1 Příloh-a(y)
Smart Seagatu ST3160812AS
Ahoj,
u otce v počítači začal nějak zlobit disk který jsem mu asi před dvěma měsíci daroval.
Začalo to tak že se mu win zničeho nic ho házel BSOD a počítač se zasekával.Jedno dne mu a pak už mu počítač vůbec nenajel.
Po projetí disku v mém počítači jsem objevil na disku chybný sektor který se mi povedlo z odstranit.
Vůbec se mi nelíbí výpis ze smartu a radči se poradím s odborníky jestli ten disk má ještě cenu používat
Re: Smart Seagatu ST3160812AS
40 neopravitelnych chyb a FFFFFFFF u informace o sektorech, ktere by mely byt oznaceny jako vadne a to same u poctu sektoru neopravitelnych (imho tyhle 2 hodnoty je nejaka haluz), kazdopadne vadne bloky tam dle smartu jsou. Mohou se zvysovat ale take nemuseji. Uprimne ja osobne bych k takovemu disku pojal neduveru.
Disk je ještě do února v záruce.Jde mi o to co jim mám napsat aby mě uznali reklamaci aby mě náhodou neřekli disk je funkční nevidíme důvod na reklamaci.
Do důvodu reklamace napiš:
"Diagnostika SMART ohlásila vadný disk. Při analýze hodnot zjištěno zhruba 60 neopravitelných chyb a ohromné množství chyb vystavení hlaviček a chyb čtení opravených pomocí ECC."
Pokud bude na reklamačním nějaká trubka tak není co řešit - nebude vědět ani o co de, normální člověk to vezme do reklamace, ale bude-li tam někdo, kdo si bude chtít něco dokazovat a disk ti vrátí, tak se ozvi a poradím ti postup, jak z něj udělat naprosto dokonale vadný disk, ale bez viditelných poškození.
Ještě bych disk vyzkoušel jinde, na jiných kabelech, aby se vyloučila možnost vadného zdroje, řadiče na desce a kabelu. Pokud by disk haproval i jinde (po záloze dat a reformátu), šup do reklamace s výše zmíněným popisem.
Citace:
Původně odeslal
peta303
Ještě bych disk vyzkoušel jinde, na jiných kabelech, aby se vyloučila možnost vadného zdroje, řadiče na desce a kabelu. Pokud by disk haproval i jinde (po záloze dat a reformátu), šup do reklamace s výše zmíněným popisem.
Disk ještě mohu vyzkoušet u sebe a uvidím co bude psát smart.
Ten výpis ze smartu který jsem sem dal už byl po reformátu disku.
Těd u otce v Pc zase opět jede 80GB Seagate který jsem používal v rámečku na přenos dat.
Tuhle 160GB tedy pošlu na reklamaci
Reklamce dopadla dobře disk jsem nakonec musel posílat do Rakouska přimo do pobočky Seagate.viz http://4um.overclocking.cz/showthread.php?t=72954
Mockrát vám všem děkuji za pomoc
Já ještě doplním, že narůstající hodnoty u položek "Seek Error Rate" a "Hardware ECC Recovered" jsou u Seagatu vlastnost, nikoliv vada. Dělají to všechny disky tohoto výrobce - zkuste si schválně na Seagate disku pouze refreshnout S.M.A.R.T. tabulku (třeba ve SpeedFanu) a uvidíte, že i tento úkon způsobí nárust těchto hodnot :-)
EDIT: Tímhle postem chci navázat na definici vady, kterou navrhnul Paolo ;-)