Lze toto nahradit vystupem zvukovky?
Nasel jsem schehma elektronickeho odstranovace vodniho kamene.
(http://paja-trb.unas.cz/elektronika/...dni_kamen.html)
Zjednodusene popsano - je to v podstate civka namotana kolem trubky s vodou, ve ktere je stridave pole o frekvenci radove v kHz, a to meni fyz. vlastnosti castic vodniho kamene.-ty se pak neusazuji, takze voda je sice stejne tvrda-ma stejne slozeni, ale kamen se nedela.
Vychozi body:
1/ jako softwarova hlava jsem samozrejme linej to bastlit (navic by mi to moc neslo, nejsem na to ani 2x sikovnej, ani vybavenej).
2/ doma bezi permanentne pc s linuxem.
3/ V uvedenem navodu se pise, ze lze otestovat pripojenim vystupu na sluchatka.
==> Napad:
Slo by to zarizeni nahradit prave zvukovkou? stahnout/napsat soft, ktery bude generovat signal je pro me mnohem snazsi, nez to bastlit.
Problemy ktere me ted napadaji:
1/ utahne to vykonove ta zvukovka? Neshori ji vystupni cleny? A kdyz ne, bude to mit dostatecny vykon i bez zesilovace? Pokud by slo o vykon, pomuze mi vybastlit stary bezceny repracky se zesilovacem, misto jejich menice napojit tu civku? Zvukovka by byla nejaky onboard ac97, ktery tam tusim je, pokud ne, tak cokoliv bych za pivo sehnal do pci slotu :)
2/ PC je daleko (cca 10 metru) od vhodneho mista, kdyz tam natahnu utp kabel, nebude vetsina imepance uz v kabelu, a tim padem vetsina vykonu mizet tamtez? Opet- resily by to ty vykuchany repraky az na miste? zasuvka s 230V tam je.
Otazka:
3/ jestli jsem to dobre chapu, z uvedeneho zarizeni lezou obdelniky?
Re: Lze toto nahradit vystupem zvukovky?
Samotná zvukovka to neutáhne,jedině nějakej starší model SB s vestavěným zesilovačem.Ty vykuchaný repráky by to zvládli,podle toho zapojení je potřebný výkon asi 1W,a to by ty repráčky mohly dát.UTP kabel určitě né,po 10m by se veškerý výkon stratil v něm,to raději dvoulinku s průřezem min 1.5mm/2.Poleze z toho lehce zakulacený obdelník.
Fajn, diky, podivam se po nakym tlustokabelu.. :) Ted uz jen, jestli to bude fungovat. Po netu jsem nasel hodne rozporuplne informace.
Se zařízením pracující na stejném principu jsem se setkal (teda pouze s elektronikou bez koncového stupně - asi cívky, nevím, co tam se tam zapojovalo), a co jsem slyšel, tak funkčnost teda moc ani ne... Byl tam rozdíl v tom, že impulsy byly generované procesorem, frekvence se měnila nějákým algoritmem zhruba od 1 do 5Khz (odhadem), na výstupu nějáký výkonový tranzistor a spínalo se napětí 20V - obdélník, nebo špice.
Jinak s tou zvukovkou je to zajímavý nápad, s nějákým integrovaným zesilovačem z bedýnek by to mělo fungovat.
A ten algoritmus si nevzpominas? Byla tam treba nejaka zpetna vazba na prutok vody?
Citace:
Původně odeslal
KtK
A ten algoritmus si nevzpominas? Byla tam treba nejaka zpetna vazba na prutok vody?
Ne ne (špatně jsem to napsal), to jsem myslel tak, že bylo na výběr z několika módů, v každém se frekvence něják periodicky měnila, nebo se měnila střída, nebo kombinace něčeho takového (frekvenční modulace?). A na výběr bylo ještě mezi obdelníkem, nebo impulsama. Žádná zpětná vazba tam nebyla.
Takové řešení by mohlo být účinější, než stabilní frekvence, jako je v tvém zapojení.
Ještě je tu jeden problém. Takový bedničkový ~2W zesilovač na výstupu určitě nebude mít 12V, ale spíš tak 2-3V (?), otázka je, jestli to bude stačit, když v zapojení spínají 12V. Mají tam zase dost velké hodnoty sériových odporů na výstupu, tak ty, kdyby se daly menší (na výstup zesilovače), tak by to snad šlo.
Vidim dobre na vystupu 100Ohm odpor + 10kOhm trimr?
Ja si to asi predstavuju moc trivialne.. misto samotneho repraku dat jen tu civecku s 11 zavity, to by asi ten zesilovac v reprackach shorel, co? Takze do serie odpor... ? kolik asi?
Stridat frekvence to je ten nejmensi problem.
Podivej se,kolik ohmů měl původní reprák a dej tam o něco větší odpor.