Resize NTFS partition - FREE
Ahoj, řeším aktuálně následující dva problémy:
1) Resize partition NTFS, hledám něco BEZ INSTALACE, nebo např. boot-CD. Potřebuju změnšit partition s instalovanýma XP a vytvořit další oddíl. Na stanici se nic instalovat nedá kvůli přísné politice. V Linuxu se vyznám jen orientačně, ale pokud by tam nějaký manager měl aspoň trochu grafické rozhraní, snad bych to taky zvládl.
2) Resize partition NTFS - nutná instalace (nebo schopnost pracovat s diskovým RAID polem). Naopak potřebuju roztáhnout jednu partition do volného místa na 2TB. Data ovšem nemám kam zálohovat, tak hledám něco prověřeného a funkčního. Na stránkách různých SW maximálně uvedou kompatibilitu > 127GB :(
Nějaké tipy ?
Re: Resize NTFS partition - FREE
1) GParted LiveCD
2) Pokud máš ten RAID hardwarový (na úrovni BIOSu), tak zkus taky ten GParted.
Citace:
Původně odeslal
Marty
Díky, zkusím (i když Linuxové značení disků se mi pořád plete)
Citace:
Původně odeslal
Marty
2) Pokud máš ten RAID hardwarový (na úrovni BIOSu), tak zkus taky ten GParted.
Mám 3Ware řadič, takže tohle neprojde.
Citace:
Původně odeslal
Aigor
Díky, zkusím (i když Linuxové značení disků se mi pořád plete)
Mám 3Ware řadič, takže tohle neprojde.
sda = první disk,
sdb = druhý disk,
sdc = třetí disk...
v době IDE
hda = primary master
hdc = secondary master
hdd = secondary slave
atd.
nicméně značení disků v linuxu nepotřebuješ znát, gparted se spustí, proskenuje a v interfejsu podobném partition magicu ti nabídne disky. podle velikosti, partition a obsazení snad už poznáš, který disk je který ;)
ad řadič, neházej flintu do žita a zkus to taky - pokazit nic nemůžeš, v nejhorším případě se řadič nerozpozná nebo se disky zahlásí jako samostatné, ale nabootováním do gparted live se nic poškodit nemůže.
good luck.
tak zrovna s hw 3ware raidem mas podstatne vetsi sanci ze to bude fungovat nez s nejakymi integrovanymi pseudoRaidy.
edit: jinak provadet resize bez zalohy je vysoce nerozumne at uz to delas cimkoli.
btw: jak je to vubec s resize NTFS - je od toho dokumentace, dle ktere to mohli nejak inteligentne odvodit nebo na to prisli metodou pokud omyl reverznim inzenyrstvim (akorat vim, ze v linuxu byla podpora NTFS dlouho omezena -- udajne zpusobeno nedostatecnou dokumentaci)
Citace:
Původně odeslal
NeMeM9aA
tak zrovna s hw 3ware raidem mas podstatne vetsi sanci ze to bude fungovat nez s nejakymi integrovanymi pseudoRaidy.
teoreticky ano, ale jelikož svazky RAIDu vidí pouze poslední verze OpenSuSe a Ubuntu, moc šancí tomu nedávám.
Citace:
Původně odeslal
NeMeM9aA
jinak provadet resize bez zalohy je vysoce nerozumne at uz to delas cimkoli.
Přestože naprosto souhlasím, aktuálně nemám žádnou možnost zazálohovat cca 1,6TB :(
Samozřejmě celý systém je na UPS, přepěťovce, atd. Teoreticky pokud je SW odladěný na tyto objemy, neměl by nastat problém.
Citace:
Původně odeslal
NeMeM9aA
btw: jak je to vubec s resize NTFS - je od toho dokumentace, dle ktere to mohli nejak inteligentne odvodit nebo na to prisli metodou pokud omyl reverznim inzenyrstvim (akorat vim, ze v linuxu byla podpora NTFS dlouho omezena -- udajne zpusobeno nedostatecnou dokumentaci)
Toto je druhá věc, které se v případě Linux-tools bojím. AFAIK je to stále tak jak píšeš.
Citace:
Původně odeslal
Aigor
teoreticky ano, ale jelikož svazky RAIDu vidí pouze poslední verze OpenSuSe a Ubuntu, moc šancí tomu nedávám.
No tak no problem. Ubuntu gparted nejspis ma. A pokud ne tak se da jednoduse doinstalovat i na bezicim liveCD.
Citace:
Původně odeslal
Aigor
Přestože naprosto souhlasím, aktuálně nemám žádnou možnost zazálohovat cca 1,6TB :(
Samozřejmě celý systém je na UPS, přepěťovce, atd. Teoreticky pokud je SW odladěný na tyto objemy, neměl by nastat problém.
jj, tohle je problem. Disky jsou dneska hodne velke a jedina sance je zalohovat zase na disky. A jak moc jsou disky spolehlive tady asi vi kazdy.
Citace:
Původně odeslal
Aigor
Toto je druhá věc, které se v případě Linux-tools bojím. AFAIK je to stále tak jak píšeš.
Tak tohle snad neni problem jen linuxu - jediny nastroj kteremu bych veril by byl MS partion manager - a ten afaik neexistuje.
