Velký disk na "starý" NTB
V první řadě podotknu, že jsem fórum pročítal nahoru a dolu.... :)
Mám NTB ACER 4501WLMi s 60GB HDD a ten jsem vymenil za 160GB.
Po instalaci XP z něj ale nemůžu dostat víc než cca 130GB.
Postupoval jsem tak, že jsem si při instalaci vytvořil jednu partition o velikosti 60GB a doufal že po nainstalování všech SP (protože mám orig XP Pro bez SP) uvidím zbytek disku o cca 100GB. Jenže ikdyž jsem doinstalil všechny SP1/2/3 stále vidím jen volné místo o cca 70GB.
Poradí mi někdo jestli tento NTB podporuje onu 48-bit LBA ?
BIOS má výrobce jen jeden a nic nikde nemohu vyčíst :(
Nepomohla mi ani úprava registru....
Nebo mám zkusit sehnat případně vyrobit install CD s XP vč SP3 ? Myslím že zde by to zakopané být nemělo pokud doinstaluji všechny SP....
Jo čipová sada je i855GME
Re: Velký disk na "starý" NTB
Citace:
Původně odeslal
DAFER
V první řadě podotknu, že jsem fórum pročítal nahoru a dolu.... :)
Mám NTB ACER 4501WLMi s 60GB HDD a ten jsem vymenil za 160GB.
Po instalaci XP z něj ale nemůžu dostat víc než cca 130GB.
Postupoval jsem tak, že jsem si při instalaci vytvořil jednu partition o velikosti 60GB a doufal že po nainstalování všech SP (protože mám orig XP Pro bez SP) uvidím zbytek disku o cca 100GB. Jenže ikdyž jsem doinstalil všechny SP1/2/3 stále vidím jen volné místo o cca 70GB.
Poradí mi někdo jestli tento NTB podporuje onu 48-bit LBA ?
BIOS má výrobce jen jeden a nic nikde nemohu vyčíst :(
Nepomohla mi ani úprava registru....
Nebo mám zkusit sehnat případně vyrobit install CD s XP vč SP3 ? Myslím že zde by to zakopané být nemělo pokud doinstaluji všechny SP....
Jo čipová sada je i855GME
Ted jsem zkusil jeste instal XP verze primo s SP2 a ani to nepomohlo... takze asi bude problem v podpore ze strany NTB :(
Ak tam mas najnovsi BIOS, tak smola - vo Windows to nepojde. V Linuxe ano (/boot particia musi byt pod tou hranicou).
myslim ze sa to da, je tam 137gb limit, ale da sa to obist. Bios by to mal vidiet ako iba 137gb, ale win sa da nejak patchnut/nastavit aby to slo na 160gb.
Urcite sa to da, brat ma notebook s 855 chipsetom ( i ked realne ide skor o southbridge, ale ten bude asi rovnaky) a nejak to spravil (ale uz si nepamata jak :) - takze googli a nevzdavaj to.
Citace:
Původně odeslal
THX
myslim ze sa to da, je tam 137gb limit, ale da sa to obist. Bios by to mal vidiet ako iba 137gb, ale win sa da nejak patchnut/nastavit aby to slo na 160gb.
Urcite sa to da, brat ma notebook s 855 chipsetom ( i ked realne ide skor o southbridge, ale ten bude asi rovnaky) a nejak to spravil (ale uz si nepamata jak :) - takze googli a nevzdavaj to.
Vzdal jsem to :) BIOS je velmi chudy na jakekoliv nastaveni, aktualizace pro nej nejsou a ve Win jsem zkousel snad vse od SP1-2-3 po partition magic, patche na 48-bit LBA apod.... lamal jsem si nad tim hlavu 3dny a nakonec to necham tak.... :(
Citace:
Původně odeslal
DAFER
Vzdal jsem to :) BIOS je velmi chudy na jakekoliv nastaveni, aktualizace pro nej nejsou a ve Win jsem zkousel snad vse od SP1-2-3 po partition magic, patche na 48-bit LBA apod.... lamal jsem si nad tim hlavu 3dny a nakonec to necham tak.... :(
...nasiel som
Citace:
Your other option is to install Windows on the "137GB" portion of the drive that the pre-SP install disc can recognize, then install SP1a, then run diskmgmt.msc from the Run window and refresh/rescan if necessary. This will detect the remaining space as another partition.
Este sa pohraj v disk managerovi - skus to zmenit na dynamic disk, pripadne mozno pomoze "softwareovy raid" iba 1 disku (neviem ale ci sa to da). Ak nie, skus instalaciu priamo SP3 windowsu (t.j. takeho co uz ma sp3 v sebe). Alebo vistu, resp. win7 beta - na to ale treba asi trocha viac ramky...
Neni to problem prepoctu velikosti? 1000 x 1024? 160GB HDD bude ve Win videt jako 149GB...
Citace:
Původně odeslal
zivan
Neni to problem prepoctu velikosti? 1000 x 1024? 160GB HDD bude ve Win videt jako 149GB...
To ne protoze realne vidim po zformatovani cca 128GB.
Na jinem PC ho vidim kompletne celej, dokonce kdyz vezmu jeste jeden a pripojim ho pres USB k tomuto NTB tak ten vidim taky celej, ale to uz ho obhospodaruje system takze to nic nevypovida....
Psal jsem i zadost o info na ACER ale zatim nic...