Antarctica 2009: What Worked – What Didn't
Antarctica 2009: What Worked – What Didn't
Docela zajímavý článek o tom, jak se různá fototechnika chovala v chladných podmínkách.
Ve stručnosti - odešlo (nebo nefungovalo) větší množství těl od Canonu (6 kusů 5D MkII, nějaké 1Ds MkIII a 1D MkIII), jeden objektiv od Nikonu, jedno tělo Hasselblad, jeden kompakt Canon G9.
Fungovalo bez chyby: Těla a objektivy Sony, těla Nikon, objektivy Sigma, kompakty Canon G10.
Citace:
The top LCD on a 5D MKII spontaneously cracked; Another 5D MKII had a jambed on lens caused by a loose screw, a 1Ds MKIII reported intermittent problems; a 1D MKIII kept reporting Error 99; two Canon G9's failed.
The largest group of failures through were among the Canon 5D MKIIs. Of the 26 samples of this camera onboard, one quarter (six) failed at one time or another, and while three recovered, the other three never did.
Další detaily v článku:
http://www.luminous-landscape.com/es...9-worked.shtml
Re: Antarctica 2009: What Worked – What Didn't
Uz zase? Jeste nedavno jsem cetl v podstate stejne vysledky z predchozich expedici. Z clanku vyplyva, ze se nikdo nepozastavil nad moznosti kondenzace vlhkosti uvnitr tela vlivem rozdilu teplot, vsichni se zamerili jen na vodotesnost vnejsiho plaste (tela). Nekteri lide jsou nepoucitelni...
Ke kondenzaci může teoreticky dojít v každém těle, které není kompletně vzduchotěsné a vyplněné suchým plynem. Jenže jak je vidět, některá těla s tím neměla problém...
Jako laik bych od drahého profesionálního těla čekal větší výdrž, než od mainstreamových kompaktů, ale z těch výsledků je patrné, že bych se mýlil...
Citace:
Původně odeslal
no-X
Jako laik bych od drahého profesionálního těla čekal větší výdrž, než od mainstreamových kompaktů, ale z těch výsledků je patrné, že bych se mýlil...
Canon z pochopitelnych duvodu garantuje i u 1D rady provozni teploty jen do nuly ;)
Jeste uvaha - protoze mam porad problemy se spinou na cipu, ktera se neda ofouknout ani setrit steteckem (je proste prilepena, pripecena ?), napadlo me, jestli to neni prave rozdilem teplot- sklo se orosi a spina pekne zaschne. Druha vec je zahrivani cipu.
Dost smutná statistika vzhledem k:
Citace:
Původně odeslal Luminous Landscape
Temperatures were moderate, ranging from about +2C to -3C during our two weeks at the Peninsula.
Tohle není vůbec nic, být tam zima, tak by vypadal report asi hodně jinak. Stačilo těch -10C až -15C u nás na to, aby začaly problémy, konkrétně např. Sigmy s HSM neostří.
Citace:
Původně odeslal
jan555
Tohle není vůbec nic, být tam zima, tak by vypadal report asi hodně jinak. Stačilo těch -10C až -15C u nás na to, aby začaly problémy, konkrétně např. Sigmy s HSM neostří.
Asi mne to potkalo taky, (S10-20 s HSM v mrazu ve vodorovne poloze nechtela ostrit) je nekde vic takovych informaci - zkusenosti, ze Sigmy lidem nefungovali?
preco prestanu tie hsm sigmy ostrit? zamrzne im mazivo? ...ja mam skusenost len s nikon d50 + nikkor 18-70 af-s na rally vsetin z pred par rokov. bolo tam -5 az -10 a vsetko fungovalo bez problemov. len objektiv zacal asi po styroch hodinach piskat pri ostreni. po zohriati piskat prestal a fungoval bez problemov dalej.
A co takove stabilizatory, u tech to musi byt jeste vic o hubu.
Citace:
Původně odeslal
Carlos
je nekde vic takovych informaci - zkusenosti, ze Sigmy lidem nefungovali?
Četl jsem to po víc fórech i slyšel od jednoho známého, myslím, že častý výskyt se dá předpokládat od nějakých -10C a nejvíckrát jsem to viděl ve spojení se Sigmou 70-200/2.8 (což ovšem nic neznamená). Čím je to způsobené, to netuším ...
Koho to zajímá, tak pročtěte forum na LL, je toho tam opravdu hodně o téhle akci a tom, co se "povedlo" Canonu s 5D MkII. Pokud jsem dobře pochopil (nečetl jsem všechno), tak je ten foťák fakt děravý, odcházely jen vzdušnou vlhkostí, několik jich mělo zkratované spouště, Err chyby, atd. Pár copy/paste:
Citace:
Původně odeslal LL
I believed that the temperature shift between outside & inside that day was slight enough not to worry about condensation and interestingly, the temperature extremes were quite modest: from a mild +5 C to normal inside +20 C.
Citace:
Původně odeslal LL
Precautions were taken against rain & moisture that were reasonable – but to no avail. In fact, two of the 5Dii's that died were used inside waterproof Kata bags – and they died within a minute of each other out on location.
Ovšem platí tahle poznámka:
Citace:
Původně odeslal LL
The camera is certainly not waterproof. Canon says just that in the manual. But it would be good if it were moisture–proof or even resistant. It does not appear to be.
Jsou tam mnohastránkové thready o technice a právě o 5D MkII.
Citace:
Původně odeslal
jan555
Pokud jsem dobře pochopil (nečetl jsem všechno), tak je ten foťák fakt děravý,...
Pokud nekdo tvrdi, ze 5D mkII je deravy, nemel asi v ruce stare 5Dcko, kde uvnitr byva hodne slusny pruvan.
Chápem že 5D MarkII nie je profi telo, ale za tie prachy by som už očakával že trocha zlého počasia mu neuškodí. Keď si spočítam že koľko krát som fotil s D70 v daždi, a koľko krát sa moja D70 aj D700-ka kúpala v snehu, tak by som majiteľom Canonu nechcel byť, lebo by som už museľ vystriedal minimálne poltucet foťákov...
Citace:
Původně odeslal
Gargamel
Pokud nekdo tvrdi, ze 5D mkII je deravy, nemel asi v ruce stare 5Dcko, kde uvnitr byva hodne slusny pruvan.
Jj, původní 5Dčko je fakt slabé, horší je, že v ruce působí MkII rozhodně lépe, bohužel to ale s reálnou odolností zřejmě nemá co dělat :( .
Citace:
Původně odeslal
shelll
preco prestanu tie hsm sigmy ostrit? zamrzne im mazivo?
Tak potkal jsem následující, to zní jako důvod:
Citace:
Původně odeslal grafika.cz
problém je v zatuhnutní vazeliny na šneku při nízké teplotě