Jaky koupit digikompakt "kapesni" velikosti?
Mam prosbicku ohledne doporuceni maleho digitaku, maximalnich rozmeru tak krabicky cigaret, spise jeste mensiho ci placatejsiho.
Jde mi prevazne o male rozmery, pak o slusnou optickou kvalitu (na danou tridu), dobre ergonomie ovladani treba i v rukavicich (vysvetlim), idelani by bylo pouziti SD karty jako media, ci propojeni jako Mass Storage, stabilizace by byla vitana, opticky zoom alespon 3x rovnez a celkova slusna konstrukce tez.
Hral jsem si dnes se Sony Cyber-Shot DSC-T70, je to moc peknej a vybavenej mrnous, fotky z toho lezou taky slusny (na ten asi 1cm velikej objektiv :) ), ale ma dotykovy displej, prakticky zadne ovladaci prvky a tim padem je treba v beznejch kozenejch rukavicich (pritelkyne je zmrzlina) prakticky neovladatelnej, tlacitko spouste je taky zapusteny, ze se neda v rukavici zmacknout atd atd.
Tedy dotaz zni - nejaky typ na malinkaty kompakt s podobnou vybavou, ktery se dobre ovlada, splnuje ostatni uvedene parametry a umi slusne fotit?
Mimo rozmeru neni nic dogma, chapu, ze tolik podobnych fotaku splnujicich tyhle kriteria asi moc nebude, nicmene snad preci nejaky existujou. Jde mi jen o to, aby si ho pritelkyne mohla dat do kapsy ci naprsni kapsy a nemela "o prso navic" :) a aby to bylo jednoduchy na ovladani a zvladalo to na automatiku ci nejaky jednoduchy rezim slusne vyfotit prevazne lidi v okoli atd.
Diky za inspirace ci osobni zkusenosti, ci dokonce nabidky - dal bych si pak poptavku v bazaru.
Re: Jaky koupit digikompakt "kapesni" velikosti?
co nějaký ixus? Třeba ixus 80 má optickou stabilizaci, je s aku, rozměry: 86.8 x 54.8 x 22 mm, 125g a je i v růžové barvě :-D
http://www.levnefotoaparaty.cz/canon...tal-ixus-80-is
růžový za 3800
http://eshop.fotolab.cz/product/digi...-80-is-ruzova/
PS: osahat v rukavicích ho musí sama (kamarád nás s ním v zimě fotil)
Diky, juknu na nej, vypada slusne.
Jeste nejaci favorite, kdyz uz pujdu nekam opruzovat do obchodu? :)
Samsung L100 - 10M, 3x, SD(HC), UMS, 640/30 MPEG4 video, 87.7 x 56.3 x 20, cena ~2500,-
Samsung NV4 - 8,2M, 3x (nevysouvací!), SD(HC), UMS, 640/30 MPEG4 video, 94.5 x 57 x 17.5, cena ~3600,-
Jen upozorňuju, že Samsung z hlediska obrazové kvality nic moc, trochu šumí i při ISO100. Ale nechávám s ním dělat i 17x11cm a jsou parádní. To že šumí při 1:1 zobrazení vem čert, hlavní je příjemná (jednoduchá) obsluha, 640x480/30fps video a vlastně i ta cena.
Kouknu na tyhle typy, ale ohledne Samsungu jsem neslysel moc dobre reference ke kvalite fotek podobnych typu.
A kvalita vystupu mne taky docela zajima, je to take jedno z kriterii, ikdyz jsem jej primarne nepsal, tak to tak nejak predpokladam, ze ikdyz to bude mini kompakt, tak aby se na fotky pak dalo koukat :)
Osobne se mi docela libila varianta Olympus mini mju nebo jak se to jmenovalo, byl to extra prcek, s peknym designem, fotky jsem z nej videl a nebylo to spatny, nicmene to je uz preci jen hodne starsi stroj z roku mylsim 2004.
