xp nenaběhnou a to ani v nouzovém režimu
Zdravím vás a mám následující dotaz. Od včerejška řeším problém se svým notebookem, jsem v koncích a tak bych vás rád poprosil o pomoc.
Svůj notebook jsem večer standardní cestou vypnul, ale druhý den ráno už bohužel nenaběhl. Přes F8 jsem se snažil spustit jej alespoň v nouzovém režimu, abych obnovil systém z dřívější doby, ale ani v nouzovém režimu nejde spustit. Pokud zvolím možnost spustit v normalním režimu nebo poslední funkční konfiguraci, tak po chvilce načítání systém spadne, objeví se modrá obrazovka a dojde k automatickému restartu a to pořád dokola.
Další věcí, kterou jsem zkoušel bylo spuštění a opravení systému z instalačního CD, ale ani to nevedlo k úspěchu - vše probíhalo standardní cestou až do doby než si počítač řekne o restart, vyndal jsem CD z mechaniky, počítač se restartuje a znovu to skončí na modré obrazovce, jak už jsem psal. Nechal jsem proběhnoutmemtest, ale nenašel žádnou chybu. Pravděpodobně bude nutné instalovat win xp kompletně znovu, ale protože bych nerad přišel o data (již delší dobu nezálohovaná), moc se mi do toho nechce.
Uměl byste někdo z uvedených příznaků určit o jakou závadu se jedná, případně mi i poradit, jak počítač znovu rozběhnout? Mám legál xp (SP2), na amd turionu64.
Ocením jakékoliv návrhy.
Re: xp nenaběhnou a to ani v nouzovém režimu
O data asi nepřijdeš stačí vyndat disk a pomocí redukce ho připojit ke stolnímu pc a poté zkopírovat co bude třeba. Co je příčinou nenaběhnutí není takhle možné odhadnout, já bych určitě zkusil jinou ramku a prověřil jestli není třeba hodně zanešenej chladič na cpu - tím to klidně může být taky. Zkusil bych nějakou live verzi linuxu a v případě, že by systém šlapal závada nebude v hardwaru ale ve woknech.
K tomu, co napsal Rache není už co víc dodat.
Pri vyberu nabidky bootovani, bys tam mel mit i moznost, zakazat automaticke restartovani pri padu. Tak to vyber a pak to nech znova spadnout do modre smrti a uz by se melo dat vycist, kterej ovladac, pripadne na cem presne to spadlo. Tak to sem pak napis a muzem se pokusit to nejak ozivit;-)
Dovolil bych si jednu poznámku:
Obrovskou chybu udělal MS, když vůbec umožnil, aby se při BSOD ihned restartoval PC (navíc je to defaultní chování nainstalovaného OS), tohle je fakt chyba si myslím. Podle BSOD se dá něco vyčíst...Vím, že to jde případně zpětně povolit, ale je to práce navíc a ne každý o této možnosti ví či si ji všimne.
Snad se to BSOD podaří zjistit :)
Ono pro BFU je lepší, když se počítač resetne, než aby čuměl na BSOD. To samé u serverů, když to padne na držku a rovnou se to restartne, tak po logonu vidíš, že to upadlo a při tom nemusíš vstát ze židle (a případně i sednout do auta)...