Nastavení routeru>nastavení brány klienta, router přiděluje svou
Mám tady nějaký STraightcore router, je poměrně bohatý na nastavení. Co se mi nedaří zprovoznit je následující situace.
CO funguje:
Mám net v PC, na druhou síťovku jej sdílím, nastavím pevnou IP, router nastavím jako bridge, na klientovi nastavím IP stejného rozsahu, bránu jako IP síťovky v PC a net na klientovi jede. Nevýhoda: musím na každém klientovi nastavit pevnou IP z toho rozsahu, aby se připojil. Na klienta to jde bezdrátem.
Co chci: Aby se klient nastavil přidělením DHCP z routeru. To jde, nastavím stejný rozsah, ale jako brána se pak nastaví IP toho routeru, ale já mu musím vnutit, aby router nastavil jako bránu IP počítače. A netuším v jaké sekci toto nastavit, aby to šlo. Půjde to vůbec?
Router je WRT-311. Mohu dodat screeny v případě potřeby.
edit: jednoduché by to bylo, kdyby ten windows se na té síťovce choval jako DHCP server, ale nemyslím si, že to jde...mýlím se?
Re: Nastavení routeru>nastavení brány klienta, router přiděluje svou
Jestli v tom routeru lze nastavit ručně různé DHCP options, tak pak option číslo 3 je Gateway.
Pokud to nezvládá, tak můžeš použít free (nejen) DHCP server. Já ho používám na upgrade firmware třeba u switchů, či jiných zařízení, které potřebují stáhnout nový fw přes TFTP.
a dalsi moznost je nahodit na wrt-311 default routu na net-PC a pak by to melo fungovat i kdyz bude jako vychozi brana pro ostatni PC.
Nemam s tim konkretnim vyrobkem zkusenosti --> nevim jestli to jde nastavit.
2Paolo.
Nejde mi to. Jestli to chápu správně tak:
Mám síťovku s ručně nastaveným 192.168.10.1 , masku 255.255.255.0 .
Server interface tedy nastavím právě 192.168.10.1. IP pool starting aggress je jasná, mám pro jistotu 192.168.10.10. Maska je 255.255.255.0, default router je 192.168.10.1. Nepřidělí mi to IP. Mám vyplňovat i WINS/DNS server? Nejde mi to ani s nastaveným 192.168.10.1 .
Zkoušel jsem si to právě teď na PC a NTB dostal od PC adresu.
jsem na záložce DHCP
Server interface (nad záložkou) máš vybraný správně.
IP starting pool address taky
ale Size of pool (počet IP adres k přidělení) musí být vyšší než 0! - klidně můžeš dát 90 (192.168.10.10 - 192.168.10.(10+90))
WINS/DNS server rozhodně vyplň (adresou DNS serveru).
Adresa DNS je předpokládám stejná , tedy 192.168.10.1.. jak jsme psal, že to šlo, začínám mít neblahý pocit, že se mi náhodně připojila WiFi a já myslel, že má vyhráno... no ještě to zkouším.
Tak jo, bylo to firewallem. Ale funguje mi to s uvedeným DHCP(běží jako služba, takže paráda), s tím od Paola mi to nešlo, to jsem měl firewall 100% vypnutý. Každopádně díky. K+
Citace:
Původně odeslal
Millisx
Adresa DNS je předpokládám stejná , tedy 192.168.10.1.. jak jsme psal, že to šlo, začínám mít neblahý pocit, že se mi náhodně připojila WiFi a já myslel, že má vyhráno... no ještě to zkouším.
Pokud ta služba na PC zároveň má i DNS (což ten tftpd32 má) tak ano, jinak musíš uvést DNS server, který máš od svého providera (externí IP).