jak nastavit 2 IP na routeru
Dobrý den.
Mám dotaz a to, jestli jde nějakým způsobem nastavit 2 IP adresy na jednom routeru.
Vlastním router: (TP-LINK) TL-WR543G 54M Wireless AP Client Router
K dispozici mám 2 PC: stolní PC a notebook.
Dále mám k dispozici od poskytovatele 5 IP adres. Všechny se liší v poslední části (.26,.27,.28,.29,.30)
Na internetu jsem hledal, ale poněkud marně. Zkoušel jsem něco s MAC nastavením, ale to jsem si pak nějakým způsobem zablokoval router a musel jsem ho vyresetovat.
Takže pokud někdo víte co a jak tak prosím poraďte. Prostě každý PC svoji adresu a nemusí být závislé na druhém PC.
Děkuji mockrát za odpověď.
Re: jak nastavit 2 IP na routeru
misto routeru dej switch a na kazdy PCko nastav tu IP kterou chces a pokud mas ntb tak do switche dej AP a pak uz je to stejny
aha takže jen přes router to nepůjde ano ?
Neni duvod, co routovat, takze ten switch vazne postaci.
Ta masinka, co mas ma 4 porty, ktere se chovaji zaroven jako switch, takze pokud do tech 4 portu napichas vse, jak privod od posktovatele, tak vsechny svoje pocitace, pak by melo stacit na kazdem pocitaci priradit prislusnou adresu a melo by to jet. Na routeru pak nic nenastavujes, nevyuzivas jeho funkci jako routeru, ale vyuzivas pouze casti, ktera se chova jako switch.
no jasně, ale to bych potřeboval wifi switch ne ? když mám jako druhej PC notebook
Hm, z toho mi vazne nedoslo, ze notebook chces pripojovat pres wifi. Ale budiz, i to by mohlo fungovat. Vsechny draty do tech 4 switch portu ( ne do WAN ) a notebook pripojit na wifi te krabicky.
Jak wifi, tak ty porty se pouzivaji pro pripojeni koncovych stanic, takze by mezi sebou melo byt wifi a ten switch propojene.
Otazka je jake moznosti nastaveni ma to wifi ( AP rezim, sifrovani, atd ), to je potreba samozrejme nastavit.
Citace:
Původně odeslal
monsoon
Neni duvod, co routovat, takze ten switch vazne postaci.
Ta masinka, co mas ma 4 porty, ktere se chovaji zaroven jako switch, takze pokud do tech 4 portu napichas vse, jak privod od posktovatele, tak vsechny svoje pocitace, pak by melo stacit na kazdem pocitaci priradit prislusnou adresu a melo by to jet. Na routeru pak nic nenastavujes, nevyuzivas jeho funkci jako routeru, ale vyuzivas pouze casti, ktera se chova jako switch.
to je otazka jestli to zarizeni muze fungovat jako bridge z lan do wan, podle specifikace toho boxu pochybuji. Tudiz bych nastaveni videl trochu jinak, uz z toho duvodu aby nebyly pocitace primo otevrene do internetu.
A/ mas pool 4 wan address a ty natujes bud 1:1 nebo mas na druhe strane dhcp
B/ mas jen jednu wan addressu a zbytek je natovany
to dhcp samo pro lan i ap (pak muzes mit pripojeno pc vice nez dost)
no vyřešil sem to následujícím způsobem..koupil jsem klasickej switch 5kanál..do pátého slotu sem napojil přívod a do prvního slotu sem připojil Pc, slot č. 2 jsem propojil s routerem (pozor! z toho switche č.2 jít do wan na routeru, jinak mi to nešlo) no na PC jsem si pak klasicky nastavil novou IP a notebook, kterej sem měl přes wifi propojen s routerem jsem nechal v nastavení, které bylo předtím..
takže děkuji za rady :)
tak hlavne ze to funguje, nicmene jsi si tu krabicku mohl usetrit "D