Taktez si nejsem vedom zadneho nastroje od MS, ktery by to umel. Treba u ext3 a i ostatnich linux filesystemu jsou dodavany primos fs utility, ktere tohle umi. Minimalne zvetsovat. (nektere i zmensovat a nektere i on-line). Je to normalni nejen na linuxu ale i ostatnich systemech - treba solaris a jeho ZFS :)
Tak si pak budeš muset koupit Partition Magic a podobně, kde k funkcionalitě resize NTFS došli IMHO úplně stejně, ale nikde to neříkají.
Já mám s GParted zkušenosti dobré, ale nikomu to cpát nebudu, pokud se ti to nelíbí nebo nepozdává, tak to nepoužívej...
Osobně mi jediná akce s GParted nedopadla špatně, největší co jsem dělal byla resize partition přes celý 750GB disk plný dat (potřeboval jsem 1GB na začátku disku volno). Pravda, trvalo to několik desítek hodin...
EDIT.
Jinak GParted používá pro resize NTFS sadu ntfsprogs, konkrétně pak ntfsresize - info zde.
Popis funkcí GParted tady, snad dost výmluvné...
Citace:
Ono když na to přijde, tak si GParted můžeš spustit klidně z live cd Ubuntu... Bohužel bližší informace jsi v prvním postu neuvedl, takže tak...
Ad: GParted
Jasně, co je GParted jsem doteď nevěděl, takže áno - dá se nejspíš stáhnout on-line i do jiné distribuce (Ubuntu,..)
Zatím jsem ale stejně skončil. GParted mi napřed nahlásil chyby na NTFS partition a nedovolil změny. Je to sice podivné (tím nehaním GParted, naopak), že widle rozdrbou souborový systém týden po instalaci, ale budiž. Provedl jsem chkdsk /f a po restartu pokus 2. Tentokrát jsem se dostal až do fáze nastavení resize, ale při spuštění simulace znovu chyba, protože NTFS žurnál není korektně ukončen.
Už jsem zkusil vyhodit snad všechny programy a služby, které by mohly dělat neplechu a několikrát ukončit widle, ale pořásd tejný výsledek.
Ad: Partition Magick - s tím mám hodně špatný zkušenosti. Někdy fungoval bezchybně, z toho mi několik instalací totálně rozdbal. Po spuštění požadoval opravu jakési chybné adresace clusteru a od té doby se disk tvářil jako neformátovaný (dnes bych na to pustil třeba GetDataBack, nebo jiný tool, ale tehdy jsem to už nerozchodil. Jeden disk putoval dokonce na reklamaci, protože nešel žádným způsobem ani zformátovat). Od té doby mi PQM na komp nesmí.
Citace:
Původně odeslal
Aigor
Zatím jsem ale stejně skončil. GParted mi napřed nahlásil chyby na NTFS partition a nedovolil změny. Je to sice podivné (tím nehaním GParted, naopak), že widle rozdrbou souborový systém týden po instalaci, ale budiž. Provedl jsem chkdsk /f a po restartu pokus 2. Tentokrát jsem se dostal až do fáze nastavení resize, ale při spuštění simulace znovu chyba, protože NTFS žurnál není korektně ukončen.
Už jsem zkusil vyhodit snad všechny programy a služby, které by mohly dělat neplechu a několikrát ukončit widle, ale pořásd tejný výsledek.
Možná je to paradox, ale windowsí nástroje některý nekritický chyby filesystému neřeší. Tuším ntfsfix z balíku ntfsprogs to umí opravit opravdu na 100% bez chyb.
Nicméně, co přesně ti to hlásí za chyby?
Ad Partition Magic - tak pak nevidím důvod, proč nedůvěřovat otevřeným nástrojům, které jsou navíc zdarma... ;)
Ad ubuntu, ono možná na live DVD bude už implicitně GParted nainstalovaný. A když ne, tak snadno doinstaluješ... apt-get install gparted.
Citace:
Původně odeslal
Marty
Nicméně, co přesně ti to hlásí za chyby?
Neumím namountovat flashku abych to někam uložil, ale v překladu to co jsem psal.
Ovšem napočtvrté se zadařilo (GParted nastartoval bez vykřičníku a po kontrole proběhla i změna velikosti), pravděpodobně pomohla předtím provedená defragmentace (i když po několika dnech provozu od čisté instalace její význam je spíš symbolický)
Citace:
Původně odeslal
Marty
Ad Partition Magic - tak pak nevidím důvod, proč nedůvěřovat otevřeným nástrojům, které jsou navíc zdarma... ;)
Mno takhle jsem to přímo neřekl ;), ale je pravda že jsou free nástroje a "free takynástroje". O PQM sem už dlouho neslyšel, teď jsou na trhu jiné programy, ale nemám reference jak je to s jejich použitím.
Citace:
Původně odeslal
Marty
Ad ubuntu, ono možná na live DVD bude už implicitně GParted nainstalovaný. A když ne, tak snadno doinstaluješ... apt-get install gparted.
Jasně, s tím si už poradím.
Teď jdu obejít s LiveCD další kompy, tak uvidím jestli nenarazím jinde. Zatím to vypadá v pořádku.
OK :)
Osobně jsem gparted live použil teď několikrát u kolegů, co si měnili disky v noťasech. Klasicky dd if=/dev/sdb of=/dev/sda přetáhnout obsah původního disku z USB boxíku a pak gparted na zvětšení velikosti.
tak good luck...