Reklamace-vrácení peněž X oprava
Dobrý den,
heldal ajsem na internetu nějakou zmínku o tom kdy mam pravo an vrácen í peněz a našla jsem toto forům. Přesně jsem se endočetla co dělat, ale říkala jsem si že sem zkusim alepson napsat. Nikde jsem pořádně nenašla na co toto forum ej tak pokud to sem nepatri tak se moc omlouvam, ale nevedala jsem akm se obratit.
V roce 2007 v červenci sjem si zakoupila telefon Nokia 5500, po dvou mesicich jsem jej rekalmovala s tm ze se mi zasekl, rekalmace uznana. Za 3/4 roku se mi odlepila klavesnice, reklamace opet rpobehal uspesne po dalsim čtvrt roce ( to jsem jiz mela mobil rok a čtvrt) se mi klavesnice odlepila znovu, myslela jsem že mi již dají an výběr vraceni penez nebo vymena vyrobku, ale ze pry musi byt po sobe 3 stejne zavady. Po pul roce se mi kalvesnice odlepila znovu již po 3. Stejan zavada, reklamace unana, ale mobil opraven :(. Žádná nabídka jestli třeba nechci zpět peníze. Když sjem řekal že jsem myslela že mi ale daji penize místo telefonu, řekli mi že sjem neřekal že ho již nehci opravit. Co teď ? Mám nárok na vrácení peněz ? Nebo jak to přesně je ? Prosím poraďte.
Re: Reklamace-vrácení peněž X oprava
Je to tak, při třetí stejné závadě po sobě máš právo vybrat si, zda chceš reklamaci řešit vrácením peněz, nebo opravou.
Vrácení peněz v této situaci znamená v podstatě vyjádření "ztráty důvěry" ve výrobek, proto tato možnost.
Je však diskutabilní, jestli se zkoušet zrovna v případě klávesnice s prodejcem hádat, protože to může být taky vada způsobená běžným užíváním = běžné opotřebení, a záruka by se na to taky vztahovat nemusela. Nevím ale, co přesně si pod "odlepenou klávesnicí" představit, ale obecně bych byl rád, že to jsou vůbec ochotní řešit :)
NO tak vzheldeem k tomu ze vim ze an vyrobek si ztezoval amnoho lidi co sjem cetla recenze na internetu, tak to zrejme nebude mnou. Na kalvesnici když se pise se posunuje delaji se tam vzudchove bubliny, jako orpava se musi okioupit novy predni kryt a protoze vim ze zas pul roku by se mi to zase odlepilo a new kryt stoji okolo 800 a to uz se na to vztahovat zaruka nebude, byla bych rada kdby mi vratili penize. Tak moc dekuji za odpoevd, doufam ze to nejak ukecam:)
říkám, neznám souvislosti - takže pokud jde o výrobní vadu, tak je to oka. Jen se divím, že ji v rámci první reklamace neodstraní...
tak hodně štěstí, jen pozor na to, že pokud ti to už v rámci reklamace opravili, tak právní nárok asi na nic nemáš.
Je to výrobní vada, mají celý špatný kryt, což by asi zřejmě museli vymýšlet a navrhnout celý telefon znovu...
a když to opravili a ani se mě nezeptali ? Já myslela že na to mám právo, po 3 opravách chtít peníze a když jsem jim to říkala a teď to již prý mají opravená tak nemám nárok na vrácení peněz ? Já jim to řekla to že to bylo opraveno již není moje věc ne ?
Ja by som si to na tvojom mieste za to, ze ta po tretej rovnakej zavade neupozornili na inu moznost riesenia nez je oprava (vratenie ciastky atd..) s opravenym telefonikom 2-3 mesiace "uzil".
Ked sa to posralo 3x a je to vyslovene problem tohto modelu, tak po stvrty krat pytaj rovno peniaze. ;)
Nemam z teba dojem, ze chces niekoho osierat a mali ta upozornit na moznost volby.
Ak je to Nokia 5500 Sport a taketo problemy, tak o to skor. Ten telefon sa tvari velmi odolne, aspon to bol povodny zamer vyrobcu.
edit: Inac suhlasim s Marty-m. Teraz by som do toho nerypal, do dalsej zavady..
No ja bych to tak nechala kdyby mi do konce zaruky nechybal 1 mesic...:( protoze neverim, ze se tato vada již znovu neobjevi, ale chvíli to trva, a za ty 3-4 měsíce již telefon v záruce nebude, pokud si jej encham zpravit je to 800,- s tím že se mi to za další 3 měsíce stane znovu :(
ale děkuji za názory
Myslim, ze normalna zaruka by mala zacat plynut dnom poslednej opravy, dufam ze sa ozve nejaky pravne zdatnejsi clovek.
