detailů.
Je otázkou jaké rozhraní se bude používat pro komunikaci s Pohodou? Má to nějaké API, webservices, umí to http, ODBC, JDBC či něco podobného?
Citace:
Původně odeslal
xvojta
Je otázkou jaké rozhraní se bude používat pro komunikaci s Pohodou? Má to nějaké API, webservices, umí to http, ODBC, JDBC či něco podobného?
;D;D;D Pán je humorista ;D;D;D
edit - nemohl jsem si to odpustit.
Nicméně Pohoda překvapila, u takových softíků to není obvyklé: poskytuje XML rozhraní pro komunikaci.
Jinak obecně vzato, ke každému podobnému softíku se dá nějak přistupovat, otázka je jak - a v tom je zásadní problém. Developer addonu musí ručit za konzistenci dat, a to obvykle není možné zajistit bez rozumného rozhraní, které logiku interního zpracování dat (=zápisy do systémových tabulek) řeší za programátora. Samozřejmě, jde to, ale to slušný riziko a seriozní programátor se do toho nepustí.
(mám osobní zkušenost s Money - žádný middleware nemá a existuje pouze popis datového modelu. A to je maras pánové.)
Citace:
Původně odeslal
Marty
;D;D;D Pán je humorista ;D;D;D
edit - nemohl jsem si to odpustit.
Nicméně Pohoda překvapila, u takových softíků to není obvyklé: poskytuje
XML rozhraní pro komunikaci.
Jinak obecně vzato, ke každému podobnému softíku se dá
nějak přistupovat, otázka je jak - a v tom je zásadní problém. Developer addonu musí ručit za konzistenci dat, a to obvykle není možné zajistit bez rozumného rozhraní, které logiku interního zpracování dat (=zápisy do systémových tabulek) řeší za programátora. Samozřejmě, jde to, ale to slušný riziko a seriozní programátor se do toho nepustí.
(mám osobní zkušenost s Money - žádný middleware nemá a existuje pouze popis datového modelu. A to je maras pánové.)
Marty, já jsem si to nemohl odpustit :-D a přiznávám, překvapil si ty s tím XML ;-) ;-)
další otázkou je licencování. Málokteré firmně se líbí (pokud jsou licence na pojmenovaného uživatele), že si přes jeden "servisní účet" datovou pumpou taháš automaticky data ven...
Citace:
Původně odeslal
xvojta
Marty, já jsem si to nemohl odpustit :-D a přiznávám, překvapil si ty s tím XML ;-) ;-)
další otázkou je licencování. Málokteré firmně se líbí (pokud jsou licence na pojmenovaného uživatele), že si přes jeden "servisní účet" datovou pumpou taháš automaticky data ven...
To musí mít firma ošetřený.
Microsoft to např. ošetřený má - pokud postavíš na SQLku nějakou aplikaci, která má aplikační server (=obvykle přistupuje k SQL jako jeden uživatel), tak správně potřebuješ tolik CALů na SQL, jako je uživatelů té dané aplikace.
A stejně to obvykle má ošetřený dodavatel IS, který dává k dispozici nějaké unifikované rozhraní pro konzistentní přístup k datům. To rozhraní může být jako modul a to slušně drahý :-) Ale nebývá to pravidlem. U systémů, se kterými jsem dělal (např. IFS, NAV, HeG, SAP B1, ...), jsem se s nějakým odporem dodavatele IS v tomto směru nesetkal, např. u HeG je od jisté doby (v42.net) takové rozhraní součástí. Jak to je přímo s licencováním webové služby pro programový přístup k datům ale nevím... tak nějak tipuju, že to tam je implicitně "v ceně" - znalí možná poví.