Hledám velmi nenáročný operační systém
Ahojte všichni, mám doma starý počítač (nějaký athlon 800Mhz) a potřeboval bych ho zprovoznit jen natolik, aby si na něm otec mohl prohlížet internet - maily, zprávy a tak. Nechtěl bych používat Windows, ale rád bych našel nějakou nenáročnou verzi Linuxu. Mohli by jste mi poradit?
Re: Hledám velmi nenáročný operační systém
ja myslim ze je to jedno, zalezi pak na volbe grafickeho prostredi nebo jak se tomu nadava - myslim tim Gnome/Kde/atd... ale ani jedno jmenovane bych na slaby pocitac nezvolil
Záleží kolik to má paměti, ale 800MHz už je docela použitelná rychlost, tam by mělo chodit kdeco.
Já provozoval dlouhou dobu na starém notebooku s 512mega ram a 800megovým cpu Debiana s fluxboxem a šlapalo to slušně, pokud jsem od toho nechtěl moc...třeba Youtube :) Jinak, KDE3 na tom taky jede, a řekl bych celkem obstojně. Ale jak tu už někdo psal, záleží silně na tom, kolik to má ram...
Rozhodně něco s XFCE nebo podobným prostředím - tedy např. xubuntu.
já jsem před asi 4 lety provozoval krátce celeron400+128mb ram s mandrivou s fluxboxem a icewm. pokud máš víc paměti, řekněme alespoň 384MB (aby se disk nezbláznil), věřím že tato metoda bude fungovat i dnes. ale jinak také doporučuji nejdříve zkusit xubuntu. je to malý plnohodnotný systém.
Perfektní, díky za nápady. Ještě se musím zeptat, jestli když budu používat Xubuntu nebo DSL, je nutné taky použít nějaký antivir? Jsem zatím Linux lama a nemám s tím zkušenosti, ale kámoš říkal něco v tom smyslu, že na Linux (on používá Ubuntu) moc virů neexistuje a když, tak rychle vychází nějaké záplaty, takže serfování po netu je tím pádem bezpečné i bez antiviu.
Matio: No, dá se to tak říct, mj. to možná bude taky souviset s tím, že linux je stále poměrně velice málo rozšířený (v porovnání s Widlema) a tak se moc nevyplatí na to viry psát, protože u Win máš daleko větší "potenciální trh"... Takže ano, na Linuxu se dá v pohodě fungovat bez antiviru :-)
fluxbox jsem mel ted na notasu a prisel mi v nekterych operacich narocnejsi nez gnome - napr. prepinani ploch :( xfce vladne!
No tak nakonec to vypadá, že to bude složitější, než jsem myslel.. Stáhnul jsem si DamnSmallLinux - soubor dsl-4.4.7-syslinux.iso a ten jako obraz CD obsahuje dva adresáře: KNOPPIX , lost+found (prázdný) a jeden soubor: index.html . Netuším jak z tohoto udělat instalační CD a už vůbec ne, jak z něj dostat systém na HDD holého počítače. Když to jen vypálím na CD, tak se z toho systém automaticky po POSTu přeci nespustí ne? Našel jsem si několik návodů na instalaci DSL na internetu, ale mám pocit, že každý z nich popisuje něco úplně jiného. Já vím, že by někdo mohl namítnout, že jsem líný hledat a zkoušet, ale já jsem fakt v koncích, mohli by jste mi prosím ještě poradit?
Normálně to iso vypal na placku a nabootuj z toho ;). Všechny instalačky OS jsou bootovatelný, buď to spustí instalátor (jako to dělaj wokna) nebo přímo live verzi daného OS.
Ak to ma >128MB RAM, tak to nie je slaby stroj na Linux. Nainstaluj si nieco s KDE 3.5.
