-
Opravdu tichý disk
Mému PC plánuji restrukturalizaci k ještě většímu ztišení sestavy a do toho zapadá i výběr nových disků, staré zde nebudu moc zmiňovat(k nahlédnutí HD TAch na konci - 1.obr systémový disk)
Rád bych ale změnou dosáhl i výraznějšího nárůstu výkonu, proto uvažuji o RAID0 ve kterém by se nacházeli 2x WD320AAKS(jednoplotnové), nejsem si ale jistý jestli je raid dobrá volba, protože někdo říká že ne, druhý zase ano, rád bych si teda v tom udělal jasno...Využití raid pole je rozdělení disku na win(40GB) a zbytek na hry, programy, software(Autocad, Photoshop..Corel, SolidEdge, Cinema4D, Java)...prostě téměř "cokoliv" co bude vyžadovat instalaci...sem zvyklí pravidelně zálohovat.
Ještě bych se vrátil k samotným diskům, podle recenzí tyto produkují nejmenší hluk, skoro žádné vibrace a výkon je také na vysoké úrovni...někteří zase doporučují Samsung, podle recenzí má ale silnější vibrace a ta moje 320(dve plotny) to jen potrvzuje...proto sem nakloněn právě WD.
Později uvažuji o WD640AAKS(data), ale třeba se za tu dobu něco změní a budou tu už 1TB(dvě plotny na 7200ot/min).
Závěrem bych se ještě chtěl optat jestli se nevyplatí počkat na jednoplotnové 500GB disky...jestli by případný posun ve výkonu za to stál...vzhledem k produkovanému hluku.
Předem děkuji za odpovědi na moje otázky.
http://img440.imageshack.us/my.php?i...728080pfo8.jpg , http://img165.imageshack.us/my.php?i...hd321kjte8.jpg
-
Re: Opravdu tichý disk
Tohle jen tak od stolu říci nelze, u disků s 500 GB plotnami to někdo musí vyzkoušet.
K WD - najtišší disk, který jsem kdy měl, je dvouplotnová 320 AAKS, jednoplotnová vibruje a je jí slyšet motor (stejnou zkušenost ám se všemi jednolotnovými disky, nejen WD).
Samsungu nevěřím (předchozí zkušenosti), je o mě známo, že preferuji a doporučuji Seagate a WD. Osobně jsem na nové Barracudy velice zvědav.
Nakonec jen dodám, že téma přesunu do nákupní poradny, kam patří.
-
Já měl za poslední dobu v ruce 3x WD6400AAKS a všechny naprosto báječný - v klidu téměř neslyšný a při seeku jen decentní brumlání. Co se výkonu týče, tak raid netřeba, vzhledem k uvedeným programům bych koupil jeden disk a zbytek investoval do co největšího množství ram.
-
ve vedlejsim threadu doporucuji 1TB WD serii EVCS.
EDIT: tichy bude. otazka, jestli bude dostacovat vykonem...
-
Pokud bereš ticho tak vážně, tak pokud tak náhodou ještě nemáš, tak disky do boxu, např. SilentMaxx HD silencer.
Ale předpokládám, že to máš dávno pořešené :)
-
pata303: Vskutku zajímavé, co jsem právě četl v recenzích i od spousty uživatelů, tak si jednoplotnové 320AAKS velice pochvalují, jak z hlediska hluku, tak i vibrací, na základě toho jsem je i navrhl pro raid...Samsung vlastním dvouplotnový hd321KJ a vedle vibrací má hlasitý seek(druhý obr. v prvním postu) tudíž oba přijdou nahradit.
Peca-on-line: Sem rád že tvoje zkušenosti odpovídají recenzím, to je pak radost vybírat.
k RAID0: No myslim že při několika z tech programů by byl posun vpřed znatelný, jsou to programy ktere mam zafixovane, ale používám jich více. Nehledě na to že hodně upravuji fotky a převádím video...co jsem se dočetl ve většině případech se právě tady Raid0 hodí...jinak jako uložiště dat plánuji právě WD640AAKS. Ted se ale už začínají objevovat disky s jednou plotnou na 500GB...schválně s 5400ot/min, ale při takové hustotě dat, by to mohli být ideální uložiště dat...a hlavně to TICHO...
OBR z HD tachu od jednoho usera z PCT..jedná se o Samsung: http://imgway.eu/get.php?img=6181
Firuz: Dříve my hluk tolik nevadil, hnal jsem se za každým Mhz navíc a hlavně potřeboval chladit, teď je to naopak radši nějaký ten Mhz oželím za cenu ticha, dělam na počítači hlavně večer a někdy i do noci a ten hluk už mě rozčiluje...zbývá už jen vyměnit disky a case a snad budu spokojený. plánuji 4disky a opravdu je všechny do boxu dávat nehodlám...