-
5 Příloh-a(y)
ATI 4870 + Accelero S1 rev2 - instalace
Určitě se to někomu bude hodit, případně to někoho pobaví.
Právě jsem po třech hodinách dokončil instalaci výše zmíněného a rád bych se podělil o zážitky včetně vizuální dokumentace.
výchozí stav:
------------
1x Sapphire 4870 s tím příšerným červeným vysavačem vydávající zvuky jak startující Boeing
1x nervy v hajzlu
medikace:
---------
1x Accelero S1 rev2 - http://www.czechcomputer.cz/product.jsp?artno=45817
1x set měděných pasivků na paměti - http://www.czechcomputer.cz/product.jsp?artno=36035
1x Scythe set pasivků - http://www.czechcomputer.cz/product.jsp?artno=61038
1x teplovodivá lepicí páska Akasa - http://www.czechcomputer.cz/product.jsp?artno=48254
nářadí (podotýkám, že se mi povedlo doteď si nepořídit jedinej křížovej šroubovák, tak to bylo místy zajímavý) - viz fotky
Napřed jsem odšrouboval tu "rudou svini" z karty a připravil pro pozdější rituální zničení. Po otočení jsem konečně zjistil proč to i za vydatného foukání z bedny pořád peče jako lávovej gril (fotka 1).
Karta samotná má sexy modrý PCB. Za pomoci konvenčních metod (obyčejnej hajzlák) jsem očistil GPU a připravil všechny komponenty potřebné k plánovanému úkonu. Viz fotka 2. Většina nářadí je tam taky vidět. Cca uprostřed si povšimněte univerzílního přesvědčovadla pro případ největší krize - základní nástroj ajťákův.
Poté jsem začal vybírat ze tří nabízených druhů chlazení pamětí. O fous zvítězily měděné nad drobet vyššími dodávanými s Accelerem. Scythe set jsem později použil jinak. Viz foto 3.
Montáž byla vcelku snadná - občas jsem kartu drobet nahřál připraveným fénem, aby to líp drželo. První vlaštovky této instalační sezóny jsou tedy tu a vypadají zdravě (foto 4 a 5).
V další fázi jsem se jal poprat se s chlazením neméně důležitého a stokrát proklínaného zbytku - regulátorů a vůbec všech možných dalších švábů a jiného hmyzu na konci karty. Místy to dalo dost přemýšlení, protože potenciální styčné plochy nebylo mnoho. Původně jsem uvažoval nad pokrytím plochy dvěma, možná třemi většími pasivy, však nepovedlo se mi sehnat+nemám řezací náčiní, takže jsem se spokojil se Scythe setem a drobným modlením se u Krytona za drživost toho co mi CzC nadělilo.
Foto 6 a 7 ukazuje konečný výsledek. Je to trochu patlanina, ale drží to a zdá se funguje.
Foto 8 - pohled zezadu na hotový projekt; je pěkně vidět, jak všechno na milimetr sedí.
9 - Celkový pohled na produkt dnešního úsilí. Vyplatilo se!
-
4 Příloh-a(y)
Re: ATI 4870 + Accelero S1 rev2 - instalace
-
3 Příloh-a(y)
Teploty:
fotka 1 a 2 - default chladič v idle a v loadu (použit Fur Mark)
fotka 3 - Accelero v idle
edit:
Fotka 4 zatím není, protože v loadu vylítly teploty tak, že jsem zpanikařil a skoro vypnul komp ;D Evidentně Noctua nastavená na hodně málo otáček nestačí :P Bblej zvyk od 1900XT. Zavírám bednu (vše měřeno při otevřený), vypojuju redukci napětí a pouštím větší vítr.
edit2:
Špatnej přístup. GPU je v pohodě prakticky furt, ale regulátory jedou jako motorová myš. Další krok bude sundání Noctuy a přesunutí až na kraj Accelera, aby foukala pokudmožno co nejvíc na tu lávu... Plus něco nalepím i zezadu.
