ProFTPd a problémy s kódováním
Setkal jsem se u zmíněného ftp serveru s tímto problémem:
pokud přes ftp (Průzkumník, FTP Commander) vytvořím složku s diakritikou a podívám se na ní přes Sambu či přímo na serveru, tak je tam zkomolenina. Když vytvořím stejnou složku přes Sambu, na serveru ji vidím správně, pokud ji vytvořím na serveru, tak ji přes Sambu vidím taky správně, přes FTP jsou však obě zkomolené...
Předpokládám, že je někde na straně ProFTPd problém s kódováním; zkoušel jsem do konfiguráku (jak jsem kdesi našel) dopsat CharsetLocal UTF-8, server se však již nerozběhne, hodí chybu na dopsaném řádku...
Zkoušel jsem i poslední RC verzi, furt to samé. Neví někdo o řešení tohoto problému?
Re: ProFTPd a problémy s kódováním
A mas tam ten iconv patch? A podporu utf8? A musis fakt na ftpku vytvaret adresares diakritikou? :)
Je to prasarna :o
1. RFC 959 nikde nedefinuje kodovani a vetsina ftpd to neresi (bylo by zajimave zjistit, s jakym locale ftpd bezi)
2. v Sambe se da nastavit prekodovani pri zapisu
3. filesystem muze byt ruzne namountovany a ruzne fs maji ruznou podporu kodovani (a s tim souvisejici mount optiony) - viz. problemy s ntfs a vfat
no já tu potřebu s diakritikou nemám, už i některé konstruktéry se mi snad podařilo přesvědčit aby se tomu vyhli, ale některé zákazníky, kteří nám posílají datové podklady se mi asi přesvědčit nepodaří (o šílených délkách názvů ani nemluvím)...
v Sambě mám lokal nastavený na UTF-8, tam problém není; na starém FTP jsem si tohoto problému nevšiml, asi bylo v systému nastaveno jiné kódování - budu se muset podívat do starého konfiguráku (dříve Mandriva 2006?, nyní CentOS 5).
Ten patch tam nemám (lze použít i pro verzi vyšší jak 1.2.10? - tu jsem vždy našel jen v rpm).
Překódování při zápisu by myslím nic neřešilo - pokud někdo nahraje přes Sambu něco s diakritikou, přes FTP to bude zkomolené...
fs je ext3
prasárna to je, ale co s tím??
možná trochu dost blbý dotaz, ale jak zjístím v jakém lokale to běží - v Linuxu zatím bohužel nejsu moc zběhlý (chybí čas)...
tak jsem to nakonec vyřešil tak, jak jsem to měl roky na starém FTP; v Sambě jsem dos charset i unix charset nastavil na CP1250 a jede to jak potřebuju. Budu jen doufat, že se k nám na FTP nebude připijovat někdo přes něco jiného než z Windows (ostatně tak jako doposud)...
Presne, tohle jsem taky resil , kvuli jednomu zakaznikovy a musel jsem jak, na smabe, tak na Proftpd prejit na CP1250 ..... BLE ...
Posrana cestina a MS, kvuli debilnimu windows z roku 2001 stale nemuzeme mit UT8 a klid ..
Chcelo by to FTP server s podporou charsetov a proste tam nastavit CP1250. Ostatne by potom mohlo ostat v UTF-8. Pozeram, ze Pure-FTPd to vie.
Citace:
Původně odeslal
Rainbow
Chcelo by to FTP server s podporou charsetov a proste tam nastavit CP1250. Ostatne by potom mohlo ostat v UTF-8. Pozeram, ze Pure-FTPd to vie.
Froftpd taky (tusim, ze i bez patche)