Re: Fyzický upgrade biosu
Já mám dojem, že to je nesmysl a že se do BIOSu leze jen po zapnutí PC.
do biosu sa lezie častejšie. preto sa vymyslelo to že sa obsah biosu kopíruje priamo do cache procesora. preto sa aj biosy flashujú podla možnosti bud v dose ked nieje zavedená žiadna aplikácia ani ovládač, a vo windows sa o odstavenie systému na vedlajšiu kolaj obvykle postarajú flash aplikácie.
Cachuje se do systemove pameti, ne do CPU. (o fyzickem upgradu biosu nic nevim - preci je to ponekud neobvykla cinnost. Co zkusit nejakou desku, ktera umi cachovat bios do pameti a nebo nejakou verzi sw bios)
tak podla manuálu k mojej doske sa bios cachuje priamo do cache CPU. Dosku meniť nechcem to čo ma priamo zaujíma je či by sa do tej dosky nedala použiť rýchlejšia flash pamäť ako BIOS.
akou formou ale myslíš sw cachovanie biosu? poznáš nejaký soft? ja bohužial nie...
Myslel jsem jinou verzi biosu, ve ktere pujde zapnout cachovani do pameti.
A jeste k tomu cachovani - tady je rozepsane jak se konkretne onen zakladni zalezitosti z biosu cachuji. Jinak velikost biosu z te doby byla tusim 1 ci 2 MB, velikost cache na CPU 512kB --> fyzicky se tam nevleze. Cachuje se do pameti viz odkaz vyse.
a nazaver jeste doplnim, ze si taky myslim, ze je zbytecne se timto zabyvat - vykonostne z toho imho nic nebude.
veľkosť toho biosu je 256 Kb takže do cache sa v pohode zmestí...
obecne nemá myslím zmysel písať sem štandardnú mapu pamäte. ja sa môžem pridržiavať len textu z manuálu dosky kde sa jasne píše že funkcia "System Bios cacheable" umožní cachovať bios priamo v cache procesora. inými slovami asi je to nejaká vychytávka ktorá ide mimo bežný štandard, alebo človek čo písal/prekladal manuál sa sekol.
to čo ma v tomto prípade zaujíma je aby sa dáta z biosu (a tým myslím celkom pekné množstvo tabuliek s informáciami o IRQ a podobne) mohlo dostať k CPU rýchlejšie.
skôr ma ženie zvedavosť skúsiť tam výkonnejší flash čip, než istota že to bude fungovať :)
bios je inak najnovší a trochu som ho upravil modbinom. ani jedna jeho verzia nezvládla funkciu system bios cacheable a taktovanie...
ved to je hovadina.
moj sempron ma 256kb L2 cache a system bios cacheable mam zapnuty.
ak si spravne pametam fungoval aj na durone ktory mam L2 cache 64kb a tusim aj na procakoch ktore ani L2 cache nemali
Otázka je jestli tohle vůbec má nějakej dopad na výkon.
Navíc co si z dob dávno minulých pamatuju, všude se doporučovalo system/whatever bios cacheable vypínat.
Cele to je velky nesmysl :rolleyes: - BIOS je potreba pouze ke startu pocitace. Vsak taky muzes nastartovat pocitac a cip s BIOSem fyzicky vyndat, do restartu ti vse pojede dal.
I tak je naivni predstava, ze kdyby napr. MS-DOS chtel zavolat nejakou funkci BIOSu, ze by se jeji kod nacital z nejake flash pameti - obsah BIOSu musi byt pochopitelne zkopirovanej v operacni pameti.
Myslim, ze moderni operacni systemy vubec sluzby BIOSu nevolaji, jejich ovladace by mely fungovat primo nad fyzickym HW, ne?
Citace:
Původně odeslal
Caleb
Myslim, ze moderni operacni systemy vubec sluzby BIOSu nevolaji, jejich ovladace by mely fungovat primo nad fyzickym HW, ne?
ano.
Hotflashe som robil, takže viem že PC vie bez biosu fungovať, ale niektoré testy pri vybratom biose ukázali že až tak nezávislý systém rozhodne nieje. Pri aktivácii niektorých služieb/funkcií/hw došlo ku kolapsu/freezu.
edit:
poznám oficiálne teorie ale sem tam si ich overím a často narazím na výsledok ktorý ani náhodou nezodpovedá, preto sa na to pýtam
to octopuss:
áno viem poznám tie odporučenia, a mali opodstatnenie v situáciách ako je tá moja ked systém kolabuje pri system bios cacheable. napríklad ale korektne nastavený shadowing biosu, grafického biosu, cachovanie grafických dát dokáže systému pár percent výkonu pridať.