No tak jsem zkoušel nainstalovat Linux Ubuntu na bráchův počítač (P4 2,5GHz, 2GB Ram) z disku USB. Postupoval jsem přesně podle návodu z internetu. Pomocí programu Unetbootin a ISO obrazu Ubuntu 8.10 se mi podařilo připravit USB bootovací flashdisk a nastavil na počítači bootování z tohoto disku. Brácha tam měl nainstalované Windows XP a tak si říkám: Ok, nechám Linuxem rozdělit disk (160GB) na dvě stejné půlky a nechám tam prozatím oba systémy - Linux to umožňuje. Po POSTu začal bootovat flash disk a tak si říkám paráda, jede to. Disk jsem rozdělil a na dotaz instalátoru jsem odsouhlasil oba systémy s tím, že bude možné zvolit, který se načte. Instalace jinak proběhla v pořádku, včetně stahování doplňků z českého serveru během instalace a došlo na restart...
Po restartu začaly bez jakýchkoliv okolků z vesela nabíhat Windowsy a já čučím, kde je Linux. Nikde. Kromě toho, že ve Windows se mi harddisk zmenšil o polovinu na 80 GB se nezměnilo vůbec nic. Dokonce už ani nestartuje systém z disku USB, když ho tam po restartu nechám. WTF? :eek:
Cca. 3 hodiny času + 80GB z HDD v pytli... No Linux je vtipný systém. Už vím, proč ho skoro nikdo nechce (= proč je tak málo rozšířený). :neutral:
Myslim ze bude lepsi, kdyz tam prece jen das windows ;) Mam pocit ze bys casem narazil na vetsi problemy nez jak bootovat z usb, takze pokud to chces pouzivat a ne si s tim jen hrat, vykasli se zatim na linux.
silenec: to je teda rada...
matio: zřejmě jsi udělal někde chybu, osobně to tipuji buď že jsi vybral nesprávný cíl instalace (místo volné partition na HD jsi vybral třeba flashku, proto nebootuje?), nebo nenainstalovaný (špatně nainstalovaný) bootloader.
Doporučuji
1. oprostit se od bootování z flashky, je to sice pěkné, ale není to idiotenfest.
2. stáhni si tedy ISO Ubuntu, napal na CD/DVD a bootuj z toho
3. po nabootování prověř, co máš na disku za partition a co na nich (např. pomocí gparted - to spustíš tak, že stiskneš Alt F2 pro dialog spustit a zadáš příkaz gksu gparted)
4. pokud máš systém nainstalovaný a chybí zavaděč, třeba ho nainstalovat... pro tebe bude možná jednodušší systém nainstalovat znovu ;)
Jinak instalace ubuntu není na 3 hodiny, určitě ne na takovým stroji jako píšeš - to je tak max na 20 minut.
Citace:
Původně odeslal
silenec
Myslim ze bude lepsi, kdyz tam prece jen das windows ;) Mam pocit ze bys casem narazil na vetsi problemy nez jak bootovat z usb, takze pokud to chces pouzivat a ne si s tim jen hrat, vykasli se zatim na linux.
Naprosty souhlas vzhledem k puvodnimu prispevku autora. Zadny system neni click & run a uz vubec ne blbuvzdorny a kdyz si nekdo nepohlida ani bootovani, nema to pak smysl ;)
Martz ma samozrejme pravdu, ale zakladni otazka tady je: co od toho ocekavam?
Marty, díky za radu a pokusím se to udělat tak jak říkáš. Budu si dávat větší bacha na to co dělám. Jsem opravdu zatím Linuxem nepolíbený, ale mám chuť se do toho trochu dostat a snad to půjde. Když se ocitnu zase ve slepé ulici, jsem rád, že existuje možnost, na koho se obrátit pro radu.
Silenec a Gargamel, taky díky za rady. A taky za důkaz toho, že ta povídačka o tom, že "učený z nebe nespadl" je opravdu blbost ;)
Musis si hlavne uvedomit, ze instalace dualboot rozhodne nepatri mezi BFU frienly akce, ostatne widle ti neco takovyho vubec neumozni a proste natvrdo prepisou MBR (maximalne ti dovoli nastartovat starsi widle).
Pokud budes specialne ubuntu instalovat na cistej komp jako primarni a jediny OS, je to temer oneclick instalace.
Jinak pokud jde o boot, da se to rucne zhruba tak, ze do shellu napises nejspis grub-install /dev/sda (predpoklada ze uz existuje spravny konfigurak) a on se zapise do MBR prvniho disku. Kdyby ti nastartoval tux a nemel si moznost startit widle, pak je to easy, asi 3 radky textu.