Fotogalerie na web - JEDNODUCHÁ NA ÚDRŽBU!
Potřeboval bych tip na co nejjednodušší free webovou fotogalerii... Je to na školní web a člověk co se o to bude starat není žádný webguru takže něco co se nainstaluje a pak už si bude jen přidávat přes nějaký jednoduchý interface fotky...
V tomhle vůbec nemám přehled, tak bych prosil o radu...
Požadavky lze sesumarizovat asi následovně:
- galerie by měla být zdarma
- měla by mít nějaké user-friendly nastavení a upload fotek
- není nutné nějaké široké spektrum funkcí, jde v podstatě o to, že aktuálně je tam galerie dělaná ještě "pravěkým" způsobem, tj. série thumbnailů s popisy, po kliknutí se zvětší obrázek do okna, ale bez popisku, navíc nelze přecházet mezi fotkami ve "zvětšeném" režimu... V podstatě by úplně stačilo, aby galerie podporovala toto :-)
Všem dík za rady!
Re: Fotogalerie na web - JEDNODUCHÁ NA ÚDRŽBU!
Za sebe doporučím klasiku:
http://jalbum.net/
jalbum můžu taky doporučit, kdysi jsem ho používal, ale pokud si pamatuju, funkce postupného přidávání fotek před lety nebyla ve většině "skinů" standardem - člověk si většinou pouze vytvořil web, který někam nahrát a nic víc dělat nemohl - funkci doplňování fotek měla jen nepatrná část skinů... Nevím tedy, jak je to teď...
Tak to postupné doplňování je vzhledem k charakteru webu docela kritická záležitost, každopádně díky za tip, mrknu na to... Teď mi ten chlapík ze školy psal že prý našel něco sám, tak uvidíme :-)
Já nedávno vyzkoušel rajče. A musím říct, že mě svou jednoduchostí příjemně překvapilo.
http://www.rajce.idnes.cz/
A je rajče bez problémů integrovatelné do stávajícího webu? Aby bylo jasné, jde mi o systém fotogalerie, který poběží na školním serveru a tam bude taky vše uloženo, ne že z webu povedou jen odkazy.... To prý nechce...
Citace:
Původně odeslal
D_a_v_i_d
A je rajče bez problémů integrovatelné do stávajícího webu? Aby bylo jasné, jde mi o systém fotogalerie, který poběží na školním serveru a tam bude taky vše uloženo, ne že z webu povedou jen odkazy.... To prý nechce...
Aha, tak to jsem asi úplně nepochopil zadání. Rajče funguje tak, že ty fotky nahraješ k nim.
Aha sorry blbě jsem to popsal... Musí to být fotogalerie integrovatelná do webu, čili pro upřesnění - nehledám "fotogalerický" web, spíš program pro prezentaci fotek na netu, snadno integrovatelný do webstránky... Něco na bázi JS, PHP nebo tak... Ne zas nic moc novýho, aby to fungovalo co nejvíc lidem (čili něco na bázi MS Silverlight radši ee) :-D
Napadá mě coppermine photo gallery... Stačí jí server, na němž běží php a zbytek už by měl být uživatelsky plně administrovatelný, dlouho jsem to ale už neměl pod rukou.
Další možností je třeba práce se Zoner Photo Stuio, který fotogalerie dělá pěkné, ale s nahráváním na web je to trochu slabší.
http://gallery.menalto.com/
neni sice uplne primitivni, ale po nainstalovani toho uz moc nechce ... (mno dobre, mozna jednou zacas zaktualizovat, ale to asi kazda serverside galerie)
Já bych navrhnul alternativu, WordPress jako CMS a k tomu plugin pro Picasu nebo Flickr. Na správu jednoduché a intuitivní a funkční. S šikovným pluginem je integrace Picasy fakt v pohodě. (viz můj web, sekce fotoblog - příklad)
Marty: Díky, ale jednoduše řečeno - já se v tom angažovat nebudu, zbytek webu je docela slušně udělanej a tak sháníme skutečně jen galerii, CMS není třeba :-)
EDIT: Tak mi ten dotyčný napsal že si prý něco sám vygooglil, tak uvidíme :-)
Jak to dopadlo, co jste zvolili?
Ja bych pridal odkaz na muj mini projektik. Neberte to jako vlezlou reklamu, ale nekolika lidem to jiz pomohlo :-)
http://smitka.org/programovani/phpminigallery
Zadnou spravu to vicemene nema, jen se pres ftp nahrajou fotky a pri prvnim spusteni se jen zvoli velikost miniatur a vsechno si to samo dal udela.
Je to fakt simple, ale casto to staci ;-)
Nakonec to dopadlo tak, že mi sdělil, že jedna galeri je tam už dělaná pomocí XnView (http://www.stahuj.centrum.cz/grafika...brazku/xnview/), takže se s tím prý pokusí naučit.. Od té doby se neozval, vzhledem k tomu, že gympl má teď prázdniny a nové fotogalerie se nedělají (a staré asi o dovolené nepředělává), tak zatím není jak posoudit, jak se tomu dotyčnému přechod na lepší systém daří :-D
Ovšem pevně doufám, že s tím něco udělá, protože prohlížet si třeba sto fotek s nutností každou miniaturu individuálně rozkliknout stylem přečtu si popisek - kliknu - prohlídnu celou fotku - zavřu... a takhle dokola... to člověk po patnácti fotkách totálně ztratí chuť a radši si zvětší v browseru stránku tak, že i na těch miniaturách je leccos poznat :-D