Re: Môj bastl HDD chladič
Pěkný nápad na zužitkování starých cd-romek a levné vyřešení vibrací disků z domácích zdrojů :)
skvělá inspirace a nezbývá než poděkovat za podělení se o výsledky tvé kreativity :)
Paci sa mi, ze je v tom tvojom rieseni zabezpecena dobra manipulacia s diskom, len ten zaves na gumach ti nerobi problem pri nahodnom vychyleni bedne? (Teda ci nehrozi, ze sa HDD obucha o skrinu pri nejakej nehode).
Skus, prosim Ta, zakryt ramikom predok skrinky a zmeraj teplotu HDD, pripadne aj inych casti PC.
Citace:
Původně odeslal
mixal
Paci sa mi, ze je v tom tvojom rieseni zabezpecena dobra manipulacia s diskom, len ten zaves na gumach ti nerobi problem pri nahodnom vychyleni bedne? (Teda ci nehrozi, ze sa HDD obucha o skrinu pri nejakej nehode).
Skus, prosim Ta, zakryt ramikom predok skrinky a zmeraj teplotu HDD, pripadne aj inych casti PC.
Čo sa týka možného nárazu = obúchania sa dosku o steny, toto nehrozí vďaka tomu, že guma je dosť pevná = tvrdá.
Ono to je vidno aj na jednej z fotiek, keďže celý ten stojan pri namontovanom jednom disku stojí na gumených pásikoch akoby to boli "jeho nohy" :)
Skúšal som aj variantu, kedy bola namontovaná záslepka, ale teplota disku išla tak o 3-5 C hore. Keďže mám bedňu umiestnenú tak, že to tej diery po chýbajúcej záslepke nevidím, tak to prevádzkujem bez tejto záslepky.
Inak by ta asi musel byť pridaný nejaký fan, pretože si viem predstaviť aj teploty disku na 40C, čo sa mi moc nepáči.
Citace:
Původně odeslal
Janikbanik
Čo sa týka možného nárazu = obúchania sa dosku o steny, toto nehrozí vďaka tomu, že guma je dosť pevná = tvrdá.
Ono to je vidno aj na jednej z fotiek, keďže celý ten stojan pri namontovanom jednom disku stojí na gumených pásikoch akoby to boli "jeho nohy" :)
Skúšal som aj variantu, kedy bola namontovaná záslepka, ale teplota disku išla tak o 3-5 C hore. Keďže mám bedňu umiestnenú tak, že to tej diery po chýbajúcej záslepke nevidím, tak to prevádzkujem bez tejto záslepky.
Inak by ta asi musel byť pridaný nejaký fan, pretože si viem predstaviť aj teploty disku na 40C, čo sa mi moc nepáči.
To mi staci, pekny bastl. A tebe K+ :D
Jo, dobrej nápad.:D
Vnuklo mi to taky nápad na drobné vylepšení (navíc mi už chybí pozice pro disky).
Lapl, jsem starší cdromku a vyvrtal 4 dírky (bohužel jedna šejdrem). Vlepil pěnu a připevnil disk. To je vše.....
http://megaupload.cz/mini/200/YFn1.jpghttp://megaupload.cz/mini/200/pw34.jpghttp://megaupload.cz/mini/200/Q132.jpghttp://megaupload.cz/mini/200/5eX3.jpg
Všechno není úplně doladěný. Hlavně kudy budeme nasávat luft, jestli spodem, horem, předem.....jestli dopředu fan, nebo dovnitř vrtulku....
Tu vytrženou vrtulku zvažuju vlepit na strop, nad disk.
Citace:
Původně odeslal
dfpmaster
Jo, dobrej nápad.:D
Vnuklo mi to taky nápad na drobné vylepšení (navíc mi už chybí pozice pro disky).
Lapl, jsem starší cdromku a vyvrtal 4 dírky (bohužel jedna šejdrem). Vlepil pěnu a připevnil disk. To je vše.....
Všechno není úplně doladěný. Hlavně kudy budeme nasávat luft, jestli spodem, horem, předem.....jestli dopředu fan, nebo dovnitř vrtulku....