-
Jestli chceš ten původní chladič zničit, tak Ti přeju hodně štěstí při případné reklamaci karty :-) ;-)
-
Citace:
Původně odeslal
Octopuss
Špatnej přístup. GPU je v pohodě prakticky furt, ale regulátory jedou jako motorová myš. Další krok bude sundání Noctuy a přesunutí až na kraj Accelera, aby foukala pokudmožno co nejvíc na tu lávu..
Na tento zaver jsem dosel taky. I tak jsem mel silene teploty na regulatorech. Podle vseho je to ale funkcni.
(ps: Noctuu 800ot pres redukci na 500ot jsem menil za jinou s 1300ot)
-
Citace:
Původně odeslal
Khadgar
Jestli chceš ten původní chladič zničit, tak Ti přeju hodně štěstí při případné reklamaci karty :-) ;-)
Nechám si ho stranou pro jistotu :)
Citace:
Původně odeslal
PetrT
Na tento zaver jsem dosel taky. I tak jsem mel silene teploty na regulatorech. Podle vseho je to ale funkcni.
(ps: Noctuu 800ot pres redukci na 500ot jsem menil za jinou s 1300ot)
120mm na levý straně(jádro) a 92mm napravo (regulátory děvky). A překopu pasivy. Nebudu se s tím mazat, čím víc hmoty tím líp :) Dokonce mi tu zbylo pár pet starý dvousložkový teplovodivý lepidlo od Zalmana ;D
-
skoda, ze jsem zatim nevidel zadny pasiv na referencni osazeni HD4870 - konkretne na regulatory. Der okolo po starem chladici na uchyceni pasivu je dost, jen soucastky jsou bohuzel ruzne vysoke i kdyz to je minimalne, takze by slo asi resit teplovodivou gumou...
chladit je potreba jen svab od VITECu, ty 2 "PULSE" a potom ty nizsi vedle nich bliz k napajecim konektorum?
-
Citace:
Původně odeslal
jimmy
skoda, ze jsem zatim nevidel zadny pasiv na referencni osazeni HD4870 - konkretne na regulatory. Der okolo po starem chladici na uchyceni pasivu je dost, jen soucastky jsou bohuzel ruzne vysoke i kdyz to je minimalne, takze by slo asi resit teplovodivou gumou...
PowerColor ma na sve 4870 nereferencni chlazeni, ktere obsahuje i pasivky na napajecich regulatorech. Proto jsem ji kupoval - chladic jsem vyhodil, dal Accelero a na regulatorech nechal puvodni. I tak jsem mel silene teploty (pri zatezi pres 100°C) - pritom Noctua nebyla nad jadrem, ale prave nad regulatory.
-
Citace:
Původně odeslal
PetrT
I tak jsem mel silene teploty (pri zatezi pres 100°C) - pritom Noctua nebyla nad jadrem, ale prave nad regulatory.
No tos mě teda nepotěšil.
Jaks to vyřešil?
-
Citace:
Původně odeslal
Octopuss
No tos mě teda nepotěšil.
Jaks to vyřešil?
Pro ucelenejsi info. Jednalo se o stejny kejs co mam ja, ve ktere mam HD3870 s Accelerem S2 a Noctuou na 500ot, bez intake vetraku a s outtake na 5V.
Tu 4870 jsem dal do stejnych podminek a rychle jsem pochopil, ze to neni mozne :-)
Takze outtake z 5V na 12V, pridal jsem intake na 12V. Na Acceleru jsem vyhodil nizkootackovou Noctuu za P13 (ci co) s 1300ot/min. Ted uz se celek nepece a porad je to vyrazne tissi nez byl stock chladic. Pritom na jadre mam teploty nizke.
Vysokych teplot na regulatorech jsem se nezbavil, ale aspon se nechova PC jako trouba - a jelikoz se majitel od te doby neozval, tak vse asi funguje (a nebo vyhoreli a vsichni umreli).
