Ubuntu + LILO + ext3 "Kernel panic"
Potrebuji rozchodit lilo na ubuntu 8.04 na fs Ext3. Kdyz tam byl grub tak to makalo v pohode. Mam tam i Windows, ty pres lilo najedou bez problemu. Problem nastane kdyz dam bootovat linux... Zacne bootovani a skonci na hlasce "Kernel panic - not syncing: VFS: Unable to mount root fs. Unknown - block (8,7)"
obsah lilo.conf
Kód:
boot=/dev/sda
prompt
timeout=100
image=/boot/vmlinuz-2.6.24-23-generic
label=linux
root=/dev/sda7
read-only
other = /dev/sda1
label=xp
table = /dev/sda
obsah menu.lst pro grub(co fungoval)
Kód:
title Ubuntu 8.04.2, kernel 2.6.24-23-generic
root (hd0,6)
kernel /boot/vmlinuz-2.6.24-23-generic root=UUID=f7660aa3-65f2-4024-a0f8-b5d508c13fc9 ro quiet splash
initrd /boot/initrd.img-2.6.24-23-generic
quiet
title Microsoft Windows XP Professional
root (hd0,0)
savedefault
makeactive
chainloader +1
Cim to? neco jsem tam zvoral? jo ten lilo.conf jsem psal rucne, liloconfig hodil tuhle hlasku
http://img25.imageshack.us/img25/2042/liloconfig.th.png
Je mozny ze to nejde kvuli tomu..
Re: Ubuntu + LILO + ext3 "Kernel panic"
Pravdepodobne je chyba v ceste k root partitione, tedy /dev/sda7
Na cem mas tu root partitionu, nejaky raid, ci lvm, treba je to neco co lilo neumi.
EDIT: Navic ti tam uplne chybi parametr initrd.
initrd = /boot/initrd.img-2.6.24-23-generic
to /dev/sda7 by melo byt dobre. vlezl jsem do slozky /boot a dal df . a bylo to na /dev/sda7.
Je to nainstalovany na rozdelenym disku na notebooku.
ja myslel ze to initrd je pro grub, jsem to konfiguroval podle knizky "Administrace systemu Linux" a o initrd pisou jen u grubu... Kdyby to bylo tim tak jak nastavim lilo spravne, kdyz me ted nejede linux? lilo.conf zmenim kdyz nabootuju z cd, ale uz nespustim lilo aby prepsal MBR
to je initramdisk, kde mas drivery pro radice a podobny veci. Hadam, ze proto ti to hazi tu chybu (cesta by mela bejt dobre, grub cisluje od 0)
BTW proc lilo?
Mam mit do skoly prezentaci na zavadece OS - LILO, tak to tam chci ukazat jak se to konfiguruje a tak...
Tak ted bude problem to ulozit do MBR... Jak se mam dostat na ten prikaz lilo aby fungoval? kdyz nabootuju z CD, tak to vzdycky hazi naky chyby ze disk neexistuje a tak...
tak uz to maká, musel jsem přeinstalovat linux a dopsat do lilo.conf to initrd a jede to:) Diky
BTW: Kdyz uz jsme u toho, co je to 1st a 2nd stage? Vim ze se to nahrava do MBR, ale co si pod tim mam predstavit...
Dobry uz jsem to nasel http://cs.wikibooks.org/wiki/Start_Linuxu
Citace:
Původně odeslal
Chuck
Mam mit do skoly prezentaci na zavadece OS - LILO, tak to tam chci ukazat jak se to konfiguruje a tak...
Tak ted bude problem to ulozit do MBR... Jak se mam dostat na ten prikaz lilo aby fungoval? kdyz nabootuju z CD, tak to vzdycky hazi naky chyby ze disk neexistuje a tak...
Nj, to mi neco pripomina, vyuka davno absolentnich technologii ...
lilo mi bezi na par strojich uz jen z duvodu, ze "to proste funguje", tak neni duvod se v tom rejpat, ale referovat o lilu ktery si zapisuje konfiguraci do MBR, kdyz tu mame grub kterej si ji precte z konfiguraku ...
Mimochodem, na boot je v obou pripadech lepsi mit samostatnou partisnu a mit na ni jen ext2. Je to spolehlivejsi.