Gigabyte EP45-DS3, nastavení poměru FSB:DDR
Mám tuhle zákl. desku: EP45-DS3 (zbytek sestavy viz. podpis) a absolutně v biosu netušim, kde změnit poměr FSB : DDR, takže si to v lepším případě nastavuje samo, v horším (přetakt) je to 1:1, takže mi RAMky brání v dosažení lepšího výsledku. Mám FSB 450 a násobič 7,5 a nedokážu se dostat vejš (asi ramkama, zvedlý napětí ani kolem 2,2V nepomůže překonat 900MHz na nich). Časování na tom nic nemění. Při FSB 452 už je stroj nestabilní a v 95% případů vůbec nenastartuje a změní si nastavení zpět do normální hodnoty.
Nevíte někdo jak to obejít, manuálně změnit poměr nebo kde a co s tim v biosu udělat?
Re: Gigabyte EP45-DS3, nastavení poměru FSB:DDR
Moc si najprv nete nehľadal, že ? ;)
http://www.xbitlabs.com/articles/mai...p45-ds3_8.html . Potrebuješ zmeniť System Memory Multiplier (SPD).
Good luck :)
Bohužel, net už sem prohlížel, tohle nastavení sem taky už našel, ale ať dám jakoukoliv možnost, tak se nic neděje. Některý fungujou, jiný vůbec.. logicky bych si myslel, že je problém v tom, že sem si měl koupit 1066 ramky, protože teď mi to tu vypisuje při jinejch děličkách nesmyslný čísla kolem 1100MHz na ramku, a to fakt ty 800 nedaj ani s velkym napětim.. Není ještě někde jiná možnost? Vyloženě taková, kde bych zadal hodnotu sám? Místo 1:1 třeba 4:3? Dost by mi to pomohlo a moh bych dál zkoušet, kam až pude FSB. Teploty zatím s accelerem na procáku nejdou přes 60°C při hodinový full zátěži a čipset 40..
Hmm, nejak som predtým nedával úplne pozor :(
Možnosť zníženia násobiteľa pod 2.00 - resp. menšieho než 1:1 nie je.
Ak Ti ten overclock za to stojí, upgraduj RAM za rýchlejšie.
Resp. ak ich máš v konfigurácii 4*1 GB tak skús, či sa len s 2*1GB nedostaneš vyššie. Len aby si nerval zbytočne veľa peňazí do RAM a nakoniec skončil na limite CPU niekde o pár MHz vyššie :confused:
Aha, to mě nenapadlo, že menší nejde.. No to je taky pravda no, že co sem zatim viděl tak bych se stejně asi na vzduchovym chlazeni nedostal o mnoho vejš s frekvencí, vůbec už ne tak, abych to dokázal na nějakym programu poznat! Škoda, že sem to nevěděděl před nákupem, moh sem si připlatit a mít 1066 ramky no, takhle by mi celkem zbytečně zbyly 4GB 800... Tak pro příště už vim:)
No a jinak dík moc, pomohls mi to pochopit, proč mi to nepude, diky:cool:
Citace:
Původně odeslal
Janikbanik
Mám podobný problém. Přes víkend jsem se snažil o taktovaní na E8400 (9*333). Pokud nastavím FSB na 400 (3,6)tak je všechno ok ale okolo 420 a výš po náběhu do Win BSOD na NTFS.sys STOP 0x00000050. Tak jsem jsem si říkal, že CPU nedá takovou frekvenci a snižil jsem násobič na 8*430, ale ani tak to prostě nejde. Pravděpodobně je problém ve vysoké FSB. Zkoušel jsem MCH Frekq. Latch na 400 (333) tak abych eliminoval problem ram (A-Data 2x2GB 1066 DDR2) Bohužel ať dělám co dělám víc to prostě nejede. Víken jsem strávil pročítáním různých návodů, ale nemělo to valný význam.
Díky moc za info.
Konf. EP45-UD3R, C2D E8400, A-Data 2x2GB 1066 DDR, CPU Chladič CM 212