RTP multicast a switch edimax
Zdravim, toto berte jako info a zaroven dotazek ;)
Mam nejakyho 8port edimaxe, je uz par let starej, proste uplne obyc 10/100 switch. V souvislosti s pokusy s dvb-t jsem narazil na zajimave chovani.
Do swiche byla pripojena 10tkova sitovka a stroj ve kterem je byl off (proste svitil port v 10tkovym rezimu). V tomhle stavu jsem resil, ze multicastovy stream dvb-t se mi cukal. Po nejakem tom zjistovani co se deje jsem dosel k zaveru, ze mi z nejakeho duvodu do klientskeho stroje leze pouze cca 10Mbit (jak srv, tak klient maji Gbit sitovky a jsou spojeny prave zminovanym switchem). Nechtel sem verit vlastnim ocim, nejdriv sem podezrival sitovky (proveroval sem rezim, nastaveni, ....), pak aplikace a teprve kdyz uz sem nevedel co dal, tak sem odpojil tu 10tkovou sitovku a najednou vse OK ...
Jelikoz zaroven blikaly vsechny porty switche, zda se, ze se z nejakeho duvodu ke streamu chova jako k broadcastu + omezuje datovy tok ma maximum, ktere je schopen dorucit nejpomalejsimu (i kdyz vypnutemu) klientovi.
Napada vas nekoho pricina takoveho chovani ? RTP jako takove bezi na udp = nedorucene pakety proste zmizi.
Re: RTP multicast a switch edimax
No to je jasný, protože multicastovej packet aby nějak prošel L2 vrstvu tak se mu přidělí MAC adresa ne konkrétního zařízení, ale podle IP se mu vygeneruje MAC z rozsahu vyhrazeného pro multicast. Switch, kterej neumi multicast, neví že to je multicastová MAC a tudíž se k ní chová jako ke každý jiný neznámý MAC adrese - broadcastuje.
Jop, to ze se to chova jako broadcast jeste chapu, ale proc to omezi na tech 10M to teda ne.
Jeste dodam, ze srv vs klient sem proveroval (ve zminovany situaci) a celkem bez potizi sem prodlacil dalsi data (dostal sem se na cca 40Mbit, takze v tomhle problem nebyl). Tedy swich protlaci unicastovy data z portu na konkretni port, ale broadcast je omezenej a chova se to prave takto = zahazuje pakety pro vsechny porty, ne jen pro ten co nestiha.
Tak tohle je zvláštní, to je fakt. Imho prostě bere zpracování packetu jako atomickou operaci a plný Tx buffer způsobí zrušení operace a zahození packetu. Žádný důvod proč se tak chová mě nenapadá, jestli můžeš zkus nějakej jinej switch, pokud se bude chovat stejně - důvod to má, pokud ne - je to haluz Edimaxu.
Ide asi o to, ze switch nema oddelene vysielacie buffery pre kazdy port. Buffer je len jeden, do neho sa paket zapise a potom sa vysiela. Bud sa vysle na jeden port (ziadny problem), alebo sa vysle na vsetky porty. A pravdepodobne cele vysielanie musi bezat jednou rychlostou.
Predpokladam, ze vsetky lacne switche sa budu spravat rovnako.