Jednoduchá rada - vyrazit do krámu a vyzkoušet. Podle mého dělá už nějakou dobu (v reálu) nejlepší kompakty Panasonic a u něj bych se snažil vybrat, Sony jsou obecně o něco horší, ale pro ženské jsou (z mně neznámého důvodu) ještě jednodušší na ovládání. Schopné kompakty dělá ještě Canon, Fuji a Oly (asi i v takovém pořadí), konkrétně Samsungu bych se vyhnul. Tipoval bych, že buď bude potřeba koupit větší kompakt, nebo nějaký základní model (cenu jsi nenapsal) s menším displejem - pokud takové ještě jsou, ehm.
Co se týče těch rukavic, tak to je problém - takovýhle kompakt je velmi malý a navíc se používají čím dál větší displeje, které ubírají čudlíky. Možná bude potřeba nějakého kompromisu ve velikosti (výměnou za něco jiného), takové Panáky TZ řady, případně nové ZS: http://www.infosyncworld.com/news/n/10087.html , by mohly vyhovovat a tak velké ještě nejsou.
Kdyby bylo ovládání v rukavících a spol. prioritou, tak Olympus Tough s TAP control to jistí: http://www.youtube.com/watch?v=YrwPYlhV7JA (je to ukázané někde kolem 6. minuty). Ale netuším, jestli by to v reálu používala (to je asi na jiné rukavice), navíc nemyslím, že by tyhle foťáky byly hvězdami co do kvality výstupu a hlavně bys zaplatil i to, co asi nepotřebuje (waterproof, shockproof, atd.). Tak to spíš pro zajímavost :) .
Cvičně jsem se podíval ještě po novinkách a byť nemám vůbec představu, jak to fotí, tak Finepix Z30 by u tebe mohl vzbudit značné naděje - je to prťavé, ale zároveň čudlíky vypadají pro přítelkyni jak dělané, viz: http://www.infosyncworld.com/reviews...m-finepix-z30/
http://www.infosyncworld.net/resourc...ix_z30_i02.jpg
Tady je český rychlopopis: http://www.digimanie.cz/art_doc-D36D...700332EFD.html , na megapixelu mají předpokládané naskladnění 5. dubna (cena neznámá, ale tohle drahé nebude).
Taky koukám po něčem podobným a je pravda, že nejvíc se mi líbí Lumixy (ovládáním, kvalitou, parametrama), třeba takovej TZ4E.
Sony se mi zdají nejhezčí ( T série ), ale už jen to, že papají MemorySticky je hroznej opruz.
Ten Finepix Z30 vypada zajimave a mrnave a pri tom slusne ovladatelne, diky tem relativne velikym tlacitkum :)
Ja uz bych vybral Panasonic Lumix ZS3 (tedy jak jsem nasel) pro Evropu Lumix DMC-TZ7, je mooooc peknej a moc uzitecnej, na kompakt tehle rozmeru rozsah ohnisek 25 - 300mm !!! (to by se ji taky siklo, pokud bude i pri tomhle teleohnisku vystup pouzitelnej) a dalsi spousta vychytavek, bohuzel to vyvazuje startovaci cenou nekde kolem 11 kkc, coz je taky dost. (ikdyz je oduvodnitelna, diky funkcim a asi i kvalite, akorat musim zvazit, zda to neni prilis luxusni zalezitost, na obcasne foceni)
Zase v te cervene by to urcite byla u pritelkyne laska na prvni pohled, jelikoz ma stejne barevnej notas :) :)
přítelkyně má Panasonika (tuším FZ5, či tak nějak) a je maximálně spokojená...
tiktak: TZek už bylo hodně, neměl by být problém koupit některý ze starších modelů. Tuším, že budou mít menší rozsah zoomu, ne tak široký krátký konec a AVCHD mají také jen asi poslední dvě generace.
Citace:
Původně odeslal
jan555
na sk pixmanii je uvedena cena 180E
Tak jen pro pripadne zajemce o podobny maly slusne fotici kompakt - pritelknyne mela narozky, takze jsem neodolal a koupil ji Panasonic Lumix DMC-TZ7 (jak jinak nez v cervene barve :) ) a tak muzu lehce poreferovat prvni dojmy (ikdyz jsem ho mel v ruce skutecne par desitek minut)
Na velikost fotaku/snimace/objektivu z toho za slusnych svetelnych podminek lezou prekvapive dobre fotky, az tak prakvapive dobre, ze pri vyfoceni nejake svetelne a kompozicne jednoduche sceny mam pri prohlizeni fotky v nativni velikosti dispeje (bez detailniho studia 1:1) problem rozeznat fotku z D90 oproti TZ7)
Plny manual nastaveni mozna zamrzi mne, ale ne mou pritelkyni, jelikoz scenickych rezimu na vyber je tam skutecne mnoho a velmi luxusni system iA (inteligentni automatika) dela prakticky bez zavahani to, co ma - tedy sam vybere optimalni scenicky rezim a nastavi tim padem expozici, tak jak by mela vypadat. Funguje to tez skutecne prekvapive dobre a rychle, behem vteriny se zmeni rezim na jiny, ktery automatika vyhodnoti jako idealni k expozici.