Tu vytrženou vrtulku zvažuju vlepit na strop, nad disk.
Tiež som špekuloval nad uložením 1x HDD práve do jednoho obalu od mechaniky, ale nejak som nevel poriadne poriešiť chladenie a odhlučnenie zároveň.
Mal som dokonca variantu pozostávajúcu z AL pasívov priskrutkovaných na bokoch HDD a celé to bolo uložené v púresne vyrezaných bokoch/vodítkach z polystyrénu. Ten však tlmil vibrácie pri SEEK-u diskov dosť slabo...
Ianak ak ten disk nebudeš používať len sporadicky a krátku dobu, môže sa stať, že ho "uvaríš"...
Pozn. Kamoš takto raz poriešil 60GB WD, ten pri teplotách cez 60 C skončil ani nie za mesiac... Takže bacha na chladenie :cool:
Citace:
Původně odeslal
Janikbanik
Ianak ak ten disk nebudeš používať len sporadicky a krátku dobu, môže sa stať, že ho "uvaríš"...
Pozn. Kamoš takto raz poriešil 60GB WD, ten pri teplotách cez 60 C skončil ani nie za mesiac... Takže bacha na chladenie :cool:
Však vrtulka bude chladit :)
\\po půl hodině stress testu v everestu to háže 41°C bez ofukování.
Citace:
Původně odeslal
dfpmaster
Však vrtulka bude chladit :)
\\po půl hodině stress testu v everestu to háže 41°C bez ofukování.
Tak potom je to OK. Čakal som, že to bude horšie = teplejšie :-)
Citace:
Původně odeslal
Janikbanik
Tak potom je to OK. Čakal som, že to bude horšie = teplejšie :-)
A aka bola teplota toho disku v standard pozicii? Zaujima ma ten rozdiel teplot, lebo takto "obleceny" disk sa mi zda nachylny na prehriatie.
Inak, skus tie otvory v CD-ROM krabici zvacsit, a priskrutkovat HDD skrutkami s pryzovymi podlozkami tak, aby si zamedzil akemukolvek kontaktu kov na kov.
Citace:
Původně odeslal
mixal
A aka bola teplota toho disku v standard pozicii? Zaujima ma ten rozdiel teplot, lebo takto "obleceny" disk sa mi zda nachylny na prehriatie.
Inak, skus tie otvory v CD-ROM krabici zvacsit, a priskrutkovat HDD skrutkami s pryzovymi podlozkami tak, aby si zamedzil akemukolvek kontaktu kov na kov.
Viz predošlý príspevok :
To bol skôr dotaz na kolegu dfpmaster-a, nie?
Pokud to je na dfpmastera :rolleyes:, tak teplota byla okolo 34-35°C.
Inak obdržal som pár správ s dotazom, či sa ne nedalo prepracovať na riešenie len pre 1 HDD, s tým, že tento by bol kompetne uzavretý v obale od CD-Rom.
Odpoveď : Dalo by sa. Mám s tým však 1 malý problém a síce, že zbytok obalu z použitej CD-Rom mám doma (SK), a mal by som sa k nemu dostať tak v polovici apríla.
Zostáva však len dúfať, že ho nájdem...
Pri najhoršom splaším ďalšiu starú mechaniku k "recyklácii" :)
Nejake pokracovanie tvojho bastlenia?
Cez dovolenku sa chcem tiez pustit do homemade riesenia utiseneho disku, tak ma to celkom zaujima. ;)
Citace:
Původně odeslal
mixal
Nejake pokracovanie tvojho bastlenia?
Cez dovolenku sa chcem tiez pustit do homemade riesenia utiseneho disku, tak ma to celkom zaujima. ;)
Shame on me. Počas Veľkonočnej dovolenky som sa na to vykašlal.
Čo ale budem riešiť inak je to, že po stranách disku by som chcel upevniť nejaké tie AL profily, ktoré budú priskrutkované na gumené pásiky.
Dôvodom je to, že sa mi značne zmenšil airflow cez bedňu a teplota disku za mi zvýšila z predošlých cca 33-35 C na 38-40C, čo sa mi už až tak moc nepáčilo :confused: