-
reklamace do 6 mesicu, cekani 30 dnu?
zdravim panove,
zjednodusene - kupoval jsem vyrobek, pri motazi u firmy doporucene prodejcem zjistili, ze je vadny => spatne udelany plosak od vyroby... nekomu ukapnul cin.
vada se projevila do 6 mesicu od datumu koupe, tudiz jsem to zaslal z5 na reklamaci a zadal jsem o vymenu. dnes jsem tam volal, ze kdy asi budou posilat novy kus, bylo mi vsak receno, ze to posilaji dal na reklamaci k ich dodavateli a ze to bude vyreseno za cca 3-4 tydny, ze do 30 dnu by to meli stihnout.
imho, tohle se mi docela nelibi, auto rozdelane, zdrzuje me to, byl jsem za to, ze pri vade do 6 mesicu je prodejce povinen resit situaci bezodkladne, coz 30 dnu neni ok dle meho nazoru.
rad bych dostal urychlene novy kus (vymena) nebo odkoupeni od kupni smlouvy (a kupim to rychle jinde). prolezal jsem ted faq & §, ale nikde jsem k tomu nic nenasel. muzete mi prosim poradit jestli je nejaky § na reseni me situace?
dekuji
-
Re: reklamace do 6 mesicu, cekani 30 dnu?
-
Citace:
Původně odeslal
Gladi
jj, dnes bych dostal oceneni slepys:) dik
-
panove, ma tohle hlavu a patu? dekuji
adresa prodejce
V Brně dne 20.2.2009
Výzva k odstranění vady
Vážení,
dne 06.11.2008 jsem s Vámi, tedy s PRODEJCE , uzavřel kupní smlouvu (dále jen „Kupní smlouva“), kterou jsem od Vás koupil XXXXXX, číslo faktury XXXXXXX (dále jen „Předmět koupě“). Předmět koupě jsem převzal dne 7.11.2008.
Dne 12.02.2009 bylo zjišteno, počas montáže u Vámi doporučené firmy XXXXXX, že Předmět koupě je vadný, nefunkční.
Vzhledem k výše uvedenému jsem Vás dne 13.2.2009 žádal o výmenu Předmětu koupě v souladu § 616 odst.4 občanského zákoníku a § 616 odst.3 občanského zákoníku a zároveň jsem Vám zaslal Předmět koupě.
Dne 19.2.2009 jsem se telefonicky dotázal na rešení reklamace. Bylo mi sděleno, že reklamaci jste přijali a že samotná reklamace potrvá odhadem približně 3 týdny.
Na základe § 616 odst.3 občanského zákoníku trvám na bezodkladném řešení reklamace do 3 pracovních dnů od přijetí tohoto dopisu. V opačném případe uplatňuji své právo v zmysle § 616 odst.3 občanského zákoníku a od Kupní smlouvy odstupuji. V tom případe žádam částku 5414,- Kč poukázat obratem na číslo úču XXXXXXXXX/XXXX.
S pozdravem
-
mno, dopis zaslan jiz docela davno (doporucene s dodejkou), na ucte stale nic... nejake nakopnuti jak dal postupovat? coi? exekuce pohledavky?
-
Začnu takhle - rozhodně stojím na tvé straně a držím palce k brzkému vyřízení, ALE kde jsi vzal, že na výměnu mají 3 dny ?
Pokud se objeví vada do 6ti měsíců od koupě produktu znamená pouze to že ty jakož to zákazník máš právo volby "výměna nebo oprava" (je-li to možné). Pokud se vada projeví po 6ti mesících - záleží na obchodníkovi jak bude řešit reklamaci....
Každopádně ta věta "bez zbytečného odkladu" není nikde určena čísly: "kolik dní, hodin, týdnů... atd."
Čili fakticky pak platí pouze zákonem stanovená lhůta 30ti dnů.
Setkal jsem se s tím že mi obchodník vyměnil zboží kus za kus ale pouze do 14ti dnů od koupě, ovšem to tvuj případ není...
Domnívám se tedy že zde platí klasická 30ti denní reklamační lhůta, kterou by obchodník bez zbytečného odkladu měl vyřídit (jenže dokaž mu, že to záměrně zdržuje).
No jsem zvědav na reakci firmy...
