Re: Tualatin přetaktování
Mel jsem kdysi ABIT ST6, kde jel Tulen 1GHz bez zvyseni napeti na 1,5GHz.
Ted uz mi zbyla jen jedna deska s i815 a to Soltek 65ep2 nebo tak nejak:) je v ni celerovej tulen 1,3GHz, ale i kdyz do nej pustim maximum desky tj. 1,8 Vcore, tak na 133MHz se pocitac nerozbehne. Mel jsem v ni jeste jinej 1,3kovej, ale bohuzel ani ten na 133MHz nenajel.Na 2.stranu vim,ze deska 133 zvladne...byl v ni kdysi 800MHz celer, co v ni jel prave na 8x133MHz.
Jestli muzes v BIOSu zvysovat frekvenci po 1MHz, tak tim lip. Urcite nezkousej hned 133 FSB, ale zvysuj v krocich synchronne (FSB i SDRAM na stejnehodnote). Tady bych spis videl problem ve vysoke frekvenci PCI (38Mhz +), to by pak mohly mit problem ostatni komponenty - grafika, zvukovka....,ale treba i radic disku. Jinak,co se tyka napeti,tak osobne mam otestovanych maximalne tech 1,8V, ktery jeste s obyc. vzduchovym chladicem zvladne, vic bych uz tam asi nepoustel...
Zatím jsem bez změny napětí nastavil FSB:SDRAM:PCI Freg. (MHz) na:
108/108/36 a jede teď 1512 MHz
na 110/110/36 se to restartovalo po najetí do Windows XP.
Mohu v prvním kroku zkusit dát 110/110/36 a nastavit napětí z 1.55V na 1.60V ?
Takhle. Tualatin voltáží téměř nelze zabít, provozoval jsem jej dlouhodobě na 2,3v. Ale u tebe vidim problém spíš v nestabilní ram. Jestliže jela na 100, tak jí dost možná dalo SPD CL 2. To už bude na hraně, zkus tam ručně dát CL3, prostě zvolnit časování.
Z 108/108/36 na 111/111/37 napětí zvýšeno z 1.50 na 1.55V - utilita Asus píše 1,488 Vcore
a jde 1553 MHz - teplota 53 st.
DOC_ZENITH: V bios mám na výběr:
SRAM Cpability:PC133 ( zašedlé nelze měnit )
SDRAM Operating Mode: PC100 ( zašedlé nelze měnit )
SDRAM Timing: By SPD
SDRAM CAS Latency: 2T ( zašedlé nelze měnit )
SDRAM RAS to CAS Delay: 2T ( zašedlé nelze měnit )
SDRAM RAS Precharge Time: 2T ( zašedlé nelze měnit )
SDRAM Cycle Time: 5T,7T a 7T,9T - nastaveno mám 7T,9T
CPU latency timer: Enabled
Command Per Cycle: Enabled
Zmen
SDRAM Timing: By SPD
na MANUAL -- nebo neco odpovidajiciho a pak predevsim zvednout
SDRAM CAS Latency: 2T ( zašedlé nelze měnit ) na 3T
BTW: Taktovani je dobry sport, ale doufam, ze je ti jasne ze v tomhle pripade z toho o moc vic nedostanes. Pri nexetremnim pretaktovani je 1.5-1.6 pro tualian maximum.
Díky moc všem ! Stabilně více jak 1553 MHz se to nepovedlo dostat i po zvýšení napětí na 1.60V a Latency 3T.
Každopádně každý MHz je znát.
Zkus mu jeste pridavat, az do tech 1,8V ....je mozny, ze ted k dalsimu stabilnimu "kroku" potrebuje vic stavy ;-) 253Mhz navic, neni zadnej zazrak...i kdyz u tebe mozna budou problem ty pameti,ale urcite bych zkusil jeste vic laborovat, obzvlast pokud opravdu "poznas kazdej MHz navic" :)
Díky moc za odpověď. O víkendu to prozkouším a dám info.