Ati HD 4830 - automatická regulace otáček ventilátoru
Ahoj,
vyměnil jsem svoji grafiku Ati HD 3850(Palit) za 4830(MSI) ale vůbec nechápu proč mi nechce fungovat automatická regulace otáček ventilátoru.Jak pře Ati Tray Tools tak jsem zkoušel i přes Control panel a taky bez výsledků.
Nahrál jsem i nejnovější Ati Tray Tools 1.6.9.1382 ale taky to nereguluje ventilátor zajimavé je že to ukazuje že se otáčky mění ale není to pravda jako by jel ventilátor pořád na plno.
Nechápu proč to nechce fungovat,jsem na tuhle funkci zvyklí a beru ji jako naprostou samozřejmost a používám ji už od dob kdy jsem měl Ati X800XL,X1950GT,HD 3850 na těch všech bez problémů fungovala ale na 4830 to ne a ne rozchodit.
Takže nevím v čem je chyba jestli dělám něco špatně nebo jeslti je chyba v grafice a mám ji reklamovat.
Automatická regulace je pro mě velice důležitá bez zátěže mám totiž skoro neslyšný počítač a dost často mě běží pres noc,a při občasném hraní mě menší hlučnost nevadí.
Prosím poraďte budu vděčný za každou radu a připomínku
kdyžtak je to tahle grafika http://www.alfacomp.cz/php/product.p...4007K0BT0BVL5S
Re: Ati HD 4830 - automatická regulace otáček ventilátoru
Podle toho fota ze stranej co jsi hazel to vypada, ze k vetraku vedou jen dva draty. Dost mozna to vubec nejde regulovat.
Citace:
Původně odeslal
Tempest
Podle toho fota ze stranej co jsi hazel to vypada, ze k vetraku vedou jen dva draty. Dost mozna to vubec nejde regulovat.
V tom problém nevidím vždycky jsem měl na větráčku u grafiky jen dva dráty a šlo to přes ATT regulovat.
dva dráty: červenej +, černej -
tři dráty: červenej +, černej -, žlutej detekce otáček.
-> drát navíc je jenom na zjištění otáček, regulovat to vesměs jde i na dvoupinech (pokud teda karta regulovat umí a není ten fan pověšenej přímo na 12V)
Citace:
Původně odeslal
JejKey
dva dráty: červenej +, černej -
tři dráty: červenej +, černej -, žlutej detekce otáček.
-> drát navíc je jenom na zjištění otáček, regulovat to vesměs jde i na dvoupinech (pokud teda karta regulovat umí a není ten fan pověšenej přímo na 12V)
Přesně jak říkáš,fan je originál a v konektoru grafiky takže by měl jít regulovat.
Mám jí též a SW opravdu regulovat nejde. Mám jí ale na PrimeCooler Arkony, takže reguluju HW (stačí jí napevno tichých 7V a uchladí se do 70-80°). Doporučuji dokoupit Zalman FanMate nebo podobnou blbinku, nastavit napevno tiché otáčky a neřešit, chladič je dostatečně účinný.
Zkus RivaTuner,u kámoše který měl 4830 a následně přecházel na 4870 fungoval dobře,když si s tím pohraješ dá se tam nastavit spuosta věcí,např rúzné otáčky podle teloty jádra,nebo třeba nějaký % ve 2d a nějaký v 3D.