Tuhnutí compu uplně při všem i v BIOSU
Ahoj,
nevím kam jinam tohle zařadit. Potřebuju vážnou pomoc. Comp mi zatuhne uplně při všem. Pracoval jsem uplně normálně a najednou zatuhnu ve woknech při spuštěnem prohlížeči a s puštěnou hudbou. Tak jsem to restartnul a comp se mi pro změnu restartnul při bootovaní Windows. Tak jsem znovu restartnul a comp pro změnu nenaběhnul vůbec tak jsem odpojil a zapojil všechny komponenty a dostal se až do BIOSU, ovšem i tam se mi to sekne a ja na kompu nejsem schopen absolutně nic udělat. Ještě jsem měl světlou vyjímku kdy to vydrželo asi 2 hodiny jet tak jsem spustil prime 95 a ten jel hodinu a třičtvrtě v pohodě pak jsem spustil poštu a prohližeč k tomu hudbu a zase sek a od te doby nejsem shcopen absolutně nic udělat. Byl bych moc vděčný za nějaké rady. Jinak sestava: MB: ASUS Striker II Formula (BIOS 1501), CPU: Intel E8400, GPU: 2x ASUS ENGTX280, Zdroj: Everest Forton 800W, RAM: OCZ Reaper 1066Mhz (2x2GB), HDD: 300GB - Veloci Raptor, 1TB - WD Black Caviar. Je to absolutně bez nějakého taktování.
Re: Tuhnutí compu uplně při všem i v BIOSU
Ahoj!
Kdyz to tuhne i v biosu tak bych to tipoval na hw chybu.
Prvne zkus dat v biosu load optimized defaults.
Pokud to bude tuhnout dale, tak to vypada na reklamaci. ZKus vyndat jednu grafiku.
Pak bych zkusil jiny-silnejsi zdroj.
Jinak postupne menit komponenty za tve a hledat kdy to nebude tuhnout.
Jestli ti to tuhne i v BIOSU tak to opravdu vypadá na HW problém, pokud ti nepomůže LOAD OPTIMIZED DEFAULT ani reset CMOS tak bych začal tím že bych to celé rozebral a pečlivě prohlídnul a očistil (pokud jsi to už neudělal). Pak bych se primárně zaměřil na otestování stability RAM, GoldMemory případně Memtest.
stáhneš třeba zde:
http://www.svethardware.cz/forum/dow...p?do=cat&id=11
Kontakty pamětí bych přegumoval měkkou gumou a pečlivě očistil, jakákoliv oxidace nebo smítka prachu bývají občas zdrojem nechutných problémů. Tohle se stává převážně u staršího HW ale nikde není řečeno že to nemůže být i tvůj případ. Nedávno jsem strávil asi 2h laborováním s RAMkami na své MoBo, přičemž deska byla v provozu ani ne rok.
Jinak ti nezbývá nic jinýho než postupovat tak jak ti napsal BRUCEF.
No, nic ve zlem, ale 800W zdroj se zda Brucovi malo? :)
vyndat ze skříně desku, nechat osazené jen CPU a paměti (přičemž obojí osadit znovu), zkontrolovat dolehnutí a funkci chladiče CPU. Potom připojit zdroj a ideálně nějakou obyčejnou PCI grafiku, co to udělá. Pokud tohle přežije nastavení BIOSu, připojit mechaniku, z ní spustit MemTest a nechat nějaký čas běžet.
V případě úspěchu zkontrolovat správně umístěné sloupky v bedně a vrátit to do ní, upevnit, připojit disk a jednu PCIE grafiku. Nahodit systém, vyzkoušet stabilitu, pak přidat druhou VGA, pak... atd.