Právěže podle toho co mi říkali, tak záruka paltí ode dne koupení, během toho co je v servisu např. jednou ej tam 10 dní pak 15 dní tak se záruka prodlouží o 25 dní jinak po opravě dále pokračují ty dva roky a nesačíná se od znova. tedy alespon myslim...
Asi je to tak ako pises, teda pri opravach sa len predlzuje o cas pobytu v servise. Pri neopravitelnej vade by mala na novy tovar zacat plynut nova zaruka, s tym som si to pomylil, lebo vacsina pc komponentov sa meni za nove... Odporucam ti FAQ ohladom tychto veci tu na fore. Bohuzial reklamacie nie su moja parketa.
Drzim palce. ;)
Spytam sa este kamarata pravnika, ci to nie je nejako napadnutelne, ze ta neupozornili na moznost vratenia penazi, ale IMO velku sancu tomu nedavam, mozu pokojne tvrdit, ze ti moznost vyberu dali.
4 Záruční doba: http://4um.overclocking.cz/showpost....19&postcount=6
(i) vada bude odstraněna opravou – v takovém případě se doba od vytknutí vady až do doby, kdy je kupující povinen věc převzít po provedení opravy nepočítá do záruční doby a záruční doba se tak de facto o tuto dobu prodlužuje (slovy právní teorie – záruční doba se staví), nebo
(ii) vada bude ostraněna výměnou – v tomto případě záruční doba počíná běžet znova v původní délce.
Citace:
Původně odeslal
Evus
Právěže podle toho co mi říkali, tak záruka paltí ode dne koupení, během toho co je v servisu např. jednou ej tam 10 dní pak 15 dní tak se záruka prodlouží o 25 dní jinak po opravě dále pokračují ty dva roky a nesačíná se od znova. tedy alespon myslim...
ano, takto to funguje pri oprave. v pripade vymeny veci (nebo jeji vadne casti) se znovuobnovi cela dvouleta lhuta.
Nemala by tym padom mat novu zarucnu dobu vadna klavesnica? Ak by som hladal porovnanie pri autach, tak taky rozdelovac, pokazeny a vymeneny tesne pred skoncenim celkovej zaruky, musi mat zaruku novu.
V tom pripade by sice tf uz nemohla vratit, ale zakazdym by jej asopn vymenili klavesnicu v ramci zaruky. ?
Citace:
Původně odeslal
riksa
ano, takto to funguje pri oprave. v pripade vymeny veci (nebo jeji vadne casti) se znovuobnovi cela dvouleta lhuta.
to je trochu na hlavu ne, ta zaruka by mela byt max. na tu vymenenou cast (napr. hdd v notebooku, vymenim ho po roce a pul a to by pak jako mela byt ode dne ukonceni opravy znovu dvouleta zaruka na komplet notebook....?)
Takže
- co se týče nabídky jak reklamaci vyřešit s tím musíš přijít TY. Servis je povinnen ti záležitost vyřešit a pro ně je to vhodnější opravou (z toho servis žije)!
- pokud tedy víš, že to je již 3. stejná oprava stejného dílu. Nechoď do servisu, ale k prodejci kdes přístroj kupovala a trvej na vrácení peněz
(samozřejmně ale musíš doložit prodejci že přístroj byl již 3x v opravě kvůli stejné závadě (viz záruční list, kde je závada popsána)
- servis ti peníze nevrátí, s tím si neuzavřela kupní smlouvu (nekoupila jsi zde telefon).
- Jinak když už se telefon opravuje - po dobu opravy se opravdu prodlužuje celková záruka, a na NOVÉ (vyměněné díly se pak vztahuje nová záruka 2letá záruka - ovšem pouze na ten konkrétní díl ! a zároveň odpovídá-li to typu zboží - na baterie je kupříkladu jen 6 měsíců)
Pokud máš nyní opět vyměněnou klávesnici - nic už nyní neuděláš musela by se opět rozbít...
Pokud by se rozbila ale samotný přístroj by byl už po 2leté záruční době (a klávesnice samozřejmně ještě nikoliv) - domnívám se, že na vrácení peněz by již nikdo nepřistoupil - ovšem zdarma by ti opět vyměnili klávesnici !
- A jinak kryty jsem našel na webu za +/- 167,-Kč - předpopkládám že to taková darda jinak není !
Citace:
Původně odeslal
paik
to je trochu na hlavu ne, ta zaruka by mela byt max. na tu vymenenou cast (napr. hdd v notebooku, vymenim ho po roce a pul a to by pak jako mela byt ode dne ukonceni opravy znovu dvouleta zaruka na komplet notebook....?)
jasne, pokud se meni jen cast, tak se zaruka obnovuje jen na tu vymenenou cast - moc jasne jsem to nenapsal ;)
+ v pripade vymeny komponent je min 1/2 roku zaruka na praci.
nam (teda jako firme) davaji vsichni na praci a dily 3 mesice, je to tedy malo? nebo 6m plati jen pro obcansky zakonnik...