Přendání disku v RAID do jineho PC
Zdravím,
Mám dva disky zapojené do RAID 0, potřebuji je nějak připojit do jiného počítače tak abych si nesmazal data která jsou na nich nahraná.
Mám zkušenost z dřívějška že po připojení k jiné desce a vytvoření RAID 0 jsem o vše přišel. Ted je to ale nutnost protože mi odešla základní deska a ty data potřebuji.
Budu vděčný i za radu kam jinam se stímhle problémem obrátit.
Předem děkuji
Re: Přendání disku v RAID do jineho PC
Minimalne uved o jakou desku se jedna. Kazdopadne Jan555 migroval RAID jiz nekolikrat a pry bez problemu...
Pokud je to intel deska tak migrace mezi ICH8 - 10 je pry mozna (a to je myslim i pripad Jan555 a s tim samym ma zkusenosti vic lidi na 4u. Ja osobne davam prednost z tehlech duvodu sw raidu (mdadm)).
Zkus sehnat stejnou desku. To je zkladni predpoklad uspechu.
Deska je
stara MSI K8N Diamond Plus
nova MSI 790FX-GD70 Winki Edition
nNvidia --> AMD == na 99% no go.
Pokud chces data tak si budes muset nekde pujcit prislusnou desku, nejlepe totoznou.
Pokud seženu desku s nforce4 jak bych měl postupovat?
Jak jsi ten RAID 0 vytvářel?
Při náběhu PC jsem přes F10 spustil RAID BIOS a vněm jsem navolil disky co nadetekoval a zvolil RAID 0.
Já mám hlavně strch že když udělám jinde to samé tak mi to zároveň smaže obsach disků.
Neexistuje nejaky soft, ktory by dokazal citat z dvoch obycajne pripojenych diskov v nejakom raid 0 mode? Precitane data by islo skopirovat spojene na treti disk. ???
Tu sa nieco podobne riesi s raid 1. http://www.tech-forums.net/pc/f9/win...e-help-201698/
Ak som uplne mimo, tak ma nebite, moja anglictina je uboha. :p
No tak to je problem. Teoreticky ne, ale prakticky neexistuje k formatu dat ukadanych radicem dokumentace, takze jedina sance by byla to zjistit reverznim inzenyrstvim, ale bylo by to principialne nespolehlive. Zkratka nevim o zadnem takovem softu a pokud by to nebylo primo od vyrobce raid (a ten nema zadnou motivaci neco takoveho uvolnovat) tak by to bylo jen z podstaty veci nespolehlive.
Citace:
Původně odeslal
RONS
Při náběhu PC jsem přes F10 spustil RAID BIOS a vněm jsem navolil disky co nadetekoval a zvolil RAID 0.
Já mám hlavně strch že když udělám jinde to samé tak mi to zároveň smaže obsach disků.
Musíš použít (koupit) desku, která stejný čipset jako ta, co ti odešla, pak se ti disky rovnou v tom RAID BIOSu detekují a vše pojede jako dosud.
Citace:
Původně odeslal
AmOK
Neexistuje nejaky soft, ktory by dokazal citat z dvoch obycajne pripojenych diskov v nejakom raid 0 mode? Precitane data by islo skopirovat spojene na treti disk. ???
Tu sa nieco podobne riesi s raid 1.
http://www.tech-forums.net/pc/f9/win...e-help-201698/
Ak som uplne mimo, tak ma nebite, moja anglictina je uboha. :p
RAID1 není problém, protože máš na obou discích to samé. U fake-RAID řadičů pak stačí disk jen vyhodit z pole a data na něm jsou normálně přístupné.
Citace:
Původně odeslal
NeMeM9aA
No tak to je problem. Teoreticky ne, ale prakticky neexistuje k formatu dat ukadanych radicem dokumentace, takze jedina sance by byla to zjistit reverznim inzenyrstvim, ale bylo by to principialne nespolehlive. Zkratka nevim o zadnem takovem softu a pokud by to nebylo primo od vyrobce raid (a ten nema zadnou motivaci neco takoveho uvolnovat) tak by to bylo jen z podstaty veci nespolehlive.
RAID0 se dělá jen jedním způsobem. Něco je na začátku disku rezervováno (nemusí být i nic) a pak jsou bloky o konstantní velikosti (od 4kB do 512kB) na střídačku ukládané na jeden a druhý (třetí...) disk. Reverzním inženýrstvím je tedy potřeba jen zjistit kolik bajtů/sektorů je rezervováno na začátcích disků a pak jak velký je ten blok.
V linuxu na to lze pak použít i bash skript kdy bude dokola pouštět příkas dd (disk duplikátor) v cyklu, kde se bude zvyšovat číslo počátečního sektoru odkud má číst a blok (kolik toho má číst) bude stejný.
Všem děkuji za odpovědi.
Opravdu stačilo sehnat desku se stejným čipsetem a v něm povolit RAID.
Pak už se to všechno udělalo samo a PC naběhlo.
Pro zajímavost pujčil jsem si desku MSI K8N Neo3
Hej, pregooglil som vsetko co sa dalo a prakticky vsetci to vyriesili takto. Fakt divne, ze na to neni nejaky soft. Ak som Paolov post spravne pochopil, tak by to nemuselo byt nic zlozite.
Citace:
Původně odeslal
RONS
Všem děkuji za odpovědi.
Opravdu stačilo sehnat desku se stejným čipsetem a v něm povolit RAID.
Pak už se to všechno udělalo samo a PC naběhlo.
Pro zajímavost pujčil jsem si desku MSI K8N Neo3
Přesně to jsem očekával, když jsem Ti doporučoval použít stejný čipset.
Takto bezbolestně je možné s RAIDem přejít z ICHxR na vyšší a klidně i o dvě generace.
Citace:
Původně odeslal
AmOK
Hej, pregooglil som vsetko co sa dalo a prakticky vsetci to vyriesili takto. Fakt divne, ze na to neni nejaky soft. Ak som Paolov post spravne pochopil, tak by to nemuselo byt nic zlozite.
Je rozdíl v plné funkčnosti pole a jen v záchraně dat z pole.
V sektoru(ech) vyhrazených pro správu pole jsou různé identifikátory typu pole, ostatních discích, kontrolní součty a další věci, které musí tvůrce popsat, aby jsi s nimi mohl zacházet tak jak se má a nepoškodil jejich obsah.