-
Ale je, "bez zbytecnetho odkladu, nejdele do tri dnu" (volna citace). To je termin, do kdy prodejce MUSI rozhodnout, zda a jak bude reklamace resena.
30dnu ma pak na pripadnou opravu, rozhodne ne na vraceni penez, ani na posouzeni reklamace (napr v zadnem pripade nemuze po 30ti dnech rict, ze vyrobek ma mechanickou vadu kterou si zpusobil uzivatel).
-
nj, do tri dnu, ale kdyz clovek potrebuje vyjadreni autorizovaneho servisu (diagnostika stroje), jestli se opravdu jedna o zavadu nebo jestli je to v nejakych normach atd..., to se do 3 dnu stiha opravdu jen tezko
ten zakon totiz nemysli na veci typu vypocetni technika, to je to samy jako kdyz mam ipod, ten se ZASADNE neopravuje, pouze vymenuje...., takze zakaznik muze pokazdy rict ze chce penize nazpet, kdyz je to neopravitelna vada (ona opravitelna je, ale oprava se totalne nevyplati a vymena je casove/financne daleko rychlejsi)
-
imho, uz pri reklamaci jsem psal, ze zadam o VYMENU veci (aby jsem nemusel cekat na opravu), na co mam dle zakona narok (reklamace do 6 mesicu od datu koupe). nakolik maji dany typ vyrobku skladem (staci se podivat na eshop) a na zaklade telefonatu, kde mi sdelil, ze to bude posilat na opravu (v rozpore s mojim zakonnym pozadavkem), jsem napsal druhy dopis, kde jsem urcil nejakou rozumnu lhutu (3 prac dni, navic to jiz v dobe obdrzeni dopisu meli cca 14 dnu... co na vymenu je vic nez dost). myslim, ze jsem postupoval v mezich zakonnych naroku a slusnosti (zadne nerealne pozadavky, proste mam pocit, ze jsem jednal rozumne) a reakce firmy nulova, coz myslim neni ok.
vysledek je takovy, ze rad bych to resil tak, aby si to firma poradne zapamatovala a u dalsiho zakaznika s podobnym problemem postupovala koretkne.
-
jeste dotaz - dle zakona prodejce musi do tri dnu rozhodnut o raklamaci (prijma, neprijma)... kdyz clovek pozaduje vymenu veci dle zakona, ma pak prodejce na to nejaky casovy limit? resp je to nekde nejak specifikovano?
-
Citace:
Původně odeslal
paik
nj, do tri dnu, ale kdyz clovek potrebuje vyjadreni autorizovaneho servisu (diagnostika stroje), jestli se opravdu jedna o zavadu nebo jestli je to v nejakych normach atd..., to se do 3 dnu stiha opravdu jen tezko
ten zakon totiz nemysli na veci typu vypocetni technika, to je to samy jako kdyz mam ipod, ten se ZASADNE neopravuje, pouze vymenuje...., takze zakaznik muze pokazdy rict ze chce penize nazpet, kdyz je to neopravitelna vada (ona opravitelna je, ale oprava se totalne nevyplati a vymena je casove/financne daleko rychlejsi)
To je problem prodejce, dle toho sameho zakona musi byt na prodejnach/pobockach po celou oteviraci dobu pritomen clovek schopny toto vyhodnotit. Alternativne muzes zakaznika odkazat primo na autorizovany servis (pomoci reklamacniho radu napr), ovsem ten nesmi byt dal nez tvoje pobocka (rekneme ze tady by slo o desitky km).
Uz vubec nemluve o tom, ze tak jako tak, pokud zakaznikovi primo na miste nereknes "tady to ma ulomene XYZ", tak ti zakaznik nasledne rekne "ale to ste znicili vy".
