Podpeti v rozvodne siti (vyber zdroje)
Ahoj vsem,
doma mam podpeti v siti, je to zhruba 190V-210V.
muj stavajici zdroj Chieftec HPC-360-202 (360W) AC input 230V, pri hrani slozitejsich her ve zdroji vrci a evidentne nestiha, hra se trha... Jelikoz mam pc zapojene pres zarizeni Back-UPS od APC tak pri provozu na baterie jde do PC zdroje cca 230V a hra se netrha(trha se podstatne mene)...
z toho usuzuju ze Chieftec nestiha jiz pri mensim napeti na vstupu, zvysenou zatez zpusobenou odberem graficke karty, nebo i procesorem...
Moje sestava: Athlon XP @ 2,2GHz, 2GB RAM, 2x disk, 7600GS, 1x dvd-+rw, 5.1 live... Chieftec HPC-360-202 (360W) ma na 12V vetvi max 17A podle cedulky....
Myslite ze kdybych pouzil zdroj Enermax PRO82+ 385W, u ktereho je uvadeno ze je urceny na provoz v sitich kde je 100V-240V, mohl zvladat s prehledem?
(pripadne i nejake dalsi rady, zkusenosti uvitam)
Dekuji
Re: Podpeti v rozvodne siti (vyber zdroje)
Pokud by zdroj nestihal, tak se ti to projevi tak, ze bude system nestabilni. Budou se objevovat BSOD, bude se zasekavat. Pokles fps je hodne nepravdepodobny.
A co se tyce UPS tak bych rekl, ze se jedna o placebo efekt.
Jinak ten enermax je dobry zdroj a sestavu ti v pohode utahne.
Taky si nemyslím, že kolísání FPS je způsobené napětím v síti.
Kolísání napětí v síti by se projevilo právě viz výše a nebo spíš samovolnými resety/vypnutím PC.
Jinak kvalitní 360W zdroj, což Chieftec je, je na tvou sestavu dostatečný, sám jsem krmil 350W zdrojem silnější a žravější sestavu (AMD64@2.4, 7950GT) - a to byl obyč eurocase.
Hledal bych problém někde jinde - máš PC stabilní co do procesoru/paměti? Co grafika, nepřehřívá se?
Podle Fraps snizeni FPS se ani neukazuje, jen se hra(NFS Prostreet) trha, takovy zasek na cca 0,25-0,5sec. (kurna snad nebudu vypadat jak idiot) a fraps ukazuje 45, chvilema i 55. a treba NFS Prostreet jsou stejne trhane...
Jestli to funguje jako placebo-efekt, tak je to nejlepsi placebo co sem kdy videl :) prave ze je to dost patrne, ne jen trosku, potvrdila mi to jeste i pritelkyne... (mozna zkusim nahrat video na fotak jestli to bude viditelne)
je mozny ze se mi grafika prehriva, ale podle ExpertTool teplota GPU je max. 62°C co sem se koukal naposled... coz je v norme, ze?
EDIT: napadl me zdroj, protoze kdyz nabootuju napriklad NFS pro street tak ve zdroji zacne vrcet(rezonovat) a trosku i jakoby nejaky cvrcek tam byl zavreny :D , predtim to ve hrach nedelalo, a i ted na "volnobeh" ve Win to nedela tez...
Tak ještě varianta, že ti odchází nějaké součástky - vysychají kondenzátory ve zdroji / na desce. To bzučení by zas odpovídalo tlumivkám...
Asi by nebylo od věci si tedy někde půjčit jiný zdroj a otestovat.
Marty: vyzkousim a dam vedet... diky za rady...
jinak nemyslite ze by vadilo dnesnim zdrojum (enermax atd.) ze misto 230V mam napeti 190V-210V ?
Citace:
Původně odeslal
VikX
jinak nemyslite ze by vadilo dnesnim zdrojum (enermax atd.) ze misto 230V mam napeti 190V-210V ?
To je otázka konstrukce toho zdroje. Jestli se nepletu, tak často bývá pro zdroje auto 110/230V princip takový, že detekuje vstupní napětí a podle toho automaticky přepne režim 110 nebo 230V.
Jestli to funguje u PC zdrojů tak, že ať tam pustíš co tam pustíš od 100 do 250V tak to bude fungovat, opravdu nevím... Ale celkem pochybuju, s ohledem na výkony, které z toho lezou. U nabíječky k mobilu si to dovolit můžeš, u PC zdroje těžko... Ale možná se pletu.
Takze mam castecne vyreseno:)
Diky kamosovi, co mi pujcil Enermax liberty 500W, behalo to o poznani lepe, i na podpeti v siti cca 200V... po lehke uprave el.instalace v byte aby do zasuvek tekla nejsilnejsi faze ( cca. 210-225V) je to bez rozdilu zdali muj soucasny zdroj nebo Enermax 500W beha to stejne...