Chladenie Notebooku podloskou
Re: Chladenie Notebooku podloskou
Behem par dni ti sem hodim zkusenosti s Zalman ZM NC-2000, kterou jsem prave dnes zakoupil pro pritelkyni, nebot je jejim zvykem si notebook pokladat na kolena ci tak, ze jeho spodni strana je "ucpana" a tim padem by XPS 1330 co ma hlavni "nasos" vzduchu prave zespodu dost rychle umrelo, nebot na prehrivani pri zakryti vydechu a vstupu dost trpi.
Jinak podlozka je perfektne zpracovana, je to pekny kus hliniku a chladi uz "sam od sebe" jelikoz ten hlinikovej panel je velikej a ma spostu direk na proudeni vduchu.
I pri plnych otackach ventilatoru (ma vypinac a potenciometr) tedy cca. 1500 ot. je skutecne skoro neslysitelna, nic nevibruje, je lehoucce citit, jak okolo notebooku najednou proudi vzduch.
Napajeni je reseno kablikem (klasicky USB/USB), podlozka ma na ne dva vstupy, jeden z leva, druhy z prava, takze se da sikovne pouzit ten, co lepe vyhovuje. Kdo ma USB jen ze zadu, ma to horsi, nicmene kablik je dostatecne dlouhy i na pripojeni pres zadni USB.
Mel jsem ji ted asi pulhodku zkusmo zapojenou pod E6400, teplota v Idle bez ni cca. 45 C, s podlozkou na plne otacky po cca. 10 minutach sla teplota o cca. 5 C dolu, pri full nalozi notebooku predpokladam jeste vesti ucinnost, nebot tam musi notas vice ventilovat a studenej vzduch z podlozky tomu asi jeste vic pomuze.
Jedinej nedostatek co jsem zatim zjistil je, ze nasavaci otvory podlozky jsou ze spodu ve stredu zhruba prave v mistech, kde si pri polozeni notebooku s podlozkou na kolenech je krasne zacpes, takze se bude asi lehce dusit podlozka, ale myslim ze je to furt o 100% lepsi reseni, nebot stale bude dodrzen prostor mezi notebookem a podlozkou a nasavaci otvory notasu budou volny. :)
Mam ten thermaltake a stoji za hovno. Uprimne co je naozaj super a vsade to vychvaluju je Zalman nc-1000 a tiktakom spominany Zalman nc-2000.
No k tomu bych dodal, ze to chladi skutecne podle predpokladu (zatim jsem to nemel cas nejak vic otestovat pri zatezi), ale zase co jsem psal o tichem provozu, tak to platilo jen v ruchu kancelare. Doma v tichu to preci jen lehce seveli i na minimalni otacky, na maximum uz je to slyset vic. To je zatim tak vse, co jsem zjistil :)
Kedze ho mam dost casto na kolenach tak asi pojdem do tejto podlosky
http://www.tntrade.sk/thermaltake-r1...ler_d9581.html
Citace:
Původně odeslal
cluzoe
Tam jde o to, kde mas primarni nasavani studeneho vzduchu do notasu a jeho vypousteni. Pokud je nektery z otvoru vyveden do spodku, pak bych s etextilniho Thermaltake docela bal, nebot pri praci prave na kolenou se podlozka muze "pricucnout" na vstupy vzduchu a vysledek chlazeni pak muze byt kontraproduktivni, nebot se notebook zacne dusit a prehrejvat kvuli tomu. Takze to chce prozkoumat. Rovnez v jejich testech upozornuji, ze povrch Thermaltake pripomina lesklou tkaninu a ze tedy taky pri praci na kolenou muze notebook rychle sletet, nebot na te textilii neni samozrejme nijak aretovan. Coz je taky fakt, na kterym bych se zamyslel.
Citace:
Původně odeslal
cluzoe
Presne tu mam, jej vysledok je 0vy, takze radsej nie. Ono ta kvapalina v nom, sa neochladzuje tak rychlo ako pisali v testoch a v lete , ked je horko tak nestiha ta podlozka. Na druhu stranu , mam na notebooku aj z boku vyfukovanie aj zo spodu, takze mozno prave preto , to stoji za nic.
no po nazoroch a skusenostiach... thx boys
skusim tuto...
http://www.tichepc.sk/produkt/Nexus-TDD-3000-2395.html
Som si spomenul, ze na jednom cz webe testovali podlozky, pozri sa tu a potom 1 cast a 2 cast.
Citace:
Původně odeslal
AjsTi
Som si spomenul, ze na jednocz webe testovali podlozky, pozri sa
tu a potom
1 cast a
2 cast.
dik za zaujimave citanie... :)
ten zalman bude asi fakt najlepsia volba
http://www.tichepc.sk/produkt/ZALMAN...lver-1320.html