-
no jasny, ale pokud je neco ulomene napr. uvnitr tela notebooku, to se pak tezko dokazuje, jedine to do tech tri dnu rozebrat, nafotit a vratit mu to s negativnim vyjadrenim.
samozrejme tim nechci nijak apelovat na machera, postupoval zcela v souladu se zakonem
jen tvrdim, ze zakaznik ma az moc vyhod (samozrejme se drzim toho, ze by ty zakony mel kazdy dodrzovat, ne ty ruzne klicky datartu apodobnych)
-
tak panove, zajimave jednani prodejce
vyrobek mi zaslal z5 16.3, tzn posledni den reklamace, navic ho nevymenil za novy kus, ale zaslal mi z5 muj puvodni po servisni oprave (pozadoval jsem vymenu dle zakona nebo vraceni penez)... a perlicka na zaver, chyby tomu kabel z baleni
docela me to nasralo a minim to resit dal, poradite jak postupovat? predpokladam, ze zaslat mu to z5 + k tomu pruvodni dopis... co v tom dopise napsat?
edit: me dorazil 17.3, prevzal jsem dnes, tzn 18.3
-
Poslat zpet, odcitovat § zakona, kopii reklamacniho protokolu kde predpokladam mas napsano ze si to chtel vymenit + upozornit, ze timto neni reklamace vyresena v zakone lhute => mas narok na vraceni penez (okamzite) + samo ze vyrobek neni kompletni.
-
Citace:
Původně odeslal
Jezevec
Poslat zpet, odcitovat § zakona, kopii reklamacniho protokolu kde predpokladam mas napsano ze si to chtel vymenit + upozornit, ze timto neni reklamace vyresena v zakone lhute => mas narok na vraceni penez (okamzite) + samo ze vyrobek neni kompletni.
presne, jen doplnim, ze by k tomu melo byt pripojeno i tvoje odstoupeni od smlouvy.
-
tak, konecne jsem se po zapale plic k tomuto opet dostal... staci tohle? dekuji za komentar
XXX
V Brně dne 14.4.2009
Odstoupení od kupní smlouvy
Vážení,
dne 06.11.2008 jsem s Vámi, tedy s XXX , uzavřel kupní smlouvu (dále jen „Kupní smlouva“), kterou jsem od Vás koupil TS GPS, číslo faktury XXX (dále jen „Předmět koupě“). Předmět koupě jsem převzal dne 7.11.2008.
Dne 12.02.2009 bylo zjištěno, v průběhu montáže u Vámi doporučené firmy Hani Baloush, že Předmět koupě je vadný, nefunkční.
Vzhledem k výše uvedenému jsem Vás dne 13.2.2009 žádal o výměnu Předmětu koupě v souladu § 616 odst. 4 občanského zákoníku a § 616 odst. 3 občanského zákoníku a zároveň jsem Vám zaslal Předmět koupě.
Dne 19.2.2009 jsem se telefonicky dotázal na řešení reklamace. Bylo mi sděleno, že reklamaci jste přijali a že samotná reklamace potrvá odhadem přibližně 3 týdny.
Dne 20.2.2009 jsem písemně na základě § 616 odst. 3 občanského zákoníku trval na bezodkladném řešení reklamace – výměna předmětu koupě. V opačném případě jsem uplatňoval své právo v smyslu § 616 odst. 3 občanského zákoníku a žádal jsem odstoupení od Kupní smlouvy.
Dne 16.3.2009 jste mi zaslali předmět koupě po servisní opravě (v příloze kopie servisního protokolu o opravě). Zásilku jsem obdržel 18.3.2009.
Nakolik jsem požadoval výměnu předmětu koupě nebo odstoupení od Kupní smlouvy, a Vy jste provedl opravu výrobku, nebyla reklamace vyřešena v zákonem stanovené lhůtě. Na základě toho od Kupní smlouvy odstupuji a zasílám Předmět koupě. Částku 5414,- Kč žádám poukázat obratem na číslo účtu XXX.
S pozdravem
2 fakta ve tvůj prospěch !
- do 6ti měsíců si můžeš vybrat zdali vyměnit nebo opravit (dals jim jasně najevo že požaduješ "výměnu" !
- nedodržení zákonné lhůty na reklamaci 30 dní
stůj si za svým - a držím palce !
-
a oprav si ty chyby v dopise, at to nejak vypada...
-
Citace:
Původně odeslal
paik
a oprav si ty chyby v dopise, at to nejak vypada...
hotovo, snad je to jiz ok (nejsem cech, tak kdyz mi to snad prominete:)
-
v pohode :) tak hodne stesti (i kdyz stesti by s tim nemelo mit co do cineni, tady je to velice jasny)