Soucastky na copper mod(dell xps)
Zdravim,
chtel bych trosku poladit notas podle tohodle navodu. Problém je, že nikde nemůžu sehnat tu měděnou podložku v techto rozmerech 14x14x1.5mm.
Nenapadá někoho kde by se to dalo sehnat, případně jak vyrobit?
http://farm4.static.flickr.com/3145/...1195e3b3ff.jpg
Re: Soucastky na copper mod(dell xps)
Zkusil bych Feronu, urcite tam nekde budou mit podobny odstrizek...
Asi nejrychlejsi reseni - obejit nejakou sbernu nebo treba okapare, 1.5mm medenej plech je dost bezna zalezitost a nechat si bud tenhle kousek usmiknout, nebo si koupit vetsi kus a doma si ho usmiknout ci uriznout sam a nasledne srovnat, zabrousit a je to.
Jde o to, zda tohle reseni skutecne realne pomaha, nebot jak jsem to letmo probehl, tak se jedna jen o vlozeni medene desticky mezi heatpipe vyusteni na GPU, coz na jednu stranu bude sice zvysovat pritlak na GPU, nicmene ikdyz to bude cista med, je to dalsi tepelny odpor navic. Ze ma XPS 1330 relativne problemy s uchlazeni GPU je obecne znama zalezitost, nicmene zda tohle realne pomaha - to skutecne nevim.
Citace:
Původně odeslal
tiktak
Asi nejrychlejsi reseni - obejit nejakou sbernu nebo treba okapare, 1.5mm medenej plech je dost bezna zalezitost a nechat si bud tenhle kousek usmiknout, nebo si koupit vetsi kus a doma si ho usmiknout ci uriznout sam a nasledne srovnat, zabrousit a je to.
Jde o to, zda tohle reseni skutecne realne pomaha, nebot jak jsem to letmo probehl, tak se jedna jen o vlozeni medene desticky mezi heatpipe vyusteni na GPU, coz na jednu stranu bude sice zvysovat pritlak na GPU, nicmene ikdyz to bude cista med, je to dalsi tepelny odpor navic. Ze ma XPS 1330 relativne problemy s uchlazeni GPU je obecne znama zalezitost, nicmene zda tohle realne pomaha - to skutecne nevim.
Asi to tak udelam no. V tom modu jde hlavne o to, ze se odstrani zvejka a da se tam med+ dobra pasta,aby se vyplnila mezera mezi GPU a chladicem . Ja uz to zkousel bez medi. To sice slo, teplota mi klesla na GPU o cca 6C v klidu a v zatezi kolem 15C,takze razem paradni teploty.
Problem je v tom, ze tam jsou dve tlusty zvejky pod GPU a cipsetem a kdyz obe odeberu, tak na GPU je dostatecnej pritlak,ale na mezi cipsetem a chladicem je mezera.Tak jsem tam zvejku vratil a to je pak zase mezera na GPU :D. Takze to proste chce ten kousek medi na GPU+ nechat zvejku na cipsetu.
Ja teda nejak sileny teploty nemam, pri normalni praci 45C CPU a 53GPU, ale pri hrach jsem se dostal s GPU na 91C, coz uz je dost.
Citace:
Původně odeslal
Doktor-Prase
Zkusil bych Feronu, urcite tam nekde budou mit podobny odstrizek...
Mi to nic nerika, ze by nejaka prazska firma?
Citace:
Původně odeslal
jago
Mi to nic nerika, ze by nejaka prazska firma?
www.ferona.cz ;)
Tak jsem obesel par zelezarstvi a nic jsem neobjevil.Pak jeste jedno elektro na silnoproud a tam jsem koupil 600x15 mm 0.25mm pasek medi. Sice je to tenci nez jsem chtel, ale zkusim to tam soupnout, treba to bude stacit.
Myslite, ze by to moc neuskodilo telovodivym vlastnostem, kdybych ho treba jednou prelozil a promazal pastou,abych zdvojnasobil sirku?
to rozhodne neprekladej:D
Citace:
Původně odeslal
jago
Tak jsem obesel par zelezarstvi a nic jsem neobjevil.Pak jeste jedno elektro na silnoproud a tam jsem koupil 600x15 mm 0.25mm pasek medi. Sice je to tenci nez jsem chtel, ale zkusim to tam soupnout, treba to bude stacit.
Myslite, ze by to moc neuskodilo telovodivym vlastnostem, kdybych ho treba jednou prelozil a promazal pastou,abych zdvojnasobil sirku?
Ani omylem, kazda dalsi vrstva cehokoliv je opet tepelnym odporem.
Uz jsi prosel ty sberny? :)
ja bych rekl, ze podobny plech tam najdu na 95%, a pokud zajdes k topenarum, instalaterum atd. tak ty s takovymi plechy pracuji rovnez, takze bych to nevidel na takovej problem, sehnat spravnou tloustku medenyho plechu
Citace:
Původně odeslal
tiktak
Ani omylem, kazda dalsi vrstva cehokoliv je opet tepelnym odporem.
Uz jsi prosel ty sberny? :)
ja bych rekl, ze podobny plech tam najdu na 95%, a pokud zajdes k topenarum, instalaterum atd. tak ty s takovymi plechy pracuji rovnez, takze bych to nevidel na takovej problem, sehnat spravnou tloustku medenyho plechu
Ty sberny mam v planu obejit behem tydne. Jinak okapari prej nedavaj cistou med, ale s necim michanou, aby to bylo tvrdsi.
Realne to na XPS M1330 opravdu pomaha ;-) Ja tedy mel na heatpipe jen jednu zvejku (a to na gpu, ne na chipsetu). Pred copper modem jsem mel v zatezi GPU nejakych 94C - 100C (to se pak GK podtaktovala, klesla na 94C, aby zase zvysila takty -> zvysila se teplota -> podtaktovala -> atd...) a spodek notebooku nad grafikou neskutecne pekl - teplo se vubec neodvadelo.
Ted jsem se v zatezi nedostal pres 72C (zatizene GPU + obe jadra CPU), uvidime v lete, ale pres 75 stupnu to asi nebude. Medeny plisek jsem sehnal jen 3mm tlusty odrezek a sestra mi ho ve skole rozvalcovala, serizla a vylestila 8-)
Tak zrovna dneska jsem dolestil muj medeny plisek a vrznul jeden kousek pod GPU a druhy pod cipset.
Nebyl to tedy zadny zazrak, kus medeneho plechu cca 0.8mm, pomackany a zoxidovany vlivem venovniho pusobeni. Takze jsem ho narovnal, vybrousil, nastrihal a vylestil pod vodou.
Z prvniho testu mohu potvrdit vysledky co nameril MV.
Pre upravou mi nejvic zatizila GPU hra CS-source a to na 90C(v linuxu), pak uz se grafika prepla na stredni vykon a padly snimky. Ve Windows se teplota ustalila na 94C a jela porad na plny vykon.
Po copper modu jsem po pul hodine hrani dosahl 76C, vykon porad na max.
Takze take doporucuji tento bastl na Dell XPS 1330. Podle me se to urcite vyplati. At uz proto, ze se vam po chvilce hrani nezacnou sekat hry(vlivem prehrivani grafiky a nalsedne snizeni vykonu). Nebo pro to, ze nechcete zbytecne zkracovat zivotnost GPU(vlivem vysokych teplot na GPU). A nebo kvuli tomu hluku co vydava vetrak pri max otackach :).
Diky vsem za rady a hodne uspechu s odstranovanim zvejkacek!