Jak na vyčištění zvuku z MGF
Ahoj,
dokopal jsem se konečně k oprášení mé sbírky starých MGF kazet s tím, že si je přehraju do PC. Bohužel moje opečovávaná věž nemá linkový výstup.
Zkusil jsem něco nasamplovat přes sluchátkový výstup, ale je tam slyšet velice nepříjemný brum. Teď řeším jak dál..
Někde jsem kdysi četl návod, jak se dá takovýto zvuk nahrát samotný a pak aplikovat na nahrávku jako "filtr", čímž se vyruší (prosím nechytejte mě za slovíčka, nejsem zvukař, tak improvizuju :oops:)
V případě, že touto cestou nevede řešení, napadlo mě i koupit za několik málo stokorun tape deck někde v bazaru, nebo na aukci a zkusit výsledek přes line-out. Ovšem nechci do toho investovat víc jak 800Kč a nejsem si jistej výsledkem.
Co radíte..?
PS: Žádný z mých známých ani kamarádů bohužel nedisponuje podobným přístrojem k zapůjčení, to by byla asi nejlepší možnost..
Re: Jak na vyčištění zvuku z MGF
Když připojíš sluchátka, je tam ten brum taky? Imho ti tam někde vzniká zemní smyčka.
Jak idealne dostat zvuk do PC z kazety jsem netestoval, ale pokud bys potreboval, klidne a zdarma jsem ochoten ti zapujcit svuj tapedeck, ktery jsem uz asi rok nezapnul, (ale hraje furt skvele) jelikoz uz na kazetach nic dulezityho nemam a stoji mi doma jen proto, ze proste vyplnuje diru mezi AV receiverem a CD prehravacem :)
Je to Pioneer CT-W604RS, kdysi dost luxusni masinka, doubledeck s autoreversem, Dolby B,C,S, HX Pro, linearni pocitadla v otackach i case pro obe mechaniky atd atd. Linkovej vystup samozrejme ma.
viz treba zde
http://aukcie.zoznam.sk/item528075288-528075288.html
Ano, zemní smyčku jsem předpokládal, ale pokud jsou oba přístroje zapojeny do stejného okruhu (navíc za UPS), měla by se snad eliminovat.
Jinak ten brum je tam okamžitě po zapnutí přístroje, tj. není to kazetou. Sluchátka žádný nemám, tak nevyzkouším.
tiktak:
díky za nabídku, ale bohužel mám Prahu trochu z ruky :(
Citace:
Původně odeslal
Aigor
Ano, zemní smyčku jsem předpokládal, ale pokud jsou oba přístroje zapojeny do stejného okruhu (navíc za UPS), měla by se snad eliminovat.
Jinak ten brum je tam okamžitě po zapnutí přístroje, tj. není to kazetou. Sluchátka žádný nemám, tak nevyzkouším.
tiktak:
díky za nabídku, ale bohužel mám Prahu trochu z ruky :(
No z ruky to trosku je, nicmene "kuryra" kterej jezdi Praha - Brno bys myslim sehnal v pohode a vzhledem k tomu, ze predpokladam, ze to chces delat v ramci delsiho casu (tedy nepredpokladam, ze bys to vyrabel za tyden), tak urcite v ramci delsi doby by se to dalo vyresit.
No kdybys nic nesehnal, neni problem to zapujcit, staci mne dat vedet, komu, kdy a kde to mam predat :)
OK, pokud v dohledné době nenajdu jiné řešení, ozvu se ti ;)
Idealne by bolo skutocne tie kazety prehravat z line out vystupu nejakeho decku, no myslim, ze Ti posluzi aj tvoj sluchatkovy vystup z veze.
Neziaduci brum moze byt sposobeny zemnenim, no i samotnym vystupom veze. Skus iny kabel, regulaciu hlasitosti (na vystupe veze tak "do polovice" a na line in vstupe zvukovky na recordingu bude stacit tak "do stvrtiny" a mozno i menej, predpokladam, musis skusit).
Ja som stahoval do pc i z kaziet (aj deck - bez problemov, aj veza - sum) i z gramca (cez externy predzosilovac - brum som vyriesil uzemnenim gramo - predzosik - pc).
Ako soft sa mi veelmi osvedcil sound forge. Pouzival som to uz davnejsie (ver. 4?), no praca super, samozrejmostou su i noise killery (preddefinovane, i adaptivne). Sucasnu verziu som neskusal, necham to na Teba ;). Myslim, ze tie kazetky stihnes spracovat do skoncenia trial verzie :D.
sony creative software - soud forge audio studio
Do sound forge mam plugin, kterym "nasamplujes" brum/sum a pak das odstranit z cele nahravky. Odstranoval jsem takto sum z ripu, do kterych nekdo vlozil zvuk z VHSky a myslim, ze to bylo dobre...
Kabel Věž-PC je home-made v tom lepším slova smyslu, kvalitní konektory, dvojité stínění a délka jen nezbytné minimum. Možná bude problém i s mizerným rozvodem v bytě, máme taženou jen dvoulinku (zem je společná s nulákem!), ale s tím těžko něco sám udělám.
Samplování mám nastaveno tak, že line-in zvukovky je na maximu, sleduju progress-bar úrovně signálu a přidávám volume na věži tak, aby nedošlo k přetečení hlasitosti. Předpokládám, že přílišným zesílením na straně sluchátkového výstupu by došlo k většímu zkreslení než přebuzením u zvukovky, ale nijak hluboce jsem to netestoval..
Na druhou stranu je pravda, že dobrá polovina nahrávek je spíš srdeční záležitost a technická kvalita je mizerná. Ovšem ten brum je tak ostrý a výrazný, že je slyšet prostě všude.
SF trochu znám, kdysi jsem ho zkoušel. Pokud ten plugin je aspoň trial, nebo demo, mohl bych ho vyzkoušet.
Problém vyřešen - jsem blbej :(, stačilo vytáhnout z PC i věže přívod antény, která vede ze společného rozvodu a tudíž po ní jde i slušný binec :mad:
Jestli už to máš nahraný s brumem, tak bych ještě zkusil tohle než to začneš nahrávat znovu. Něco podobného jsem kdysi používal na sosnutí audiokazet do mp3 :) http://www.stahuj.centrum.cz/multime...ic-remasterer/
Ne, pokaždé jsem stáhl jen kus nahrávky - nedělal jsem nic víc, dokud to nevyřeším.
Tak na nějaký ten kousek zkus ten softík ;) nahraješ tam jako vzorek kus toho samotného brumu a on ho ze zbytku nahrávky odstraní (aspoň by teda měl :) )
Válí se mi v komoře doubledeck Kenwood,autorevers,dolby B C elektronické ovládání a za odvoz se ho rád zbavím,je mi ho líto vyhodit.
Patrez:
No možná jsem úplně levej, ale odšumění jsem chtěl zkusi aspoň pro klid na předchozím vzorku, ale nějak se mi ty pluginy nepodařilo rozchodit. Buď tvrdohlavě vyžadoval registraci, nebo se instaloval a program ho prostě neviděl. Dál to zkoušet pro mě nemá stejně význam.
007:
Cca za měsíc mám cestu do Práglu, pokud se zadaří menší odbočka, zkusím se ozvat. Jinak je to pro mě bohužel dost z ruky a nikdo z cestujících kamarádů se tak daleko nepohybuje :confused:
K původnímu problému - po odpojení antén je nahrávka prakticky bez šumu (to co slyším v peckách přikládám "kvalitě" samotné nahrávky), takže bych to uzavřel.