Přepnuti z AHCI na IDE mod = disk nenabootuje
Tak se mne vcera stala velice nemila vec, v BIOSU mam polozku "Onboard SATA/IDE Ctrl Mode" mel jsem ji nastaveno na AHCI, naivne jsem si myslel ze kdyz to zmenim na IDE ze se mne zrychli start PC. Takze jsem polozku zpet prepl na AHCI, restaroval pocitac a kdyz se ma pustit system z disku napise mne to hlasku DISK BOOT FAILURE.... Pritom BIOS HDD normalne vydi.
Nevite jak system znovu zprovoznit? Predpokladam, ze je asi problem s tim, ze se smazali SATA ovladace?
Dekuji za rady.
disk: SAMSUNG HD753LJ
mb: Gigabyte GA-965GM-S2
system: XP sp2
Re: Přepnuti z AHCI na IDE mod = disk nenabootuje
me to zatim vzdy fungovalo, divim se ze ti to nejede. dej to zpet a melo by to byt ok.
To jsem samozrejme zkusil a nejede to.. Nechapu kde je problem?
co obnoveni posledni funkcni konfigurace? to take vetsinou funguje...
Asi jsme se spatne pochopili, ale disk nenabootuje do systemu - cili volba posledni zname funkcni konfigurace je nesmysl kdyz se nedostanu nijak k systemu..
Jakoze kdyz mackas F8 tak se ti neukaze obrazovka s moznosti spustit svat nouze ci obnovit psoledni funkcni konfiguraci? v tom pripade ti budto odesel disk, nebo jsi si premazal bootsektor, MBR, partition table nebo tak neco...
Koukam tedy, ze nemate nikdo podobnou zkusenost? Nechci riskovat ztratu dat, takze s tim v tomhle PC asi nic delat nebudu, chtel jsem zkusit spustit instalacku XPcek a nahrat znovu SATA ovladace, ale bojim se, ze bych prisel o data. Cili to vytahnu dam to do jineho PC a vsecko zazalohuju.
Je to zvlastni, je to za posledni mesic uz druhym problem s HDD, pred 3.tyny mne odesel disk Hitachi..
Citace:
Původně odeslal
CODE
Koukam tedy, ze nemate nikdo podobnou zkusenost? Nechci riskovat ztratu dat, takze s tim v tomhle PC asi nic delat nebudu, chtel jsem zkusit spustit instalacku XPcek a nahrat znovu SATA ovladace, ale bojim se, ze bych prisel o data. Cili to vytahnu dam to do jineho PC a vsecko zazalohuju.
Je to zvlastni, je to za posledni mesic uz druhym problem s HDD, pred 3.tyny mne odesel disk Hitachi..
kdybys odpovedel na moji otazku ohledne toho startovani, mozna by to bylo jasnejsi ;)
Jestli myslis to jak ses ptal na F8? Covece, ja nevim jestli jsem blbej, ale kdyz se mne nenacte system, cili system nema pristup k disku, tak je celkem jasny ze tohle fungovat nebude ne? :)
Citace:
Původně odeslal
CODE
Jestli myslis to jak ses ptal na F8? Covece, ja nevim jestli jsem blbej, ale kdyz se mne nenacte system, cili system nema pristup k disku, tak je celkem jasny ze tohle fungovat nebude ne? :)
"nenabootuje do systemu" je dost siroky pojem, zvlaste pokud hovoris o preinstalaci SATA ovladacu.... SATA ovladace nemaji absolutne ZADNOU spojitost s tim, ze ti pocitac nenacte bootovaci sektor tveho disku. Ovladace obecne se pouzivaji az po prepnuti jadra systemu do 32-bit rezimu (coz nastava az PO nabidce F8 ) atd. Stejne tak prepnuti SATA radice do AHCI by IMHO nemelo mit zadnou spojitost s nactenim boot sektoru, leda by to byl nejaky dost zavazny bug BIOSu/radice/disku.
No, ja myslim,ze tak siroky pojem to zase neni, obzvlast kdyz pise v prvnim postu "napise mne to hlasku DISK BOOT FAILURE" z cehoz je zrejmy,ze se k vyberu stavu OS vubec nedostane....
Ja osobne bych zkusil recovery konzoli z instalacniho CD, dodal SATA ovladace a pak zkusil prikaz "fixboot", pripadne "fixmbr" a "bootfcg /rebuild".
Jen pro jistotu , v tom systemu je jen jeden disk ?
udelej tam opravnou XP a o data neprijdes ;)
Takze jsem spustil instalci WIN XP, spustil konzolu a dal fixboot - ten nesel, pak jsem dal FIXMBR - ten sel, BOOTCFF taky nesel.
Ted jsem disk dal do jineho PC a jevi se jako kdyby byl prazdny a neni na nej pristup :(
Coz je pekne v riti.., jaky mne doporucite program na obnovu dat? (Mam tam fotky..)
svaca: Na tom disku je systemovy disk (30GB), + disk na ostatni data.
Get Data Back alebo moje oblubene R-studio, to ma moznost data dolovat aj po sieti.
Uz jsem spustil Get Data Back a taham z toho data, jsem v prvni fazi, zatim moc ale nevim jak to funguje. Obnovi mne to cely disk i s adresarovou strukturou??
On Ti najde data a Ty ich musis dakam extrahovat. Takze potrebujes nejake miesto, len nie na ten isty disk, iba ak by si ho mal na viac particii rozdeleny.
Disk mam v jinem pc, kde jsou dalsi disky, vypada to dobre, programek je super, a uz mam velkou cast dat zachranenou...
Na poskozenem disku je vice partion, jenze asi byla poskozena zavadeci tabulka, takze ani na jeden oddil jsem se nemohl dostat.
Tak jsem pomoci GetDataBack dostal vsechny data zpatky, vrele doporucuji!!