PC "tak akorát" - fotky, málo hry
Rozhodl jsem se obnovit domaci workstation a potrebuju helfnout.
Vyuziti:
- práce s fotkama (Photoshop, Zoner, NoiseNinja2, atd.)
- hry (něco novějšího by na tom běhat mohlo, ale do grafiky nechci moc investovat, uz i mainstream je na me drahy {5k}, na onlajnovky to bude stacit s prehledem a v singlu se holt uskrovnim)
- pripadny poslech hudby
- predpokladany OS Vista 64bit (pripadne W7)
Mam:
- case Antec P180
- repro 2.1
Vidim to na:
- CPU Pentium Dual-Core E5200
- RAM A-Data Vitesta EE 4GB (kit 2x 2GB) 800+ MHz CL4
- GPU ASUS EAH4670/DI 512MB DDR3
- zvukovka ASUS Xonar DX/XD
- zdroj Seasonic SS-400ET-T3 400W OEM
- 2 HDD do RAIDu
Chtel jsem
- MB Gigabyte GA-EP31-DS3L ale nema RAID :(
Hlavne nevim nejakou slusnou (levnejsi) zakladni desku s RAIDem. OC nebudu zkouset.
Potom ty dva HDD, velikost neni prioritou, spis vykon, popripade spotreba a hlucnost. Proste nejlepsi pomer cena/vykon.
Je 4GB RAM zdrave optimum nebo ma cenu navysit?
Nema to byt delo, ale takove levnejsi schopne PC.
Dik za navrhy ci upozorneni na pripadne seky.
Re: PC "tak akorát" - fotky, málo hry
Tak si najdi nejaky gigabyte, co ma v nazve "R" :)
Disky - 640tky su taky fajn "sweet spot" za dobre prachy. Osobne mam WD a nebojim sa ho doporucit :)
4GB by ti mali stacit, ak sam necitis potrebu vacsej kapacity. I ked vsetko sa da vyuzit - mam teraz 6 GB, swap off a lahoda (Vista x64)
Inak to asi posluzi dobre - casom si mozes kupit quad a hotovo :)
Ja zasa doporucujem radsej nejaku ASUS, co ma v nazve "Pro" (treba pozriet cipset na SB, ale obvykle je to "R") [P5K, P5Q]
Grafika dobry vyber, neviem ake ma chladenie ale bud ASUS alebo Sapphire a prasknut tam Accelero (pasivne).
Disky mozem doporucit tiez, i ked nie su az take tiche ako boli stare dvojplatnove 320AAKS...
Já mám 640GB Samsunga a jsem s ním maxi spokojený, tichučký a chladný (až podezřele :-)).
Ohledně GPU: pod 3k se dá sehnat 4850, což je IMHO lepší volba než 4670 za 2k. Ale je to samozřejmě na tobě...
S tou grafikou by možná stálo zato počkat na Radeon 4770, který měl přinést vysoký výkon (cca R4830-R4850) za nízkou cenu (pod 3k) a s nízkou spotřebou (80W).
Ale musel bys ještě měsíc počkat :-|
e5200 maji ted na aukru nove 36 mesicu zaruka za 1350,-- tak tim bych zacal :)
4670 ma v idle nejakych 6-8W, takze ak zalezi na spotrebe, asi nie je co riesit... snad len zohnat nejaky kvalitny co najefektivnejsi 400W zdroj (90+ :) )
A to je ta grafika o tych 40-50% vykonnejsia? Nemyslim :) Pomer cena/vykon by mal byt u 4670 tusim best.
Citace:
Původně odeslal
paik
e5200 maji ted na aukru nove 36 mesicu zaruka za 1350,-- tak tim bych zacal :)
Zajímavé je, že na stránkách prodejce (www.bra3.cz, mimochodem pěkný název :-)) mají E5200 za 1.700,- vč. DPH, takže by mě docela zajímalo, proč je prodávají na aukru.cz za 1.350,- (to jen tak mimochodem).
Citace:
Původně odeslal
MadCap
A to je ta grafika o tych 40-50% vykonnejsia? Nemyslim :) Pomer cena/vykon by mal byt u 4670 tusim best.
Jestli jsi narážel na porovnání 4670/4770, tak možná že o těch 50% bude opravdu 4770 výkonnější (samozřejmě bude lepší si počkat na "skutečné" testy a finální vzorek):
http://www.ddworld.cz/index.php?opti...mid=86&id=2021
Škoda že se AMD/ATi nepodařilo spotřebu posunout pod 75W (nebylo by třeba přídavného napájení), na druhou stranu by tím zřejmě utrpěly možnosti taktování.
Citace:
Původně odeslal
meteor
Zajímavé je, že na stránkách prodejce (
www.bra3.cz, mimochodem pěkný název :-)) mají E5200 za 1.700,- vč. DPH, takže by mě docela zajímalo, proč je prodávají na aukru.cz za 1.350,- (to jen tak mimochodem).
no to sem si taky uz vsiml, ze by "kamion" :) kazdopadne pisou danovej doklad takze me jako koncaka to nezajima....
Citace:
Původně odeslal
meteor
Já mám 640GB Samsunga a jsem s ním maxi spokojený, tichučký a chladný (až podezřele :-)).
Ohledně GPU:
pod 3k se dá sehnat 4850, což je IMHO lepší volba než 4670 za 2k. Ale je to samozřejmě na tobě...
nevím, jestli mezitím zdražili, pod tři tisíce sice stojí, ale je to cena bez DPH.
Máš nějakou představu, kolik má stát celkově sestava?
Citace:
Původně odeslal
paik
no to sem si taky uz vsiml, ze by "kamion" :) kazdopadne pisou danovej doklad takze me jako koncaka to nezajima....
Tak to už nevím, každopádně tady je skladem za 3.072,- vč. DPH.
Nicméně jak psal "bukva", Radeon 4770 může být velice dobrá volba v poměru cena/výkon/spotřeba. Zde malé preview z cdr.cz.
Takovéhle sestavy jsem shodou okolností kamarádům dvě konfiguroval a bylo to dost podobné:
- E7300 + Ninja passive (3.8 GHz a studené)
- 2x 2 GB Vitesta DDR800
- Sapphire HD4670, buď standard + Accelero S1R2 (lepší varianta), resp. ten "lepší" model, který má dost tichý větrák, ale aktivní
- Asus P5Q-E / P5Q Pro
- 1TB WD EADS/AVCS
- PSU Seasonic S12II-430 (lepší), nebo SS-400ET
- case Antec Solo + 1x Noctua P12 (lepší), resp. Nexus Caterpillar
Výsledkem perfektní mašiny - rychlé, tiché, studené (tyhle sestavy ani v dlouhodobém loadu prostě nejdou zahřát). Na mobo, casu a psu bych nešetřil, case máš, psu je snad ucházející (S12II je tedy rozhodně lepší, ale SS-400ET nevypadal špatně), fošnu bych vzal jednu z těch viz výše, za ty peníze je to hodně muziky. Do P180 s tímhle postavíš výborný strojek.
Citace:
Původně odeslal
JERROME
Máš nějakou představu, kolik má stát celkově sestava?
Nemel jsem a velmi rychle jsem zapomnel, kolik me to vubec stalo. Radsi nevedet, penize do PC = nejhorsi investice :-)
(teda pokud to nekdo nema pro svou praci a dokaze si tak na sebe to PC vydelat)
Dekuji vsem za nazory. Poridil jsem to co mam v popisu, jsem spokojeny. Nejtissi to neni, ale spat se u toho da :-) Akorat zdroj jsem vybral blbe, kabely (teda konkretne k napajeni CPU) je kratky :( Na to me opravdu nenapadlo myslet.
ten zdroj nevidim ??? já osobně jsem spokojen: fortron bluestorm 400w na délku si nestěžuju;)