peltier chladnicka / chladiaci box
uvazujem, ze na leto by som si poskladal "chladnicku" na 0.5l pohar, lahvac, plechovku.
povodna inspiracia bola toto
http://usb.brando.com.hk/prod_detail...015&cat_id=049
lenze po dohladani informacii som zistil ze to nieje to co chcem.
fajn vyhoda je napajanie z usb, lenze 5V, 500mA a podla testov vykon horko tazko na udrzanie napojov z chladnicky (0.3l) chladnych ma odradila.
tak som zacal pokukovat po tom, co clovek zbastli sam. v gme clovek kupi peltiera za par stoviek napr
http://www.gme.sk/cz/index.php?page=...detail=601-021
Imax 10A, Umax 15.4V, Qmax (?T =0) 88,9W ?T max. = 68°C, R = 1,12 ohm
450sk
a na spodok by clovek pricapol nejaky stary chladic procesoru, telo z plastu, kartonu, alebo tenkeho polystyrenu, nech to troska izoluje. potom dorobit vypinac, a pripadne nejaky switch na zimu nech to funguje aj ako ohrievac.
v tom nevidim problem
v com vidim problem :
1) mam sice len pomerne chabe elektricke skills, ale nejake to U=R*I si pametam. a nejak mi do toho tie uvadzane cisla nesedie. tak poprosim o osvetlenie
2) cim to napajat? najjednoduchsi by bol asi nejaky stary AT zdroj. lenze naozaj si nejsom isty, co by na tych 10A ta (prastara) 12V vetva povedala. tiez by asi poklesol vykon vdaka nizsiemu napetiu
ak by to mohlo fungovat tak sa kludne inspirujte ;)
vdaka za rady :)
Re: peltier chladnicka / chladiaci box
Si kup něco jako http://cartuning.cz/zbozi/produkt-21...olednicka.html a máš to vyřešený.
Ale jestli chceš bastlit, tak zanech megalomanie, ten tebou vybranej peltier je dost vejkej overkill.
Citace:
Původně odeslal
Peca-on-line
Ale jestli chceš bastlit, tak zanech megalomanie, ten tebou vybranej peltier je dost vejkej overkill.
tych 90W je moc?
ja to absolutne nedokazem posudit a o peltieroch skoro nic neviem. tych +- 90W sa tusim dalo kupit za nejakych 250sk (aj ked ten linknuty je drazsi) co mi cenovo prislo uplne v pohode...
takze kolko myslis ze by bolo akurat ? 50W?
edit:
Citace:
Původně odeslal
Peca-on-line
nad tym som tiez rozmyslal, ale autochladnicky s ktorymi som dosiel do kontaktu moc nechladia (len udrzuju teplotu), pre mna su zbytocne velke, a dost drahe. myslim ze sam by som to zbastlil tak za 5stoviek. takze ano, chcem bastlit :)
No vezmi si, že budeš muset chladit 90W + teplo odebrané na chladící straně a to už není žádná sranda.
Citace:
Původně odeslal
Peca-on-line
No vezmi si, že budeš muset chladit 90W + teplo odebrané na chladící straně a to už není žádná sranda.
hmm, z tejto strany som na to nepozeral, a mas pravdu. 90w to uz by mohol byt problem uchladit, a ani nejak extra hlucne by to nemalo byt...
nikto nic neporadi ? :confused:
Citace:
Původně odeslal
JonnZ
nikto nic neporadi ? :confused:
taka drobnost . kde to xces mat??? ake tam mas moznosti napajania ??? kde to bude umiestnene???
uvedom si to , ze vykon ktory peltier odvedie z vnutra musi ist niekde von - to si budes v izbe kurit cez leto??? :)
proe : planujem na stole :)
ked tam bude tych 50W tak by to nemal byt problem. takiez to nepobezi nonstop asi by som sa pokusil o nejaku regulaciu, takze vychladit pri 50W a chladnickovat 5W...
tak si kup 50W peltier , na full ho napajaj z molexu na 12V a na udrziavanie z 5V , myslim ze nic ine nepotrebujes :D
Citace:
Původně odeslal
proe
tak si kup 50W peltier , na full ho napajaj z molexu na 12V a na udrziavanie z 5V , myslim ze nic ine nepotrebujes :D
ale to vobec neni zly napad.... :)