Citace:
Původně odeslal
Mir
napríklad ale korektne nastavený shadowing biosu, grafického biosu, cachovanie grafických dát dokáže systému pár percent výkonu pridať.
Kde, pri cem? Muzes to dokazat nejakym testem? Pochopil bych, ze tyhle funkce muzou mit nejaky vliv napr. v MS-DOSu, ale ve Windows ???
S tímhle jsme šaškovali tak v roce 95, ale dneska?...
1. do cache procesoru se ukládají data, která používá procesor při vykonávání své práce, zcela jistě ne obsah BIOSu
2. v době moderního HW a SW, jak bylo řečeno výše, se BIOS používá velmi málo. Už je tomu hodně let, co např. máme DMA, aneb přímý přístup do paměti. Stejně tak už nevoláme služby BIOSu pro obsluhu hardwaru. Možná některé ovladače něco skrz BIOS řeší, ale:
- pokud něco urychlíš, tak to bude velice malé procento kódu, kdy BIOS vrací adresy paměti, kam má program zapisovat. Skrz BIOS zcela jistě žádná data netečou.
Obecně upgrade velikosti (!!) flash paměti je naprostý nesmysl. V BIOSu jsou uložena víceméně statická data, na něž daná kapacita stačí a víc není potřeba (myslíš snad, že když BIOS "zjistí" (;D), že má víc paměti (;D), že si tam začne swapovat nebo co? (;D)
No, víš co, vyzkoušej si to, je to pěkné hraní a alchymie, ale výsledek očekávej nulovej.
Jestli se chceš zabývat něčím zajímavějším, věnuj se softwaru BIOSu a Setupu, unlockni si skryté featury, přidej nové - BIOS mimo jiné inicializuje hardware motherboardu a často BIOSy nevyužívají všechny funkce, které HW boardu má. Mohl by sis tak doprogramovat další teplotní/RPM čidla, můžeš si dobastlit onboard POST displej, ...
Případně jestli chceš bejt hodně drsnej, tak si můžeš udělat OS do flash spouštěný přímo z BIOSu - jako to mají tuším některé Asusí desky.
Každopádně hodně radosti. ;)
no určite viem že swapovanie na biose sa diať nebude :D ale bral by som to ako príjemnú featuru ak by rýchlosť toho čipu zodpovedala rýchlosti akú môže mať v danej časti systému (podla diagramu je zavesený niekde až za ISA).
SW som už dááávno poriešil... Energy star logo som vymenil za svoje a unlockol dosť vela featur...
MS-Dos (resp dos 7.0) používam ako natívne prostredie pre dosové aplikácie s ktorými pracujem - hlavne hry typu Civilization I a tak podobne. následne plánujem urobiť inštaláciu Win98sE + Win2k. podla súčastných testov by mi to dalo rozsah kompatibility pre aplikácie aj s dosom od roku 1980 až niekam do roku 2015 a to je vec ktorú na tom systéme riešim najviac.
obecne skôr dúfam v to že niektoré prístupy sa urýchlia. ale nejde pritom len o BIOS čip samotný ale aj o pamäť CMOS a s tou nemôžem robiť vôbec nič.
Citace:
Původně odeslal
Mir
no určite viem že swapovanie na biose sa diať nebude :D ale bral by som to ako príjemnú featuru ak by rýchlosť toho čipu zodpovedala rýchlosti akú môže mať v danej časti systému (podla diagramu je zavesený niekde až za ISA).
áno, lebo netreba vyššej rýchlosti zbernice.
Citace:
Původně odeslal
Mir
obecne skôr dúfam v to že niektoré prístupy sa urýchlia. ale nejde pritom len o BIOS čip samotný ale aj o pamäť CMOS a s tou nemôžem robiť vôbec nič.
samozrejme môžeš, keď si prepísáš tu časť BIOS-u, ktorá do pamätě zapisuje datá.
jsi fakt dobrodruh :D
1. NE
2. ANO
3. Nejlépe na webu výrobců eprom pamětí (Winbond, SST, Intel a pod.)
Riesis totalne nezmysly. Ked si "upravoval" nieco v BIOSe, tak si pozri, aka je vlastne jeho struktura. Uz asi 15 rokov sa vsetko komprimuje, len na konci je kus priamo spustitelneho kodu (bootblock). Z toho vyplyva, ze priamo z tej pamate nic nebezi.
áno, väčšia časť tých dát ktorými sa programuje Bios čip je komprimovaná. chápem že kvôli dekompresii sa tieto dáta musia dostať do RAM.
Problém je bohužial ten že toto teoretické fungovanie mi vyvracia prax kedy som sa snažil bez Biosu fungovať. nevadí, možno tam bol problém inde.