2 Příloh-a(y)
Pasívne chladenie NB GB965-DS3 "bastlom"
Túto dosku vlastním už takmer 2 roky, no zase ma chytila múza chladenia NB pasívne. Nechcelo sa mi platiť 500kČ za HR05 a spol a tak som poriešil ďalší home made.
Za vlasť tentokrát padol AC Freezer 64 :D - inširáciu som načerpal z mne dávno známeho článku na http://www.pc.sk/modules.php?name=ar...1168192869&p=1
Foto viz príloha...
Zhodnotenie:
- Náklady : cca 100kč + asi 3 hodiny času behom vianočnej nudy, bohužiaľ v nevykurovanom garáźi :|
- Teplota: chladič po odobratí bočnice po cca hodine prevádzky PC na dotyk vlažný, čo hodnotím len a len pozitívne.
- Nevýhody riešenia - keďže som tam mal predtým asi 2/3 pasívu z Pentia 2 slot 1 (pasív) a ten ofukoval Noctuou S12-1200@5V s tým, že tento fúkal aj na ramky (4x1GB ADATA 800 EE), boli tieto sotva vlažné. Teraz na nich nefúka nič, takže majú tak odhadom do 40C.
Nemyslím si ale, že by som to mal riešiť :-)
Takže ak sa budete nudiť a máte k dispozícii nejaké nástroje pre spracovanie kovov, tak hurá do toho ! ;)
Re: Pasívne chladenie NB GB965-DS3 "bastlom"
Čím si to řezal, že máš ty žebra tak pěkně nezohýbaný?
Citace:
Původně odeslal
Peca-on-line
Čím si to řezal, že máš ty žebra tak pěkně nezohýbaný?
No najprv karbobrúskou, no tým sa mi podarilo previešt len asi polivicu celkového rezu. (z 3 strán - hora a z bokov. Od základne to nešlo)
Potom následovala ručná rámová pílka na železo, s ktorou som to dorazil.
Samotné "vyrovnanie" krajov rebier som urobik tak, źe som do zveráku uchytil obrovský plochý pilník na kov a chladičom po ňom jazdil o 106 v smere rebier.
Na koniec bolo ešte treba u jednotlivých rebier odstrániť v medzirebernom priestore AL "triesky". Pre tento účel poslúžili kusy tenkého plochého skla (myslím, že to bolo z tých sklenených pásikov čo sa používajú v laboratóriách pod mikroskopy:) )
Nebyť toho, že to najvrchnejšie rebro je opracované najmenej rovne, tak by som bol úplne happy...
Máš to udělané hezky.
Vzpomínám si, že na tady toto jsem četl postup, kdy se do mezer mezi žebrama zasunuly kousky balzy, dřeva. Pak se to řezalo i s tou výplní. Šlo to řezat daleko léle bez zbytečného ohýbání a ničení žeber.
Citace:
Původně odeslal
Firuz
Máš to udělané hezky.
Vzpomínám si, že na tady toto jsem četl postup, kdy se do mezer mezi žebrama zasunuly kousky balzy, dřeva. Pak se to řezalo i s tou výplní. Šlo to řezat daleko léle bez zbytečného ohýbání a ničení žeber.
Díky.
Inak postup s použitím výplne rebier som mal v zálohe pre prípade, že by ten prvý - vyššie uvedený nebol funkčný.
Nevedel som však, čo presne by som ako výplň.Takú balzu resp. takto tenkú preglejku by som doma rozhodne nenašiel. A vyrobiť doma cca 2 mm hrubé drevené doštičky by mohla byť celkom sranda - mohlo by to byť pomaly zložitejšie než samotná úprava toho freezra :)
Vím, že to je postarší thread, ale napadlo mě mezi žebírka dát "klacky" od nanuků :) Na některý chladiče, který maji hustší žebrování by to mohlo klapnout a ještě by jste rodině nanukama udělali radost :D
Citace:
Původně odeslal
Patrez
Vím, že to je postarší thread, ale napadlo mě mezi žebírka dát "klacky" od nanuků :) Na některý chladiče, který maji hustší žebrování by to mohlo klapnout a ještě by jste rodině nanukama udělali radost :D
Zrovna som sa vrátil z firemného bufetu s nanukom v ruke, takže nápad prišiel v pravý čas:-D
Moc pěkná práce,vypá to dost hadrkór;)ale štve mě že někdo řeže chladič flexou a v poho,já ho jen umyl v teplé vodě a šel do kytek.Toho Ninju na Cpu nebo co to je máš taky pasivně?
Citace:
Původně odeslal
Gestler
Moc pěkná práce,vypá to dost hadrkór;)ale štve mě že někdo řeže chladič flexou a v poho,já ho jen umyl v teplé vodě a šel do kytek.Toho Ninju na Cpu nebo co to je máš taky pasivně?
Ad Scythe Ninja rev B : na samotnom chladiči nemám fan. Ale je nutné podotknúť že vzadu je outtake Noctua NF-P12-1300 @ 800rpm a niekde cca 8 cm pre chladičom je zavesený ďalší 120 mm @ 900 rpm, ktorý fúka vzduch ako smerom na cpu chladič, tak na RAM.
Jak jsi na tom s teplotama CPU?nejvíc mě zajímají teploty při nějakém větším OC
Hmm, to je ťažká otázka, bežím totiž dlhodobo na def. VCore.
Pri Orthose mám teplotu CPU podľa posledného speedfanu tých 70C, max 75C.
Idle 40-45C.
Každopádne si ale myslím, že v tento chladič je už dávno výkonovo prekonaný, no jednou z jeho silných stránok je možnosť pasívneho chladenie CPU ako C2D, prípadne Quadov pri nezvýšenom napájaní (a ideálne zachovanom EIST-e).
Záver: súdiac podľa Tvojho podpisu to nie je nič pre Teba ;)