Samozrejmosti je tuhle vychytavku vypnout a exponovat dle rucniho nastaveni.
Potesi v podstate pri jakemkoliv nastaveni moznost nuceneho vypnuti/zapnuti blesku, ve vetsine rezimu se daji rucne nastavovat parametry jako rozliseni, vyvazeni bile, ISO atd..
Vytecny je samostatny tlacitko pro zapnuti zaznamu, nemusi se nikam lezt do menu a neco prenastavovat, proste se jen kdykoliv pri zapnutem fotaku zmackne REC a fotak zacne nahravat video.
Video mne rovnez velmi prekvapilo, jelikoz nebyt 15 minutoveho omezeni, tak muzu klidne rict, ze je to i videokamera, respektive ze kvalita videa je plne srovnatelna s beznymi videokamerami ve stejne cenove hladine jako je cena fotaku (cca. 9 kkc). Vyhodou je moznost plneho zoomu v celem rozsahu 25-300mm v prepoctu, zoomovaci prstenec reaguje pri nahravani videa podstatne pomalejs a ikdyz musi fotak pri zoomu stale preostrovat, dela to vetsinou skutecne briskne a skvele, takze opet pri jednodusich scenach neni problem nahravat video srovnatelne s beznou videokamerou.
Objektiv je na svou velikost a pomerne sileny rozsah (na takoveho prcka) vyborny, snimky lehce ztraceji kontrast a ostrost az nekde ke konci rozsahu, nicmene opet vztazeno k velikosti/cene a pouziti takovehoto fotaku je to myslim opet nadprumer. Naopak nejsirsi konec tech 25mm je myslim velmi slusny a opet nadprumerny (zase vztazeno ke kompaktu tehle velikosti)
Sum do ISO cca. 400-800 slusny, pak uz to jde do kopru, barevny je dost videt, ale vzhledem k velikosti chipu to lze ocekavat. Vinetace - nepozoroval jsem nic zvlastniho, urcite v norme. Chromaticka aberace je trosku viditelna, ale zase bych rekl az nekde na delsim rozsahu a jak pri cem - na klasickem snimku treba vetve proti obloze byla, ale myslim rovnez v norme.
Jak dlouho vydrzi baterka nevim, zatim je "nafoceno" asi 100 snimku a par minut videa, baterka ztratila jednu carku ze tri, nicmene je po uplne prvnim nabiti. (takze ocekavam tech +- 300 snimku asi bez problemu).
Na vyraznejsi nedostatky jsem zatim neprisel, mozna lehne neergonomicky uchop - dan za male rozmery tela, pak bych jeste trosku zpomalil zoomovaci packu pri fotografickem rezimu (na muj vkus jde zoom dost rychle) a mozna prohodil zoomovaci packu s expozicnim tlacitkem za kolecko rezimu - takhle se mi stavalo, ze jsem podvedome mackal to kolecko :)
Jinak pripadnym nerozhodnym zajemcum - jako maly skladny fotak do kapsy na dovolenou ci pro zenskou myslim uplne idealni a urcite pouzitelny.
Rozhodoval jsem se mezi Canonem SX200 a timhle, ale Canon je preci jen trosicku objemnejsi, neumi zoom pri nahravani videa, ale zase ma myslim plne manualni nastaveni. Otazkou je, zda je to u kompaktu tohoto pouziti a velikosti nejaky problem, majitel zrcadlovky asi bude manual hledat, nicmene manzelka/pritelkyne se bez nej urcite obejde a bude spokojena, ze jen macka spoust, nemusi nic moc nastavovat a pres to z toho lezou slusne fotky.