-
Já si někde seženu dlouhej pasiv a pokusím se ho přibastlit přes celou šířku karty v těch rovnějších částech, zepředu i zezadu. Tím vyřeším alespoň jednu nebo možná i dvě skupiny regulátorů. Problém je ale uchycení. Ta lepicí páska asi není ideální teplovod... ale co jinýho? Co ty dvousložkový lepidla? Že by s tím pak už nešlo hýjbat je mi putna.
Uchycení těma stahovacíma páskama se mi nelíbí a ani si ho neumím moc představit tak, aby to fakt drželo.
-
1 Příloh-a(y)
Abychom si úplně rozuměli :)
Ty označený plochy pečou úplně nejvíc, správně? Zbastlit jednolitej pasiv a nějak ho přidělat zepředu i zezadu. To by zase tak hrozný nebylo, ale jak to PEVNĚ přidělat? Toť otázka dne.
-
1 Příloh-a(y)
no podle me nejvic pece to co je mezi temi modryni obdelniky (VITEC, PULSE...) a ty male svaby v leve casti praveho obdelniku...
Edit, tak obrazek:
zelene = za co prichytit jednolity chladic
zlute = to co imho nejvic topi (specifikace vyrobce by tomu odpovidaly - max 125°C)
-
No podle pohmatu a spálenýho prstu bude to označený úplně vlevo dole největší zlo... Co říkáš rozhodně nevylučuju - ono to topí všechno dohromady :)
ad uchycení - jo, ty díry jsou ok, ale jedině mě napadá jima protáhnout pásky a na tom bloku nějakým způsobem vyhoblovat "zářezy", za který by se páska chytla. Ono taky výška ve který je Accelero je dost limitující aspekt.
Dneska to ještě rozeberu a omrknu... hlavně ale sehnat malou pilku na železo ;D
-
OT: proc to resis? Z principu a nebo nudy? Grafika jede a porad bude chlazena lip nez se stock chladicem.
-
Právě že ne! V idle je to super, ale v loadu (byť umělým) vylezly ty regulátory na 140 stupňů ;D Proto to musím drobet upravit :)
-
Octopussi, muze prosim zmerit suplerou rozdil ve vysce tech cipu co jsem oznacil v mem nakresu? Moc to asi nebude, coz - ten VITESSE a PULSE bych tipl stejna vyska, otazka co ty male napravo od nich.
-
nemám měřící náčiní :(
ale pokusím se
-
Citace:
Původně odeslal
Octopuss
nemám měřící náčiní :(
ale pokusím se
jakozto strojar jsem prave zavrel obe oci a predstavil si jak to meris pravitkem od hrany karty se zavrenym jednim okem a lovis rovinu a trochu jsem se zachvel hruzou :-D
-
to se da "obelstit" sehnanim datasheetu (tam by mely byt rozmery uvedeny), pro ten VITESSE a PULSE cipy jsem to se do tohodle vlakna uz tusim psal... spis jde o ty maly svabiky vedle :)
-
Nene to zase ne :P
ale i tím šoupákem si neumím moc představit, jak to tam lovit
ale to je jedno a ot
uvidím večer podle toho co seženu
-
2 Příloh-a(y)
Tak update:
Naštval jsem se a nacpal na kartu jen ten červenej plech z původního chladiče. Na tu svinskou žvejkačku kydnul drobet pasty.
Z Accelera sundal okraje a úplně doprava přidělal 120mm Noctuu tak, aby foukala přímo na stranu karty.
Výsledek z 10min ultra loadu ve FurMarku posuďte sami:
(přidávám ještě idle)
-
3 Příloh-a(y)
Ještě pro srovnání přihodím pár dalších obrázků:
Default chladič v idle a v loadu a Accelero v idle (v loadu nešlo měřit z bezpečnostních důvodů ;D).
-
Pěkně udělaný jen co je pravda..
Přemýšlím o nástupci svoji 3850..
A u 4870 mě pořád odrazovalo to jestli fakt S1 s 12fanem to uchladí :)
A jak vidím tak jo :)
-
Správně udělaný úplně v pohodě!! Škoda že jsem vyhodil 400 za další Noctuu :)
Btw že to v loadu "syčí" je asi normální?