Problem s UDMA pri zapojeni nove DVDRW
Po X letech jsem se rozhodl misto stare CDRW koupit DVDRW mechaniku (LG GH22NP20).
Mam takovouto konfiguraci (IDE):
Prim. Master: 80GB Seagate
Prim. Slave: 60GB Seagate
Sec. Master: 320GB Seagate
Sec. Slave: DVDRW (predtim tu byla ta CDRW)
Vymenil jsem starou CDRW za DVDRW a PC mi po spusteni napise, ze sekundarni kanal nema zapojeny 80ti zilovy kabel (pritom tam je) a mechanika jede i s diskem na UDMA2 (predtim jel disk na UDMA5).
Zkousel jsem:
1) bez disku jede mechanika OK na UDMA4
2) bez mechaniky jede disk OK na UDMA5
3) prohozeni master-slave, nepomohlo
4) zkusim jeste pokombinovat s ostatnimi disky, treba se tu neco nesnasi
S kabelem tedy nejspise nic neni. Delam neco spatne? Dekuji za rady.
Re: Problem s UDMA pri zapojeni nove DVDRW
1. (nesouvisejici) Je nejaky duvod, proc v tom PC drzet ty male disky?
2. (pravdepodobna pricina) je spravne a spravnym koncem do desky zapojeny kabel?
3. (mozna pricina) co je to za desku?
Citace:
Původně odeslal
peta303
1. (nesouvisejici) Je nejaky duvod, proc v tom PC drzet ty male disky?
2. (pravdepodobna pricina) je spravne a spravnym koncem do desky zapojeny kabel?
3. (mozna pricina) co je to za desku?
1. je, vsechny pouzivam, koupi noveho neplanuji (proto jsem si poridil DVD, at muzu neco zalohovat a uvolnit si misto)
2. predpokladam ze ano, kdyz to predtim fungovalo pri uplne stejnem zapojeni.
Ktery konec podle tebe patri do desky? X------------X---X
Z hlavy ted nevim, jak to tam mam, doma se na to podivam.
3. deska MSI KT-266Pro2 (vim, archivni kousek, ale jsem s PC spokojeny, hry nehraju)
Dik za reakci
1. není odpověď (osobně bych nejprve zálohoval data - postupně z jednotlivých disků) a pak oba malé dal pryč, k užitku nejsou (a vůbec nic proti takovým diskům nemám)
2. na většině kabelů je barevně odlišen konektor patřící do desky (zpravidla modře), pro master na konci (zpravidla černý) a uprostřed slave (zpravidla šedý) - to platí pro běžný kabel, mnohé desky mají "barvičky" na kabelech i slotech a konektorech na desce podle míry zfetovanosti toho, kdo je pro výrobek vybíral.
3. MSi té doby silně odchází na kondenzátory, také bych se podíval na zdroj, co je zač.
4. je možné, že si to spolu nerozumí, i to se stává...
Citace:
Původně odeslal
peta303
1. není odpověď (osobně bych nejprve zálohoval data - postupně z jednotlivých disků) a pak oba malé dal pryč, k užitku nejsou (a vůbec nic proti takovým diskům nemám)
2. na většině kabelů je barevně odlišen konektor patřící do desky (zpravidla modře), pro master na konci (zpravidla černý) a uprostřed slave (zpravidla šedý) - to platí pro běžný kabel, mnohé desky mají "barvičky" na kabelech i slotech a konektorech na desce podle míry zfetovanosti toho, kdo je pro výrobek vybíral.
3. MSi té doby silně odchází na kondenzátory, také bych se podíval na zdroj, co je zač.
4. je možné, že si to spolu nerozumí, i to se stává...
1. věc názoru...
2. žádné barvy nemají
3. kondenzátory jsou OK, nenafouknuté. Zdroj Fortron 300W
4. proto hledám jiné vysvětlení. Tohle by mě sralo...
UDMA2 není zas taková tragédie, 66MB/s moc často limitem nebude, bejt tebou tak se na to vykašlu ;).
No, kdyby bylo UDMA2 66MB/s tak by se to dalo zkousnout, ale UDMA2 je 33MB/s coz uz u disku tak vesely neni;)
Aha, tak to se omlouvám, nějak se my pomíchaly číslíčka.
Citace:
Původně odeslal
Malvin
1. věc názoru...
2. žádné barvy nemají
3. kondenzátory jsou OK, nenafouknuté. Zdroj Fortron 300W
4. proto hledám jiné vysvětlení. Tohle by mě sralo...
1. ano, ale zatím to vypadá na funkční řešení.
2. 80tižílové kabely bývají barevně označené (záměrně jsem neodpovídal na otázku na správný konec kabelu, protože to není o vzdálenosti mezi konektory, ale o tom, jak a kam co výrobce nacvakl - a právě proto značení, nicméně z desky zpravidla vychází delší část a mezi disky je ta kratší). Můžeš ještě umístit master na konec a slave doprostřed (byť v případě dvou optik není problém ani fungovat v obráceném pořadí) a uvidiíš.
3. tady zřejmě problém nebude (max. pokud je southbridge desky VIA686b, ale ty byly na 266 jen výjimečně)
4. nedivím se a chápu, nicméně řešení 1 by pak bylo to nejméně bolestivé
Tak se mi povedlo problém vyřešit - koupě nového datového kabelu a zapojení dle barev konektorů.
Na původním to nefungovalo ani při jedné možnosti propojení, přičemž barevné konektory označené nebyly. Je zajímavé, že při propojení dvou disku, nebo původní CDROMky pracoval kabel korekně. Nové DVD se mu prostě nelíbí.
spíš nebyl v pořádku ten kabel a mechanika na to byla citlivější