X-Fi Surround 5.1 USB - vystup na repro pri 2.0 signalu
Zdravim,
kamarad vlastni externi zvukovou kartu Creative Labs X-Fi Surround 5.1 USB napojenou analogem na 5.1 Genius HT. Pri prehravani 5.1 obsahu neni s nicim problem, ale pri pousteni stereo MP3 nebo stereo videa hraji pouze predni dva repraky a zadny jiny (ani subwoofer). V ovladacim softu jsme zapnuli funkci X-Fi CMSS-3D, ale ta nemela na nic vliv. Ja sice Creative vlastnim taky, ale takovy problem jsem nikdy nemel.
Neporadi nekdo co nastavit ? Hledal jsem skoro vsude. OS je Vista Home.
ps: z repraku se presne v intervalech blikani modre diody ozyva pulzovani, ktere je trochu slyset. Odpojeni napajeciho adapteru k ntb nema vliv.
Re: X-Fi Surround 5.1 USB - vystup na repro pri 2.0 signalu
Přes co to pouštíš?Já mám SB X-Fi Extreme Gamer a 5.1 Home Theater od Genius. Přes WMP ti nikdy nebudou hrát MP3 ve více než 2 předních reprácích a subwoferu. Stáhni si FOOBAR player a tam ti bude hudba znít 4.1 ... je to nátěr ;)
Hudbu pres WinAmp a video pres Media Player Classic.
Nechceme, aby stereo hudba hrala ze vsech beden, jen chceme aby hral i subwoofer. Prave ze ten sub chybi nejvic :-(
3 Příloh-a(y)
X-Fi Surround 5.1 je pomerne shitova karta s USB chipem Ca0189. Na tom by nic nebylo, pokud by nezvladal dekodovani DD i encoding DDL. Bez toho jsme dokonce i omezeni pres analog a to vyhradne zapojenim podle schematu (kabely je mozno nabundlovat, rozhodne se nevyskytuji bezne).
U Genius repro mame moznost jen analog. pripojeni, zatimco Creative sve zvukovky vyrabi predevsim pro SVE repro, zbytek musi laborovat. Zdaleka nestaci jen propojit vsechno do Stereo Out, takto to u teto zvukovky dokonce ani nejde (znovu viz obr.).
Genius (Kye) asi o techto problemech vi, jinak by nedodaval patch kabel k propojeni subbasu (vice je v manualu). Patchkabel je na obrazku taky.
Spolu s driverem Creative Sound Blaster X-Fi Surround 5.1 / USB Sound Blaster X-Fi Xtreme Audio Karaoke Driver Pack 1.01.0076 , ktery je unikatne pro tuto zvukovku a uplne stejne s novou konsolou (z brezna) se UDAJNE podarilo problemy s USB zvukovkami vyresit.
Ja bych si to tedy nekoupil, ale to neni podstatne. CMSS-3D je aktivni jen v Entertainment modu (vybrat stereo surround) a v Game modu (ktery je tady odlisny) funguje velmi neobvykle.
Game mod je neaktivni v driverech drivejsich, nez vypsany.
A nezapomen na patchkabel, jinak subbas nehraje.
Děkuji Shapete za vyčerpávající odpověď. Stačilo si přečíst, že CMSS-3D je aktivní pouze při volbě Stereo Surr - pokud máme nastavený výstup na 5.1, tak tato volba bude asi tedy neaktivní. Přepošlu dál odkaz na ovladače a uvidíme, zda něco vyřeší.
Ten kříženej kablík ke Genius repru není nutný - při filmech s 5.1 DD zvukem jede vše správně a i vestavěný test v ovladačích adresuje správné repro. Sám mám už hodně let jak Creative zvukovky, tak uvedené repro a zde řešený problém jsem nikdy neměl.
Ja bych to tak rozsahle nepopisoval, kdybych s analogovym vystupem na Creative zvukovkach (SB16 - SBLive! - Audigy 2 ZS - X-Fi Elite Pro) nemel tu zkusenost taky. Pravda, na jinem repro systemu. Na veci nic nemeni, pokud mame NON PCM formaty (ac3, DTS), ty jdou vetsinou bez problemu. Problemy mohou nastat u PCM formatu, typicky ve stereo modu, kde nektere soustavy vynechaji subbas.
K posileni vystupu ve stereo modu (a muzeme jej upravit CMSS-3D jak schceme, kdo ma THX consoli, udela to sam) u techto typu repro opravdu patch kabel slouzi, kdyz uz nechceme otevirat zadni celo a prepnout jumper JP31, o kterem z pochopitelnych duvodu vyrobce nepise nikde, zato upravy jsou docela rozsirene. Jedna z nich je dokonce tady nekde ve foru.
Tato zvukovka je opravdu i na Creative zapojena vice nez mizerne.
Jak je na tom tato zvukovka po zvukové stránce?
Chtěl bych si ji koupit kvůli tomu dálkovému ovladači.
Mám DIY koncový zesilovač s 2x Aldax SPV100P+ moduly a tahle zvukovka by mi vyřešila problém s předzesilovačem.
Další otázku bych měl ohledně výstupního napětí - nemáte někdo info, kolik je ta zvukovka schopna poslat na výstup?
Díky moc.
Bude dobra, trochu zlobi s drivery, jako ostatne vsechno od Creative. Nic neresitelneho.
Aldax SPV 100/100P/100P+ S&P je pekny kousek DIY, pokud se mu predlozi vystup s impedanci 4 ohm, je to super vec.
--------------
Z technicke specifikace USB zvukovky Creative 5+1:
Maximum Output Power: 20mW
Output Impedance: 4 ohms
Latency: 0.05ms in Dedicated Pairing Mode, 0.01ms in Broadcast Mode
Low jitter clock subsystem: < 10ns in PLL mode (44.1kHz, Opt. S/PDIF Sync)
-10dBV nominal, 6dBV max - output (neprofesionalni - nesymetricke (dBV) zarizeni) - dekadicky logaritmus pro -10 dBV je asi tretina z 1 V = 0,32 V, analogicky +6 dBV bude asi dvojnasobek 0,775 V = 1,8 V.
Kalkulatoru je mnoho, jeden z nejpeknejsich
Kód:
www.doctorproaudio.com/doctor/calculadores_en.htm
Supr, díky moc. Dnes mi přijde, tak pokud to stihnu, zkusím o ní něco napsat.
Jinak SPVčko mě dost překvapilo (nebo spíš nepřekvapilo, ale potvrdilo fakt, že pan Malaník je výborný konstruktér), koupil jsem hotový zesilovač za poměrně malý peníz a hraje to opravdu jak z praku. Repro mám 4Ohm/92dB, takže ideální partner. V budoucnu bych chtěl 2xSPM 250, ale to ještě jen tak nebude, nejdřív mě asi čeká Dispre II od pana Macury :)