Jaký SW na správu sítě + NAT?
Zdravím,
mám malou síť, která momentálně funguje takto: www > router > fileserver (win2008server) + další počítače.
Probém je v tom, že celou síť, která je Gib, brzdí 100Mbit router a gigové routery se nedělají (proč?). Gigové jsou jen switche a ty mi nepomůžou, neb potřebuju minimálně směrovat porty (NAT).
Napadlo mě tedy, že bych celý router vynechal a do fileserveru přikoupil další gigové síťovky a udělal z něj tedy i router. Pak by celá síť měla fungovat na gigabitu, jest tomu tak?
A teď dotaz: potřeboval bych nějaký sw na komplexní správu síťovek na serveru. Tedy něco, kde bych nastavil která síťovka je pro přístup k netu, na které další síťovky net pustit a jaké porty bych na konkrétní síťovky pouštěl a ideálně s vestavěným firewallem.
Má s tímto někdo zkušenosti? Případně existuje nějaké elegantnější řešení, než koupě x síťovek?
Díky za pomoc
Re: Jaký SW na správu sítě + NAT?
Pokud router jinak staci, tak bych proste koupil gigovej switch a strcil ho do stavajici toplogie.. tedy:
www > router > switch > fileserver (win2008server) + další počítače.
Nj, ale pak mi nebude fungovat směrování portů na routeru.. Ten switch to zase slepí dohromady ne?
Neslepi. DHCP na routeru bude dal pridelovat IP a routoval, ale vnitrni sit bude GLAN.
Ja jsem sousedovi porizoval Linksys WRVS4400N Wireless-N Gigabit VPN Router.
Ale sam jsem doma poridil jen GLAN switch, protoze stavajici Wi-Fi router s VoIP bych tezko nahrazoval.
Jo táák...takže předpokládám, že bude fungovat i NAT?
jiste, stejne jako bys to mel pichnute do routeru
Na dekovani tu mame karmu ;-)